Voor & Na: Verbouwing woonhuis Winschoten

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Vandaag laten we jullie een bijzondere verbouwing van Tjade Timmer Architect & Bouwadvies (TTAB) zien. Zij waren verantwoordelijk voor de renovatie, verbouwing en uitbouw van deze jaren '30 woning in Winschoten. TTAB omschrijft zichzelf als een nuchter bedrijf, dat zijn cliënten graag helpt om een bouwkundige puzzel op een verrassende, efficiënte, praktische en duurzame manier op te lossen. Dat zullen we in het vervolg van dit artikel zelf ondervinden. Samenwerken staat bij hen voorop. Door goed naar de opdrachtgever te luisteren en gebruik te maken van een gestructureerde aanpak weten zij zowel eenvoudige als complexe projecten met veel succes af te ronden.

De bestaande voorgevel

Zo zag de woning er uit voor aanvang van de renovatie. Het huis lijkt zich in goede staat te bevinden. De kenmerkende bakstenen zien er onderhouden uit, alsmede de kozijnen en raampartijen. Waar het deze woning aan schort is wellicht niet zijn onderhoudsniveau, maar zijn eenvoudige uitstraling en beperkte woonvolume. De experts van TTAB bedachten een oplossing om die problemen in één klap op te lossen. 

De nieuwe voorgevel

Verbouw Woonhuis Timmer - Winschoten  2009-2015:   door TTAB (Tjade Timmer Architect & Bouwadvies)
TTAB (Tjade Timmer Architect & Bouwadvies)

Verbouw Woonhuis Timmer – Winschoten 2009-2015

TTAB (Tjade Timmer Architect & Bouwadvies)

Aan de bestaande woning werd een nieuw programma toegevoegd. Dit nieuwe volume werd aan de achterzijde van het huis geplaatst. De architecten kozen ervoor om deze aanbouw iets te laten verspringen, daardoor ontstaat er een aangename dynamiek die men niet had bereikt wanneer men het bestaande volume simpelweg had doorgetrokken. De architecten voegden tevens een dakkapel toe aan de bestaande bebouwing.

De bestaande achtergevel

De oorspronkelijk woning bestond uit één bouwvolume. Een kubusvormige verdieping op de begane grond en een verdieping onder een zadeldak. Een zeer typische en kenmerkende vorm voor de tijd waarin de woning gebouwd werd. In een later stadium is een kleine aanbouw aan de achterzijde van het huis geplaatst. Die zien we hier links op de foto. In de aanbouw bevond zich de keuken, badkamer en het toilet. 

De nieuwe achtergevel

De kleine aanbouw die hier vroeger stond werd gesloopt en heeft plaats gemaakt voor de nieuwe aanbouw. Het zicht vanuit de tuin wordt nu bepaald door een moderne aanbouw en een sierlijke achtergevel bedekt met onbehandeld verduurzaamd hout. De nieuwe aanbouw oogt modern en eigenzinnig, in combinatie met de nieuwe gevel zorgt het ervoor dat het huis karakter heeft gekregen. Vergelijk het nog eens met de vorige foto, waar de gevel vooral uitblonk in onopvallendheid en middelmatigheid. 

De oude woonkamer

Niet alleen het exterieur en de vorm van de woning werd aangepakt, ook binnen was er veel werk te verrichten. Zo bleek de bestaande houten vloer verrot te zijn en heeft men de woning beter geïsoleerd. Nog afgezien van al dit achterstallige onderhoud kon de woning ook wel een nieuwe, frisse uitstraling gebruiken. 

De nieuwe woonkamer

Wat een verschil! De oubollige en gedateerde open haard is vervangen voor een moderne variant die op strakke wijze ligt verzonken. Het zet de toon voor de overige inrichting van de woning: fris en strak. Zo treffen we in de woonkamer veel heldere wit-, grijs- en pasteltinten terug. Deze moderne kamer schittert in daglicht en straalt een aangename, gezellige sfeer uit.

De verdieping

Door middel van deze trap bereiken we de verdieping. Let op de prachtige lichtinval die ons welhaast naar boven verleidt. De frisse mintgroene kleur van de wand past goed bij de witte balustrade.

Badkamer

De nieuwe badkamer is een toonbeeld van moderniteit. Hier vinden we geen onnodige details of storende elementen terug. De badkamer staat volledig in het teken van zijn functie. Strakke oppervlakken zetten hier de toon. Het maakt de badkamer ruimtelijk, overzichtelijk en gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken. Kwaliteiten die in elke badkamer eigenlijk standaard zouden moeten zijn. Op de rechterkant van de foto zien we de doucheruimte. Hier zorgt het dakraam voor voldoende licht en de strakke douchekop voor een comfortabele straal water. 

Licht en kleur

Dit komt een beetje als een verrassing voor ons. Een aangename verrassing welteverstaan. We bevinden ons hier in de nieuwe aanbouw waar de experts van TTAB hebben gekozen voor een fraaie muurdecoratie aan de rechterkant, het bloementhema sluit naadloos aan bij het frisse interieur van de woning. Let ook op de gloed rechtsboven, die vanachter de muur lijkt te komen. Het creëert een uniek effect dat bijzonder goed combineert met de houten delen van het dak, die bewust niet aan het zicht zijn onttrokken. 

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!