Een badkamer in je slaapkamer: praktisch én mooi!

copy.nl copy.nl
Kerkstraat te Amsterdam, Architectenbureau Vroom Architectenbureau Vroom Klassieke slaapkamers
Loading admin actions …

Als je een kleine badkamer hebt, dan kun je overwegen de badkamer in de slaapkamer te integreren. In je bestaande slaapkamer, indien mogelijk. Met alleen een bad of compleet met wastafel, douche en zelfs een toilet. Je kunt een muur uitbreken om zo de badkamer bij de slaapkamer te trekken. Er ontstaat een mooie plek waar ontspannen centraal staat. Je kunt de ruimte helemaal open laten of een (verlaagde) wand tussen het bad- en slaapgedeelte plaatsen. Een wand of kubus van glas om het contact met de rest van de kamer te behouden. Of van hout voor toch net dat beetje privacy. Om de ruimte goed te benutten en voor de rust, kun je het bad natuurlijk ook uit het zicht achter een (boeken)kast of bedmeubel plaatsen. Het is belangrijk dat je je van te voren goed informeert over de (bouwtechnische) mogelijkheden en financiële gevolgen. Voor goed uitvoerbare en mooie oplossingen kun je het beste contact opnemen met een van onze specialisten. Hier geven we je maar al te graag enkele tips mee in verband met een slaapkamer met badkamer.

Badkamer in de slaapkamer

Een mooie grote slaapkamer met open badkamer geeft een luxe en ruimtelijke uitstraling. Je creëert tegelijk een grote badkamer én een grote slaapkamer. Het ziet er precies uit zoals je eigen hotelkamer! Houd er bij een open badkamer wel rekening mee dat je opbergmogelijkheden creëert. Je wilt namelijk niet vanuit bed naar de rotzooi op de wastafel hoeven te kijken. 

Hoe creëer je een badkamer in je slaapkamer?

Een slaap- en badkamer ineen moet aan andere eisen voldoen dan een kamer waar je alleen slaapt. Denk hierbij aan een vochtbestendige vloer- en wandafwerking. En een mooie overgang van de badkamer naar de slaapkamervloer. Zorg dat die overgang niet te dicht bij het bad of de douche komt te liggen. Je kunt ook voor een hele waterbestendige vloer kiezen dan heb je dit probleem niet. 

Een goede ventilatie in een ruimte met zoveel vocht is onontbeerlijk. Als het vocht niet op een goede manier wordt afgevoerd ontstaan schimmels en vochtproblemen. Nu zitten er, in tegenstelling tot bij een inpandige badkamer, in een slaapkamer wel ramen die open kunnen. Vergeet dan in ieder geval het raam niet open te zetten als je doucht of baddert. Overweeg de optie van mechanische ventilatie. Dit werkt over het algemeen goed. Hierbij wordt de vochtige lucht met een motortje via een pijpje op het dak of een rooster in de gevel afgevoerd naar buiten.

Kies de ruimte die je wilt gebruiken als slaap- en badkamer en laat die checken op de bouwtechnische mogelijkheden. Het leidingwerk kan niet overal naar verlegd of aangelegd worden. Bij een bad in de kamer moet de vloer sterk genoeg zijn om het enorme gewicht van het water te kunnen dragen. Informeer dus vooraf naar de mogelijkheden en kosten. Verderop in de Ideabook lees je meer over de valkuilen bij het creëren van een badkamer in je slaapkamer.

Deel de ruimte in: de perfecte maat van een kleine en functionele badkamer

Bepaal allereerst wat je per se in een badkamer wilt hebben: één of twee wastafels, een douche, (vrijstaand) bad, toilet. Wil je een afgesloten douche achter een (glazen) wand plaatsen of kies je voor een open indeling. Of je nu een luxe vrijstaande badkuip of een compacte wastafel of douche-unit wilt, het is er allemaal. Er is op sanitairgebied namlijk veel te koop. Als je via internet de bomen door het bos niet meer ziet, kan een badkamerspecialist of interieurarchitect je gerust verder helpen. Hij of zij zal jou een aantal opties geven die afgestemd zijn op jouw wensen en op de mogelijkheden in de ruimte. Zo kun je samen een ontwerp maken om de (compacte) ruimte zo efficiënt mogelijk in te delen.

Wat moet ik vooraf weten?

In nieuwbouwwoningen worden badkamers, toiletten en keukens vaak boven elkaar geplaatst. Dit is om de leidingen zo efficiënt mogelijk neer te kunnen leggen en gebruiken. Houd dit ook in gedachte bij je verbouwing. Rioolbuizen en leidingen voor de badkamer boven wil je liever niet dwars door de onderliggende woonkamer hebben. De makkelijkste plek voor het sanitair is op de plaats waar de oude badkamer zat. Wil je het sanitair toch liever op een andere plek kwijt, kies dan bij voorkeur een locatie dichtbij de waterleiding en rioolaansluiting. De plek van het toilet is veelal bepalend voor de rest van het sanitair, omdat deze aangesloten moet worden op het riool. 

