Langer van je kerstboom genieten | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Langer van je kerstboom genieten

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Moderne woonkamers van valentina cirillo architetto Modern
Loading admin actions …

Na een koud voorjaar, een warme zomer en een natte herfst zijn we inmiddels alweer aanbeland in de laatste maand van het jaar. De maand die in het teken staat van korte en vooral heel erg donkere dagen. Maar ook de maand van de verlichting van winkelstraten en grote warenhuizen, elkaar opvolgende koopzondagen en de zoektocht naar de perfecte Sinterklaas- en kerstcadeautjes. December is een feestmaand, met eerst op 5 december Sinterklaas en daarna op 25 en 26 december eerste en tweede kerstdag. En natuurlijk is er op 31 december ook nog een spetterende oudejaarsavond die we mogen vieren. December is ook de maand om je huis te versieren met kerstverlichting en leuke kerstaccessoires. En natuurlijk mag de kerstboom niet in je huiskamer ontbreken. De vele cadeautjes moeten tenslotte toch ergens onder kunnen liggen. 

En dus gaan we ieder jaar na Sinterklaas met z'n allen richting de tuincentra of de markt om een kerstboom aan te schaffen. De uitzondering daargelaten van degene die een kunstboom hebben. Elk jaar is het weer afwachten hoe lang de boom mooi blijft. Het liefst wil je de kerstboom tot na 1 januari kunnen laten staan. En eigenlijk mag je de boom pas na Driekoningen, op 6 januari, weghalen. Al zullen de meeste van ons waarschijnlijk niet zolang wachten. Over het algemeen kan worden gezegd dat de kerstboom het toch zo'n week of vier moet kunnen volhouden. Het is jammer als de vloer en de cadeautjes na twee weken al onder de dode dennennaalden liggen. Daarom geven we je in dit Ideabook 6 tips om langer van je kerstboom te kunnen genieten. Lees snel verder en geniet dit jaar heel lang van een mooie boom!  

Een goede, gezonde kerstboom uitkiezen

Om ervoor te zorgen dat je zolang mogelijk van je kerstboom kunt genieten, is het belangrijk om bij aanschaf van je boom al goed op te letten. Bij het tuincentrum of op de markt kun je al heel goed nagaan of een kerstboom er goed en gezond uitziet of niet. Een boom die al veel naalden heeft verloren kun je het beste laten staan. En ook een boom die al bruine takken heeft, zouden wij niet mee naar huis nemen. Frisse groene takken geven aan dat de kerstboom in goede gezondheid verkeerd. Om te testen of een boom gezond is, kun je even met je handen langs de naalden wrijven en kijken of deze meteen uitvallen. Zo ja, dan kun je deze boom beter niet kiezen. Ook gele naalden zijn geen goed teken. Hetzelfde geldt voor een grote hoeveelheid insecten op de boom, die kunnen duiden op ziektes.

Geef de kerstboom genoeg water

Een kerstboom kan heel erg slecht tegen een tekort aan water. Daarom is het belangrijk om de boom te allen tijde genoeg water te geven. Vooral de eerste uren na het opzetten zal je kerstboom veel water nodig hebben. Houd dat na het opzetten dus goed in de gaten. Later moet je de boom bijna elke dag wel een beetje water geven. Het komt niet alleen de gezondheid van je kerstboom ten goede, maar zorgt er ook voor dat de boom minder droog en dus minder brandbaar is. Goed om aan te houden is dat het waterniveau nooit onder de basis van de boom uit mag komen.

De kerstboom met zorg behandelen

Christmas Lifestyle van M&S Klassiek
M&S

Christmas Lifestyle

M&S
M&S
M&S

Voor een lange levensduur is het belangrijk om een kerstboom met zorg te behandelen. Koop daarom altijd een kerstboom die met gemak in de auto en in huis past. Als je de boom in de achterbak moet proppen of maar met moeite door de voordeur krijgt, dan kan deze beschadigen. Dit komt de levensduur van je kerstboom zeker niet ten goede. Het is ook aan te raden om je boom eerst even een dag of twee te laten acclimatiseren. Dit doe je door de kerstboom eerst een dag en nacht in iets koelere ruimte dan je woonkamer te laten staan, zoals de berging of de schuur. Zorg ervoor dat de boom gedurende deze periode genoeg water krijgt. 

De stam van de kerstboom inkorten

modern  door homify, Modern
homify

Kerstboom Hertjes

homify

Voordat je de kerstboom kunt opzetten, moet eerst de stam worden ingekort. Hiervoor gebruik je een handzaag waarmee je ongeveer twee centimeter van de onderkant van de stam afzaagt. Hierdoor wordt de wateropname bevordert. Je kunt de boom beter niet schuin of in een V-vorm afzagen. Ook in gat in de onderkant boren is geen goed idee. Hierdoor kan de boom het water niet beter opnemen en is het moeilijker om de boom veilig in een standaard te zetten. Na het inkorten van de stam moet de kerstboom binnen acht uur worden opgezet. Langer dan deze periode kan de boom namelijk niet zonder water. 

De kerstboom plantenvoeding geven. Een goed idee?

Herfst / Winter 2015-2016 van Pomax Landelijk
Pomax

Herfst / Winter 2015-2016

Pomax

Niet iedereen zal bij een kerstboom direct denken aan plantenvoeding. Dat is toch meer iets dat je toedient wanneer je een plant voor langere tijd goed wilt houden. Een kerstboom hoeft uiteindelijk maar een week of vier mee te gaan. Als je de kerstboom goed verzorgd, dan is plantenvoeding niet perse nodig. Ook zonder kan de boom vier weken mooi blijven, maar het toedienen van universele plantenvoeding kan ook zeker geen kwaad. Je kerstboom blijft er hoogstwaarschijnlijk wel iets langer mooi door. Als je heel veel waarde hecht aan een mooie boom is plantenvoeding zeker iets dat je een keer kunt uitproberen.  

Voor advies over plantenvoeding voor je kerstboom kun je contact opnemen met een van deze professionals.

Kies de juiste locatie voor de kerstboom

Tree of light for Rijksmuseum Musea van Studio Droog
Studio Droog

Tree of light for Rijksmuseum

Studio Droog

De kerstboom op de juiste locatie in je woonkamer plaatsen, kan ook bijdragen aan de levensduur van de boom. Zo is een plaatstje voor de verwarming niet een heel goed idee. Door de warmte van de radiator droogt de boom eerder uit, waardoor de naalden sneller uitvallen. Plaats de kerstboom om dezelfde reden ook niet voor een raam waar de zon veel op staat. Kies voor een ruime plek in de woon- of eetkamer waar iedereen van de kerstboom kan genieten. 

Wil je meer weten over de kerst in Nederland? Lees dan ook dit Ideabook eens! 

Wat is jouw tip om een kerstboom lang goed te houden? Laat hieronder je reactie achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!