Je boodschappen langer vers houden | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Je boodschappen langer vers houden

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
DanKuchen keukenimpressies: modern  door DanKüchen Studio Hengelo, Modern
Loading admin actions …

We trekken er wekelijks en soms zelfs dagelijks op uit om onze boodschappen in huis te halen. Maar eigenlijk is het helemaal niet zo fijn om dagelijks naar de supermarkt te moeten. Het is prettiger om alles een keer per week tegelijkertijd in huis te halen. Helaas is dit door de houdbaarheid van sommige producten niet altijd mogelijk. Dan hebben we het vooral over vlees en vis, die je beter niet over de datum kunt eten. Maar ook groente en fruit zijn niet altijd even lang houdbaar. En een verlept slablaadje is misschien niet schadelijk voor je gezondheid, maar lekker is het ook niet. Natuurlijk kun je de houdbaarheid van bepaalde producten niet eindeloos verlengen, maar je kunt best wel wat doen om de producten langer vers te houden. En hoe verser een product is, hoe beter het smaakt. Daar zal iedereen het met ons eens zijn. 

In dit Ideabook geven je daarom een aantal tips waarmee je jouw boodschappen langer vers kunt houden. Dan hoef je voortaan niet meer dagelijks naar de winkel om van verse producten te kunnen genieten. Daarbij komt nog dat je minder eten hoeft weg te gooien, omdat je weet hoe je producten langer kunt bewaren dan eerst. En aangezien we jaarlijks allemaal bijna 50 kilo eten weggooien, kan het geen kwaad om die verspilling ook meteen aan te pakken. 

Je fruit langer vers houden

Pure PMQ-96 in Aged iron (VO) Landelijke keukens van Dauby Landelijk
Dauby

Pure PMQ-96 in Aged iron (VO)

Dauby

Fruit heeft de vervelende gewoonte om snel te bederven. Vooral in de zomermaanden is er bijna niet tegenop te eten. Gelukkig zijn er voor de populaire fruitsoorten wel een aantal trucjes die je kunt toepassen waardoor ze wat langer vers blijven. Zo kun je appels het beste op een koude, donkere plaats in een kartonnen doos bewaren. Om ze nog langer goed te houden kun je ze per stuk in krantenpapier wikkelen. Sinaasappels, citroenen, limoenen en bananen blijven in de koelkast langer vers. De laatste blijven in een papieren zak vaak ook langer goed. Meloenen, perziken en nectarines kun je het beste buiten de koelkast laten rijpen. Eenmaal eetrijp leg je ze voor een langere houdbaarheid in de koelkast. Kersen kun je ongewassen in een plastic zak in de koelkast bewaren en aardbeien ongewassen in een ondiep bakje met deksel. 

Je groentes langer vers houden

Het vers houden van je groentes kan een hele uitdaging zijn. Welke groentes moeten in de koelkast en welke niet? Sommige groentes kunnen in de koelkast juist beschadigden, zoals aardappelen en uien. Ze krijgen beurse plekken of gaan muf smaken. Houd groentes die buiten de koelkast moeten worden bewaard uit de buurt van warmtebronnen en zonlicht. Er zijn ook groentes die je buiten de koelkast kunt laten rijpen, zoals tomaten en avocado. Daarna kun je ze voor een langere houdbaarheid ín de koelkast bewaren. Bewaar je groentes in een plastic zak? Prik dan een aantal gaten in de verpakking voor de luchtcirculatie. Bewaar groente en fruit in aparte groentelades. Sommige vruchten, zoals appels en peren, produceren ethyleen. Deze stof versnelt het rijpen van bepaalde groentes. Om dezelfde reden kunt je ook uien en aardappelen beter van elkaar scheiden. Was je groentes tenslotte niet eerder dan vlak voor je ze gaat gebruiken!

Je vlees en vis langer vers houden

modern  door homify, Modern

Bij vlees en vis ligt het langer vers houden wat moeilijker. Vlees en vis kun je nou eenmaal niet over de datum eten. Om de houdbaarheid van vlees toch wat te verlengen, kun je het op de dag van aanschaf invriezen. Het vlees ontdooi je later op een afgedekt, diep bord in de koelkast. Na het ontdooien spoel je het resterende vleessap weg, aangezien bacteriën zich hierin kunnen verzamelen. Als vlees eenmaal ontdooid is mag je het niet opnieuw invriezen. De meeste rauwe vis kun je na aankoop ook langer in de vriezer bewaren, maar dat geldt niet voor mosselen. Deze vissoort moet je binnen een dag bereiden en opeten. 

Je brood langer vers houden

DanKuchen keukenimpressies: modern  door DanKüchen Studio Hengelo, Modern
DanKüchen Studio Hengelo

DanKuchen keukenimpressies

DanKüchen Studio Hengelo

Vers brood is veruit het lekkerst, maar probeer maar eens binnen een dag een heel brood op te eten. Lukt het wel om een brood binnen twee tot drie dagen in zijn geheel op te eten? Dan kun je het bewaren in een plastic zak die je goed kunt afsluiten. Beter nog is bewaren in een broodtrommel. Brood kun je ook heel goed vers houden door het in te vriezen. Doe dit dan wel meteen na aankoop, anders heeft het geen zin meer. Elke dag ontdooi je dan alleen de boterhammen die je daadwerkelijk gaat eten. Soms is het slimmer om twee halfjes te kopen dan een heel brood. Dan kun je de ene helft invriezen en de andere helft binnen drie dagen opeten.

Je melkproducten langer vers houden

Melkproducten zijn maar beperkt houdbaar. En de houdbaarheidsdatum is niet iets dat je bij zuivel graag wilt overschrijden. Er is tenslotte niets smeriger dan een slok zure melk. Je kunt een aantal dingen doen om je melkproducten na opening in ieder geval tot de datum op de verpakking lekker te houden. Zet je melkproducten na opening altijd meteen weer terug in de koelkast. Een pak dat een uur buiten de koelkast heeft gestaan is een dag minder lang houdbaar. Zorg er ook voor dat de temperatuur van je koelkast goed is ingesteld. Een temperatuur van vier graden boven nul is voor je melkproducten het beste.

Heb je problemen met de temperatuur van je koelkast? Dan kun je contact opnemen met een van deze professionals

Je restjes bewaren

Lake House, Lago di Como, Italy Klassieke keukens van Ethnic Chic - Home Couture Klassiek
Ethnic Chic – Home Couture

Lake House, Lago di Como, Italy

Ethnic Chic - Home Couture

Het gebeurt met regelmaat dat we na het koken nog een portie van onze avondmaaltijd over hebben. En aangezien het zonde is om alles meteen maar weg te gooien, stellen we voor dat je de restjes vaker gaat bewaren. Veel restjes kun je de volgende prima als lunch mee naar je werk nemen. In de koelkast kun je restjes maximaal twee dagen goed afgedekt bewaren. Op die manier geef je bacteriën geen kans. Gebruik hiervoor een bakje met een deksel of wat huishoudfolie. Restjes kun je langere tijd bewaren in de vriezen. Het is dan aan te raden om de datum op het bakje te zetten, zodat je weet hoelang het al in de vriezer zit. 

Wil je meer lezen over het bewaren van boodschappen? Lees dan ook dit Ideabook over voorraadkasten eens! 

Wat is jouw tip om producten langer vers te houden? Laat hieronder je reactie achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!