Ook het afvalwater van douche en bad moet afgevoerd worden via het riool. Houd hierbij rekening met ruimte onder de douchevloer voor de chiffon, de zwanenhals, onder het afvoerputje. In de bestaande vloer is hier meestal geen plek voor. Ruimte creëer je door een verhoogde douchevloer aan te brengen. Als je liever een (gelijkvloerse) inloopdouche wilt, houd er dan rekening mee dat de kamervloer wellicht volledig verhoogd dient te worden (verhoogde betonvloer). 

Wil je een bad in de slaapkamer? Houd er dan rekening mee dat er veelal aanpassingen gedaan moeten worden aan de vloerconstructie. Een bad vol water heeft een enorm gewicht. Een standaard vloer is hier niet op berekend. Hier hangt een kostenplaatje aan wat van te voren inzichtelijk gemaakt moet worden wil je achteraf niet voor vervelende verrassingen komen te staan.

Bedenk dat er ook nadelen kunnen kleven aan een open badkamer. In een gezin met kinderen zal er behoefte zijn aan een tweede badkamer, wat extra kosten met zich meebrengt. Realiseer je dat bij een eventuele verkoop van het huis, slechts een bad- en slaapkamer ineen, als nadeel gezien kan worden door de kopende partij. Verder heb je natuurlijk minder privacy dan bij een gesloten badkamer. Een toilet in een open badkamer vraagt om nog meer privacy dan een open badkamer met douche, wastafel en bad. De vochthuishouding in de slaapkamer kan problemen opleveren. Je kunt meer last hebben van elkaar als de een vroeger opstaat en doucht. De ventilator blijft lang hoorbaar, wat irritatie op kan leveren.

Directe toegang tot de douche

De badkamer kan voor een deel afgesloten worden van het slaapgedeelte. Je kunt, zoals hier, ook kiezen voor een badkamer aan je slaapkamer waarbij je direct toegang hebt tot het douchegedeelte. Kies voor een aparte douche of zoals hier voor een douche in de badkuip. Als de ruimte wat kleiner is en je toch graag een bad wilt, kan het een goede oplossing zijn bad en douche te combineren. 

Douche gelijkvloers

Kies je voor een inloopdouche, al of niet met (glazen) deur, houd er dan rekening mee dat er voldoende ruimte onder de douchevloer nodig is om het afvoerputje met een zwanenhals aan te kunnen sluiten op het riool. Met een verhoogde douchebak heb je dit issue niet, mits je natuurlijk dicht genoeg bij de afvoerbuis naar het riool zit. Laat je van te voren goed informeren. 

Je kunt kiezen voor een tegelvloer of een vlakke en gelijkvloerse platte douchebak (op maat) van porselein, kunststof of gietijzer. Houd hoe dan ook rekening met een goede afwatering zodat je los van wat spatwater, geen water in je slaapkamer krijgt omdat het niet goed weg kan lopen. Bij een grote douchekop of regendouche hoort een afvoerputje of -goot die meer water weg kan werken dan als je voor een kleine douchekop kiest. Vraag hiernaar voordat een installateur aan het werk gaat. 

Verdeel de ruimte door het gebruik van een andere vloer

Je verdeelt de ruimte door een verschillende vloer in het bad- en slaapkamergedeelte te leggen. Waterbestendig in het badgedeelte en bijvoorbeeld tapijt of hout in het slaapgedeelte. Houd hierbij rekening met een mooie overgang van de ene naar de andere vloer. Je kunt de vloer ook verhogen, zoals op deze foto. Hier is gebruik gemaakt van glas rondom tot aan het plafond. De ruimte kan ook open blijven voor een nog ruimtelijker effect. Het nadeel is dan wel dat je de hele slaapkamer warm moet houden om in een aangename temperatuur te badderen terwijl koel slapen over het algemeen lekker en gezond is. Je kunt de ruimte ook verdelen door het plaatsen van een tapijt in de slaapkamer en danzij deze tips houd je die in perfecte staat.

Werk het bad met meubels uit zicht

Als scheidingswand tussen het slaap- en badgedeelte kan je overwegen een meubel neer te zetten zodat het bad niet direct in het zicht is als je de slaapkamer binnenkomt. Je creëert hierdoor de mogelijkheid om met iets meer privacy te genieten van je badsessie. Je zou zelfs aan beide zijden planken of al of niet gesloten vakken kunnen maken om spullen op te bergen. Bedenk dat je een dergelijk meubel ook op maat kan laten maken, geheel naar jouw wensen en smaak. 

Ga je voor zo'n badkamer in de slaapkamer? Laat het ons weten via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine