Hoe kleur nieuwe vormen aanneemt in het interieur | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Hoe kleur nieuwe vormen aanneemt in het interieur

Anouk Freriks Anouk Freriks
social 01 Moderne kantoor- & winkelruimten van i29 interior architects Modern
Loading admin actions …

Kleur. Een bepalende visuele factor in iedere ruimte. Door velen beschouwd als sfeermaker pur sang. Maar vaak wordt kleur op eenzelfde wijze toegevoegd aan het interieur. Een nieuwe lik verf op de muren en de kussens op de bank worden voorzien van een andere sloop. Voor wie wel een stapje verder durft te gaan, biedt het volgende Ideabook een aantal verfrissende inzichten. Gebruik kleur als optische ruimteverdeler, om accenten te verleggen of kies voor een van de  verftechnieken. Dit is kleurgebruik nieuwe stijl.

Buiten de vier muren om

Speel met de verhoudingen van de ruimte door buiten de vier muren om te schilderen. Links en rechts van het raam ontstaat een nieuwe belijning, gezien plafond, vloer en muur tezamen een vlak vormen. Doordat de groene kleur beduidend donkerder is dan de verder witte ruimte, komt dit deel meer naar voren. Hierdoor oogt de ruimte ietwat smaller. Tegelijkertijd wordt het bed geaccentueerd, met een intiemere slaapplek als resultaat. Bed en bureau doorsnijden het  in de lengte aangebrachte kleurvlak, doordat deze meubels over de breedte in de ruimte staan. Het wit en de lichte meubels maken de ruimte tot een fris geheel.

Optische ruimte in ruimte

Moderne kinderkamers van homify Modern

Eveneens een voorbeeld van een intiemer slaapgedeelte. Doordat dit gedeelte zich in een nis bevindt en deze middels de gele kleur wordt benadrukt, ontstaat een optisch 'ruimte in ruimte' effect. Het begrip 'ruimte in ruimte' heeft al even aan populariteit gewonnen, doordat het inspeelt op de behoefte aan kleinschaligheid binnen het grotere geheel en het meerdere functies in eenzelfde ruimte van elkaar scheidt. Een fijn detail in deze ruimte is de combinatie van het gele vlak met het speelse wandmeubel. Door de vorm van het meubel verwordt het geheel tot een nieuw patroon, welke het hoofdeinde mooi omsluit. De grafische dessins in textiel en accessoires sluiten hier naadloos op aan.

Neutraal vanuit een andere hoek

Dat kleurgebruik niet altijd maximale verzadiging hoeft te betekenen, bewijst Remy Meijers met dit ontwerp in een volledig neutraal palet. Door niet de gehele wand in een kleur te schilderen, ontstaat een spannende schaduwwerking. Hierdoor worden andere punten belicht en krijgt de ruimte opnieuw vorm. De zwarte lampen komen extra goed naar voren ten opzichte van de lichte kleurvlakken. De dunne lijnen van de bedrading ogen bijna illustratief. Door de manier waarop de lampen geplaatst zijn, verspringend tegen de witte en grijze achtergrond, breken ze de ruimte. Spelen met licht en donker brengt dieptewerking teweeg. Het kiezen van het ideale neutrale palet voor jouw woning is daarentegen niet eenvoudig. Allereerst is het van belang bewust te worden van de manier waarop het licht in de desbetreffende ruimte naar binnen valt. De hoeveelheid licht op een bepaalde plaats maakt dat kleuren met een warme of koele ondertoon hier beter tot hun recht komen. Want inderdaad, ook neutralen beschikken immer over een kleine hoeveelheid kleur.

Accentueren van binnenuit

Kleur treedt hier van binnen naar buiten door de toepassing van felle accenten in de open vakken. De overige muren, het plafond en de vloer hebben nagenoeg dezelfde grijze kleur, waardoor het geheel toch rustig oogt. Daarbij verworden de vakken tot echte eyecatchers. De kleuren van de vakken komen eveneens terug in het meubilair, wat ook bijdraagt aan de eenheid in het interieur. En ten slotte subtiel, maar van grote waarde, is de roze lijn die het zitgedeelte op speelse wijze markeert.

