moderne Keuken door Architect Your Home

Deze dingen mag je echt NIET vergeten bij het schoonmaken!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Loading admin actions …

Er zijn zo van die dingen die we vergeten schoon te maken. Niet omdat we er geen zin in hebben, maar gewoon omdat we er niet bij stil staan dat deze dingen ook schoongemaakt moeten worden. Want wanneer heb jij voor het laatst je messenblok of pot met keukengerei van binnen schoongemaakt? Soms laat je geheugen je gewoon in de steek wat dat betreft. Maar wanhoop niet… vandaag hebben we een lijst voor je samengesteld met al deze dingen waar je niet zo snel aan denkt en leggen we ook uit hoe je deze eenvoudig schoon kan maken. Het is bijna tijd voor de voorjaarsschoonmaak dus lees even mee en ga direct aan de slag!

1. Het bakblik van je oven

Natuurlijk maak je je bakblik schoon elke keer dat je dit gebruikt maar eens in het half jaar heeft deze ook een grondige reinigingsbeurt nodig. Laat in de oven een mengsel van azijn en natriumbicarbonaat (uit het tuincentrum) intrekken terwijl de oven op lage temperatuur aan staat. Daarna verwijder je gemakkelijk al het aangebakken vuil. Krijg je het er niet meer af? Dan is een nieuw bakblik bij een onderdelensite ook een idee.

2. Lade organisatoren

klasieke Keuken door Vivid line furniture ltd
Vivid line furniture ltd

'Vivid Classic' Kitchen – drawer

Vivid line furniture ltd

Je denkt misschien dat doordat je je schone bestek in de la legt deze wel schoon zal blijven, maar kruimels en stof vinden al snel een weg naar je lades. Haal alles er af en toe even uit en reinig dan de binnenkant even. Bijvoorbeeld tijdens het koken. Of misschien mag de jouwe wel in de vaatwasser…

3. Messenblokken

  door Coltellerie Sanelli
Coltellerie Sanelli

SISTEMA COLTELLI STAR 5 PZ. ergoforge

Coltellerie Sanelli

Je zou denken dat in de perfect passende gleuven je messen wel schoon blijven. Nee dus! En het is echt belangrijk dat je messen schoon zijn bij de bereiding van het eten. Klop de gaten eerst leeg, zuig ze vervolgens uit en plaats er eventueel wat water met schoonmaakazijn in dat je er weer uit laat lopen. Daarna laat je het drogen.

4. Ventilatoren

 Muren & vloeren door homify
homify

False ceiling design

homify

Als er wel iets is dat stoffig wordt dan zijn het wel de bladen van ventilatoren maar ook je losse ventilator die opgeborgen is, wordt snel vuil. Wanneer je ze aan zet, verspreiden ze alle stof in de rondte. Niet zo hygiënisch! Maak alles dus goed schoon en zorg ervoor dat de stroom eraf is voor de zekerheid.

5. De binnenkant van je vaatwasser

moderne Keuken door PTC Kitchens
PTC Kitchens

High gloss white

PTC Kitchens

Ook al reinigt je vaatwasser de vaat dat betekent niet dat hij zelf niet vies wordt. Draai je hem niet zo vaak, hang er dan een citroen luchtverfrisser in en reinig regelmatig de randen. Bij sommige vaatwassers moet ook het filter een keer in de maand gereinigd worden.

6. Lampenkappen

moderne Woonkamer door Joanna Corney
Joanna Corney

Sunbeam Lampshade

Joanna Corney

Als natuurlijke stofmagneten hebben je lampenkappen regelmatig een opfrisbeurt nodig. Maar wanhoop niet wanneer je de stofzuigerslang er niet af krijgt. Pak een plakroller voor kleding en rol deze een paar keer over het oppervlak heen. Hoe simpel is het?

7. Houten snijplanken

minimalistische Keuken door Journeyman Furniture
Journeyman Furniture

Bread / Chopping Board

Journeyman Furniture

Sommige houtsoorten hebben antibacteriële elementen en dat is zeker handig, maar je moet er zeker van zijn dat de oppervlakken waar je je eten op bereidt brandschoon zijn. Een goede schrobbeurt met zout en verse citroensap doodt niet alleen de bacteriën maar laat ook een heerlijke geur achter.

