Tips en tricks voor het inrichten van een kleine badkamer

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Tips en tricks voor het inrichten van een kleine badkamer

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Badkamer door Brut Deluxe Architecture + Design
Loading admin actions …

We hebben niet allemaal de luxe van een grote, ruime badkamer, maar dit betekent niet dat je in hoeft te leveren op luxe en comfort. Wanneer je de inrichting efficiënt ontwerpt kan ook een kleine badkamer ruim ogen en van alle gemakken worden voorzien. Het vergt misschien iets meer creativiteit maar door gebruik te maken van handige trucjes en de juiste meubels kan je zelfs deze kamer groots doen lijken! 

Hoe begin je en hoe zorg je dat alle faciliteiten in de kleine ruimte geplaatst kunnen worden? Hoe voorkom je dat een kleine badkamer rommelig en chaotisch oogt? In dit Ideabook delen we bruikbare en handige tips voor badkamers met weinig ruimte. De voorbeelden worden ondersteund met inspirerende foto's waardoor je meteen ziet hoe de verschillende tips er uit komen te zien. 

Kijk mee en laat je inspireren!

Creëer opbergruimte

Voldoende opbergruimte is ook belangrijk in een kleine badkamer. Maar hoe doe je dit zonder dat je badkamer er chaotisch en slordig uit ziet. Kies daarom bij voorkeur voor afgesloten opbergruimte. Denk bijvoorbeeld aan een wastafel met grote laden of lange smalle kasten. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een hele wand om te bouwen als inbouwkast. Neem bovenstaande foto bijvoorbeeld, wanneer je niet kiest voor handgrepen oogt het geheel als een normale wand, maar waar je toch heel wat spullen in op kunt bergen! Heb je te maken met een badkamer met een hoog plafond? Maak hier dan gebruik van! Je kunt bijvoorbeeld in de hoogte werken door het plaatsen van planken boven de spiegel van de wastafel. 

Je kunt een dergelijke kast zelf maken, maar als je dit lastig vindt kun je er natuurlijk ook altijd voor kiezen om de hulp van een professional in te schakelen. Je vindt ze heel gemakkelijk hier bij homify. 

Het kiezen van de juiste kleur

Kleine badkamer ensuite - Amsterdam:  Badkamer door Studio Doccia
Studio Doccia

Kleine badkamer ensuite – Amsterdam

Studio Doccia

Licht, zowel in de vorm van daglicht en het gebruik van verlichting en de juiste kleuren, werkt altijd verruimend. Een kleine badkamer kan hier dus zeker baad bij hebben. Probeer ruimtelijkheid te behouden door te kiezen voor lichte kleuren en materialen. Over het algemeen geldt, hoe lichter de kleuren hoe groter de ruimte lijkt en hoe meer daglicht er gereflecteerd kan worden. Een andere tip: heeft je badkamer geen of een klein raampje? Bekijk dan eens of het mogelijk is om er één te plaatsen of het bestaande raam te vergroten. Je zult zien dat dit vrijwel meteen zorgt voor een ruimere look and feel

Wil je graag gebruik maken van een tegel met opvallende print of leuk motiefje? Houd dit dan bij één muur en hou de rest effen en simpel. 

Maak gebruik van spiegels

Inmiddels kennen we allemaal de kracht van spiegels in het interieur. Spiegels werken altijd vergrotend en reflecteren daarnaast ook licht. Twee goede redenen dus om spiegels toe te passen in een kleine badkamer! Op bovenstaande foto zie je een erg smalle, langwerpige badkamer waarbij gekozen is voor het plaatsen een grote spiegel achter de wastafel. Deze slim geplaatste spiegel zorgt ervoor dat de ruimte minstens een keer zo breed lijkt. Je kunt er ook voor kiezen om kastjes en spiegels met elkaar te combineren door bijvoorbeeld te gaan voor een meubel met spiegeldeuren. 

Vind je het vervelend dat spiegels constant beslaan tijdens het douchen? Plaats dan een warmtebron achter de spiegel dan is dit probleem meteen verholpen!

Wees functioneel, maak gebruik rekken en stangen

Wanneer je weinig ruimte tot je beschikking hebt kun je ook kiezen voor het plaatsen van handige rekken en stangen. Deze zijn ideaal voor het ophangen en laten drogen van kleren en handdoeken. Vooral wanneer je geen ruimte hebt voor opbergkasten zijn deze mogelijkheden ideaal. Zo kun je kleding en handdoeken toch meenemen naar je badkamer voordat je gaat douchen. Op bovenstaande foto zie je een kleine badkamer. De foto is genomen vanuit de glazen douchecabine en de deur bevind zich aan de rechterkant. Een handdoekenrek kan heel makkelijk overal geplaatst worden, mede omdat ze zo weinig ruimte innemen. Plaats hem naast het toilet of aan de zijkant van je douchecabine of badkuip. 

In dit Ideabook vind je meer ruimtebesparende tips voor de badkamer. 

Kies een douchecabine in plaats van een bad

 Badkamer door Marion Rocher
Marion Rocher

Salle de bain

Marion Rocher

Veel mensen dromen van een badkamer met fijn bad, maar laten deze droom al gauw varen als de betreffende ruimte aan de kleine kant is. Kies liever voor een ruime douchecabine, deze zul je met meer regelmaat gebruiken en ook hier kun je heerlijk onder ontspannen. 

Wil je toch echt een bad? Het zou natuurlijk kunnen, zelfs in een kleine badkamer is het hebben van een bad mogelijk. Ga dan wel voor een kleine versie, een zitbad bijvoorbeeld. Deze zijn vaak hoger en smaller waardoor ze simpelweg minder ruimte innemen. Een goed alternatief is het inloopdouche en -bad combinatie. Deze zijn voorzien van een deurtje waardoor je niet iedere keer over de badrand hoeft te stappen. Ideaal voor een kleine badkamer. 

Laat de tegels doorlopen in de douchecabine

Ook wat betreft tegels bestaan er een paar handige en bruikbare tips. Kies altijd voor een lichte kleur tegels op de wanden, en een iets donkerdere tint op de vloer. Dit zorgt er meteen voor dat je kleine badkamer ruimtelijker oogt. Een andere bruikbare tip; laat de tegels doorlopen in de douchecabine. Op bovenstaande foto zie je een goed voorbeeld hoe dit tot uiting komt. Doordat zowel de tegels op de vloer als op de wanden doorgetrokken worden in de cabine vormt het samen een mooi geheel. Zou je ervoor kiezen om andere kleuren of materialen te kiezen, dan ontstaat een hokkerig en gescheiden effect. 

Kies bij voorkeur ook voor niet-contrasterende voegen, hierdoor lijkt je vloer of wand meer één geheel. Meer mooie badkamers vind je hier. Je kunt de foto's filteren op stijlen zodat je snel uitkomt bij foto's die perfect bij jouw smaak en wensen passen. 

Tot zover dit Ideabook vol inspiratie voor het praktisch inrichten van een kleine badkamer. We hopen dat je genoeg inspiratie op hebt gedaan om thuis lekker aan de slag te gaan met je eigen badkamer. 

Heb jij nog meer tips die je met ons zou willen delen? Laat het ons weten in de comments?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!