It's all about the details

Scandinavische woonkamers van dwarf Scandinavisch

Details maken het verschil. Zeker wanneer het aankomt op belijning en vlakverdeling. De groene vloerdelen zijn door de verzadiging in harmonie met de wanden. De zachte blauwe kleur is zo aangebracht dat het door de hele ruimte danst. Wel in een strakke uitvoering, waardoor het interieur een eigentijds karakter behoudt. De lichte kleur contrasteert goed tegenover het warme hout. Door het hout op bepaalde plaatsen door te laten schemeren en niet alle balken van een lik verf te voorzien, ontstaan er als vanzelf kaders en optische ruimteverdelers. De houten boom op de blauwe muur geeft deze extra gelaagdheid.

Ton sur ton tot op de pixel

Gelaagdheid of de suggestie daarvan is een veel geziene trend. Dit breekt met het platte oppervlak van het beeldscherm. Maar juist de pixels waar het digitale beeld van tegenwoordig uit bestaat, lijken als bouwstenen te dienen voor deze werkruimte. Door de toepassing van de vele nuances van eenzelfde blauwtint ontstaat zowel rust als dieptewerking. Meubels en vloer verworden tot een nieuwe eenheid middels dit kleurgebruik en hun geometrische vormgeving.

Artistieke dimensie

Room of Misunderstood Creatures Eclectische hotels van Roos Soetekouw Design Eclectisch
Roos Soetekouw Design

Room of Misunderstood Creatures

Roos Soetekouw Design

Lijnrecht tegenover de grafische patronen, een trend die enigszins in de menselijke controlebehoefte voorziet, staan handmatige penseelstreken en voortvloeiende verfdruppels. Druipend van bovenaf, alsof de maker het resultaat geheel aan het toeval heeft overgelaten. Dit interieurontwerp is als een ruimtelijke gewaarwording van een schilderij. Zeker gezien de combinatie met het organische draadwerk van het meubilair. Het idee achter dit ontwerp was om de donkere kant van de grenzeloze fantasie van modeontwerpers te belichten. De verfdruppels vormen hierin eigenlijk een metafoor voor tranen.

Vaste patronen doorbreken

Scandinavische kinderkamers van 0000 Scandinavisch

Het vorige ontwerp in dit rijtje is wellicht ietwat extreem om in het gemiddelde woonhuis door te voeren. Hetzelfde gevoel kan daarentegen op eenvoudige wijze naar het meubilair vertaald worden. Een aantal spijlen van het ledikant zijn tot op wisselende hoogtes geschilderd, waardoor de verf er eveneens van af lijkt te druipen. Niet alleen het meubilair, maar ook de wanden van deze kinderkamer zijn voorzien van speelse patronen. Doordat de driehoeken meerdere wanden beslaan en doorlopen in de deur, wordt dit ongedwongen effect versterkt.

Handmatige verfstreken

Een los en ongedwongen effect wordt eveneens middels deze verftechniek bereikt. Een veel geziene trend waarbij slechts een deel van de muur van kleur wordt voorzien. De styling is hier vaak perfect op aangepast. De donkere kleur van het nachtkastje is bewust gekozen om de kleurverdeling op de muur te benadrukken. Van een afstand lijkt het meubel hier in op te gaan. Voor het optimale effect had deze in exact dezelfde kleur geschilderd kunnen worden. Verder komt de bovenzijde van de lamp precies op gelijke hoogte met het groene kleurvlak.

Geel als subtiele nieuwe binnenkomer

Al langere tijd een trend in zowel mode en vormgeving als in interieur, de gradient. Ofwel het kleurverloop. Subtiel en met een zachtere look dan de eerder geziene kleurvlakken en lijnen in dit artikel. Sterk in dit beeld is de combinatie met de trap. De gele kleur lijkt hier haast boven uit te stijgen. Hoewel het in dit voorbeeld een behang betreft, is dit effect ook met verf en de juiste schildertechniek te bereiken. En als we de experts mogen geloven, gaat geel komend jaar absoluut de hoofdrol in het interieur veroveren. Een warme, optimistische kleur die voor het menselijk oog het meest eenvoudig waar te nemen is. Start fris in 2016 en haal alvast de zon in huis.

Door kleur op een andere wijze in te zetten, kan het de ruimte optisch opnieuw vormgeven. Maar een speelse verftechniek of doorlopend dessin, beoogt ook al een verrassend effect. Ook weten welke kleuren dan het best gekozen kunnen worden, alvorens thuis aan de slag te gaan met deze ideeën? Bekijk het volgende Ideabook voor meer informatie omtrent de werking van kleur.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!