8. Je strijkijzer

scandinavische Badkamer door Elfa Deutschland GmbH
Elfa Deutschland GmbH

Endlich wird Wäschewaschen zum Vergnügen!

Elfa Deutschland GmbH

Had je al opgemerkt dat je strijkijzer na verloop van tijd groezelig wordt aan de onderkant of zelfs gaat roesten? Het kan zelfs verstopt raken met kalk. Een zoutwateroplossing en een ijzerspons of interne reiniging met azijn doen wonderen. Vergeet ook niet om alleen gefilterd water te gebruiken.

9. Je haarborstel

klasieke Kleedkamer door Loaf
Loaf

Nellie dressing table

Loaf

Misschien verwijder je wel de haren zo af en toe uit je borstel maar als er iets is wat je zou moeten schoonmaken dan is het wel je haarborstel. Verwijder eerst alle haren en stof met een fijne (schone kam) en laat daarna de borstel weken in een mengsel van azijn en natriumbicarbonaat. Wel zo hygiënisch!

10. Je krultang

klasieke Slaapkamer door My Furniture
My Furniture

Knightsbridge Mirrored Dressing Table with 4 legs

My Furniture

En wanneer we het over haarverzorgingsproducten hebben dan mogen we natuurlijk niet je krultang vergeten waar al je haren bovendien aan vastplakken! Haal de plakkerige lagen eraf met een azijnmengsel, reinig hem erna en laat hem drogen.

11. Je sieraden

 Winkelruimten door Pergo
Pergo

Lola Rose UK

Pergo

Dode huidcellen, parfum en zelfs (ja, sorry dat we dit ook moeten zeggen) zweet verzamelen zich allemaal op je sieraden dus investeer in een speciale sieradenreiniger die je voor een paar euro bij de drogist haalt. Een oplossing met azijn en natriumbicarbonaat kan ook voor je plastic goedkopere sieraden.

12. Zonnebrillen

eclectische Kleedkamer door LonasART
LonasART

Jewelry Dish, Bathroom Decor

LonasART

En wanneer je sieraden een reinigingsbeurt nodig hebben dan geldt dat zeker ook voor je zonnebrillen. Een anti bacterieel doekje werkt prima vooral wanneer er make up of zonnebrand op zit.

13. De rails van je schuifdeuren

Vuil, zand, aarde, dode insecten: de rails van je schuifpui worden een verzamelplaats voor allerlei viezigheid. Zuig ze met een speciale zuigmond van je stofzuiger uit en reinig ze erna voorzichtig met een ijzersponsje zodat je in alle hoekjes en gaatjes kunt komen.

14. De honden of kattenmand

We hopen oprecht dat dit geen nieuws is voor je maar de voederbak van je huisdier moet je elke dag na elke maaltijd reinigen met schoon water. En denk ook aan de mand van je huisdier. Naast het stofzuigen moet deze eens in de paar weken een grondige reinigingsbeurt hebben of in de wasmachine indien mogelijk. En dat geldt ook voor alle andere plekken waar je huisdier regelmatig zit.

15. Lade-verdelers

minimalistische Slaapkamer door Lamco Design LTD
Lamco Design LTD

Bespoke tie drawer

Lamco Design LTD

En natuurlijk moeten niet alleen je keukenladeverdelers gereinigd worden, maar ook die in je kledingkast.

16. Luxaflex

Is het reinigen van je luxaflex een nachtmerrie voor je? Dan hebben we een geweldige tip. Pak je keuken- of barbecuetang en plaats een oude sok over beide delen van de tang en maak dit vast met een elastiekje en zo heb je een superhandige luxaflex reiniger! Wil je meer schoonmaaktips? Lees dan ook:een frisse start van het voorjaar? reinig je huis met deze feng shui tips even door.

Eindelijk een manier om de luxaflex makkelijk schoon te maken!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!