Zo ontwerp je een stijlvolle voortuin

copy.nl copy.nl
Landelijke Vila , Hendriks Hoveniers Hendriks Hoveniers Moderne tuinen
Loading admin actions …

Een prachtig huis en binnen op orde? Dan is nu de tuin aan de beurt! In dit Ideabook bespreken we hoe je met beplanting een mooie en stijlvolle voortuin creëert. En niet alleen in het bloeiseizoen. Zorg dat je voortuin er, als entree van je woning, ook in de andere seizoenen goed bijstaat. Hoe heerlijk is het om ook in de winter vanuit je raam naar een groene tuin te kijken? Wij geven enkele tips hoe je tuin er 's winters ook groen en verzorgd uitziet. Zelf je tuin ontwerpen lijkt in veel opzichten op het inrichten en ontwerpen van je huiskamerinterieur. Er is sprake van een logische volgorde van werken en het is handig vooraf bij bepaalde keuzes stil te staan. 

Hoe ontwerp je een mooie voortuin?

Voordat je aan de slag gaat is het handig een checklist op te stellen: welke stijl tuin wil je, zijn er vaste objecten zoals een tuinbankje die je er graag in wilt hebben, wil je zoveel mogelijk groen of juist niet, hoeveel tijd wil je aan tuinonderhoud besteden, welk budget heb je, welke grondsoort heeft de tuin en wat is de ligging? Bij een grotere tuin met oprit kan je je ook afvragen of je de oprit wilt blijven gebruiken voor je auto of dat je die ook aan de straatkant kwijt kunt. Of moet je auto er juist wel staan maar uit het zicht?
Denk bij de aanleg van een voortuin ook aan de mogelijkheid van een buitenkraan. Erg handig als je al het groen 's zomers ook groen wilt houden. Als je een tuinpad of terras aanlegt koop dan goede dikke tegels. Deze zijn van beton of natuursteen, ze zijn niet glad en minimaal vijf centimeter dik. Vraag bij je hovenier of tuincentrum naar de mogelijkheden van bezorging. Een terras of paadje kun je het beste door een professional aan laten leggen. Het is erg lastig en zwaar werk om een terras goed recht te leggen met de afwatering de juiste kant op. Een professional kan ook voorkomen dat je tegels gaan verzakken.

Pas de stijl aan het huis aan

Het is mooi als de beplanting van de voortuin bij de stijl van het huis past. Zoals op vorige afbeelding het groene gazon, de leibomen en hortensia's het landelijke karakter van de woning versterken. De bekendste leibomen zijn de leiplataan en de leilinde. Ook de leibeuk zie je steeds vaker. Het bladerdek vormt een hoge haag en zorgt voor privacy. De bladeren blijven in de winter aan de bomen zitten en krijgen een fraaie bruine kleur. 

Bij een wat modernere woning wil je in de voortuin misschien juist liever plantenbakken gebruiken. Kijk voor een voorbeeld van een villa met strakke voortuin verderop in de Ideabook.

Horizontaal en verticaal

Ook als de voortuin klein is zijn bij de beplanting verticale accenten belangrijk. Deze bieden een optisch tegenwicht met het huis. Denk hierbij aan klimplanten, een hoge plantenkuip, struik of boom. Alleen een goed onderhouden puur en groen grasveld kan ook mooi zijn. In de meeste gevallen ziet het er echter wat nietszeggend uit. Bovendien geeft wat begroeïng je tuin, zelfs in de winter zonder blad, wat karakter. Ook een hoge heg geeft je tuin een verticaal accent.

Houd rekening met de grootte en locatie van de plant

Omdat de voortuin vaak wat kleiner is moet je rekening houden met het formaat van de bomen en planten. Kijk er bij aankoop naar hoe groot de plant wordt. Een boom moet uiteindelijk wel qua breedte en hoogte in verhouding zijn met het huis. Ook is het belangrijk rekening te houden met de plek waar je de plant of boom kwijt wilt. Als de boom ten opzichte van je huis noordelijk staat ontneemt deze minder licht dan als deze ten zuiden van je huis staat. 

