Waarom een wit plafond een grote fout is…

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Deseo - Helix Terra, Deseo Deseo Moderne keukens
Loading admin actions …

In welk huis je ook binnenstapt, het plafond zal naar alle waarschijnlijkheid wit zijn. Maar moet elk plafond nu wit zijn? Nee hoor, zeggen wij dan! De nieuwe trend is om creatief te worden met het plafond en deze te voorzien van een fraaie kleur, houtstructuren of mooie sfeerverlichting. Wees nu eerlijk. We zien overal witte plafonds in huizen, winkels en bedrijven maar we staan er niet echt bij stil dat het plafond ook in een andere kleur kan zijn. Natuurlijk staan er, zoals bij alle dingen in het leven, andere mogelijkheden tot je beschikking en soms zelf betere. Ja, een wit plafond kan mooi zijn. Het is schoon, helder, luchtig, licht en het is een goede manier om een ruimte groter te laten lijken. Toch is het ook net als een onbeschilderd doek, de perfecte plek voor wat extra kleur of patronen die perfect passen bij je inrichting en decoratie. Wanneer je besluit om je plafond in een kleur te schilderen, moet je wel wat meer aandacht besteden aan keuzes die je maakt op vlak van decoratie.

1. Luxueus donker

Deseo - Helix Terra Deseo Moderne keukens
Deseo

Deseo – Helix Terra

Deseo

Een donker en gedurfd plafond kan ofwel intimiderend ofwel luxueus zijn . Wanneer je wilt gaan voor een luxueuze uitstralin, dan is het belangrijk dat de kleuren en inrichting van de totale ruimte een geheel vormen met het plafond. Wanneer je bijvoorbeeld een grijs plafond gebruikt, kies dan ook voor een behang met een donkergrijs accent. Een andere suggestie is om het plafond te combineren met licht getinte meubels met zwarte metalen details of zwarte randen. Het voegt enorm veel luxe toe vanwege de dynamische verbinding tussen de kleine donkere details die op ooghoogte spelen met het donkere plafond erboven. We geven je nog een tip mee: kies voor randen en afdekplaten voor je lampen die matchen met je plafond, anders vormen ze een typisch wit pijnpunt op je plafond.

2. Een patroon van hout

Curved beamed ceiling Arttus Klassieke gangen, hallen & trappenhuizen
Arttus

Curved beamed ceiling

Arttus

Wanneer de ruimte groter is en je veel donkere hout-accenten en licht getinte stoffen hebt, dan zou een houten plafond met fraai pleisterwerk voor de perfecte combinatie kunnen zorgen. Voeg er dan wel wat visuele details aan toe door accenten en stoffen in een patroon te plaatsen zoals vierkanten, rechthoeken of rechte balken. Zo creëren ze allemaal een prachtige en rustieke sfeer.

​3. Paint it black

Niemand zal verrast zijn wanneer je het spannend vindt om een pikzwarte kleur op je plafond te plaatsen, maar toch het is niet altijd zo moedig als je denkt. Wanneer je een zwart plafond combineert met het juiste meubilair en decoratie in lichte tinten, dan valt het plafond veel minder op. Hierdoor zullen je muren de meeste aandacht naar zich toe trekken.

4. Het matchen van je plafond met je muur

Het matchen van je plafond met de kleur op je muur is een geweldig idee wanneer je een kleinere ruimte hebt die je graag wat wilt laten opleven. Daarbij vormen een wit of lichtgekleurd plafond en bijpassende muur een perfecte achtergrond voor wat fraaie kunstobjecten. Als je niet goed weet hoe je zo'n geslaagd 'mix en match' interieur kan ontwerpen, dan kan een professional je helpen met het maken van je droomhuis.

5. Je plafond verven als een professional – stap 1

Wil je gaan voor een kleurtje? Goed! Laat ons dan het plafond verven zoals een professional. Als eerste moet je alle meubels en decoratie verwijderen. Daarna schilder je een 7-10 cm brede streep langs de randen met een verfroller. Vervaag het overlappende deel door lichtjes met een kwast over de oude streep te gaan.

6. Je plafond verven als een professional – stap 2

Plaats een roller met verf in de hoek van de ruimte en rol het naar de andere kant van de kamer in parallelle lijnen. Rol niet boven je hoofd, maar sta wat verder van de roller en rol het naar je toe.

7. Je plafond verven als een professional – stap 3

Werk snel en continu door totdat het hele oppervlak bedekt is. Roller niet in een W of V patroon op het plafond. Laat de eerste laag volledig drogen voordat je bepaalt of een tweede laag nodig is. Wanneer een tweede laag gewenst is, plaats de extra verf allemaal in één richting en averechts op de eerste laag. Ook nu moet je snel en continu doorwerken totdat het hele oppervlak bedekt is. Je zal na dit artikel misschien wel weten in welke kleur je het plafond wiilt schilderen, maar weet je niet goed hoe je die pas geverfde ruimte moet inkleden? Dan hebben wij hier 30 wondermooie creaties voor je.

Een extra tip: stem de kleuren af op je gevoel

Als je nog niet goed weet in welke kleur je het plafond en de muren moet schilderen, dan kunnen we je ook helpen. Er zijn namelijk kleuren die meer voor je kunnen betekenen en andere kleuren die je best achterwege laat. Een van de tinten die je moet gebruiken, is groen. Het is een kleur dat je doet je denken aan het gras en de natuur waardoor een zalig ontspannend gevoel je zal overspoelen. Ook lichtblauw heeft ditzelfde effect op je. We associëren blauw met de lucht en ontspanning en dankzij het gebruik van blauw zal je je beter kunnen concentreren. Toch moet je, daarentegen, donkerblauwe tinten vermijden. Die kleuren neigen namelijk enorm naar zwart, waardoor een donkerblauw interieur een soort van gevaar uitstraalt. Andere kleuren die je met mate moet integreren in je interieur zijn rood, oranje, paars en geel.

In welke kleur wil je je plafond wel eens schilderen? Laat het ons weten via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!