Voor de voortuin kan je denken aan de volgende klein blijvende bomen: de Japanse esdoorn, de wilg Salix integra 'Hakuro Nishiki' en de boltrompetboom. De Japanse esdoorn (Acer palmatum) is geliefd vanwege de vele bladkleuren waaruit je kunt kiezen. De kleurnuances lopen van groen tot oranjerood tot bruin. Het is een bladverliezende heester. De wilg Salix integra 'Hakuro Nishiki' heeft een prachtig paarsrode kleur aan het einde van de twijgen. De bladeren steken in de wintermaanden flink af tegen die kleur: ze zijn lichtgroen en hebben een witte waas met roze uitlopers. De katjes hebben een zelfde kleur groen als ze uitkomen. Deze boom is zeer geschikt voor het maken van vormen. De twijgen kun je alle kanten op laten groeien. Je vindt de wilgen, veelal geknot, in grote getalen in het Hollandse polderlandschap. De boltrompetboom (Catalpa bignonioides Nana) met zijn frisgroen bladeren is een van de bekendste bomen voor in de kleinere tuin. Je kunt de bol ieder jaar terugsnoeien waardoor deze niet al te groot wordt.

Struiken die geschikt zijn voor een kleinere tuin zijn bijvoorbeeld de sering of het Europese krentenboompje, een tot vijf meter hoge struik uit de rozenfamilie.

Het werkt niet om bomen en struiken die eigenlijk te groot zijn voor de plek klein te houden door ze veelvuldig te snoeien. Kies dan liever voor een kleinere boom of struik.

Combineer planten

Zoals bij iedere beplanting kan je ook in de voortuin een redelijk doorlopende bloei in het tuinjaar bereiken. Combineer dan bijvoorbeeld uienplanten voor in het voorjaar met vaste planten of eenjarigen voor in de zomer met grassen voor in de herfst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het pijpenstrootje, de Molinia arundinacea. In de bloeitijd juli en augustus en tot in de herfst wuiven de sierlijke bloeiaren boven de rest uit.

Niet alleen planten bepalen het karakter van de voortuin. De combinatie van groen, gebruikte materialen en decoratie is net zo bepalend. Denk hierbij aan de gebruikte tegels voor het tuinpad, de schutting, het tuinhekje, de tuinverlichting, de bloempotten en het tuinbankje. Je kunt er zelf de gewenste sfeer mee aangeven.

Groenblijvende en kleurrijke planten

De buxus ziet er ook 's winters goed uit. Het is een groenblijvende plant die met meerdere planten naast elkaar als een haagje of een bol gesnoeid kan worden. Andere makkelijke groenblijvers zijn de vorstresistente wintergroene heester herfsthooi (Hypericum 'Hidcote'), Japanse kardinaalsmuts (Euonymus fortunei) die zowel liggend, kruipend en als muurbedekking wordt gebruikt en de mahoniestruik (Mahonia beolie). 

De rododendron en lavendelheide zijn een goede keuze als de voortuin op het noorden ligt. Ze blijven groen en geven de tuin in het bloeiseizoen bovendien wat kleur. De prachtig grote bloemen van de rododendron zijn een lust voor het oog. Maar niet alleen bloemen geven kleur. Het loont ook om hier en daar wat planten met bontgekleurd blad neer te zetten zoals bijvoorbeeld het purperklokje (Heuchera micrantha) met haar roodbruine blad.

Het hele jaar door een heerlijk groene en kleurrijke tuin om op uit te kijken! 

Maak symmetrische accenten

Herhaling van dezelfde plantensoorten is een klassiek stijlmiddel voor mooie beplanting. Het zorgt voor ritme en afwisseling zonder dat het onrustig werkt. Voor een strak geheel kan je dezelfde planten ook symmetrisch planten. Hier vind je symmetrie in de buxushaag, de boompjes en de planten tussen de heggetjes. 

Voor een tuinadvies kan je bij een hovenier of tuinarchitect terecht. Adressen van professionals bij jou in de buurt vind je hier in bij homify.

Kies voor plantenbakken

Hier is voor plantenbakken gekozen die de vorm en stijl van het huis onderschrijven. Bij een klassieker huis zou je kunnen denken aan twee plantenbakken met een boompje naast de ingang. Met de kleur van de bakken kan je spelen. Je kunt bijvoorbeeld de kleur van de stenen van het huis of van de stoepklinkers erin terug laten komen. Het voordeel van een plantenbak is dat de planten niet direct in contact met de aarde hoeven te staan. Waardoor een bak ook op een geplaveid op geasfalteerd deel van bijvoorbeeld de oprit gezet kunnen worden. Plantenbakken zijn zeer geschikt om seizoensbloeiers in te zetten: je kunt afwisselen met de beplanting en geeft je voortuin meteen wat extra kleur en sfeer mee. 

Let er wel op dat plantenbakken in de zomer regelmatig water nodig hebben. Je zult ze vaker moeten besproeien dan de vaste borders met planten die deels water uit de grond halen. Kijk voor inspiratie voor een moderne tuin eens naar deze foto's en dit Ideabook.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine