8 inrichtingsfouten die je kamer klein laten lijken | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3648:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

8 inrichtingsfouten die je kamer klein laten lijken

Stoa. Stoa.
Klassieke woonkamers van homify Klassiek
Loading admin actions …

Bij het ontwerpen van je huis is het goed om alle woonruimte zo efficient mogelijk te gebruiken. Helaas worden er nog wel eens designmissers gemaakt waardoor een woning kleiner lijkt en aanvoelt dan deze is. Dat is jammer, want zo verminder je het woonplezier. 

Vandaag laten we je in dit ideabook zien wat 8 veel voorkomende missers zijn, zodat jij ze kunt vermijden! Vaak is de standaard regel: ‘less is more’. Kijk gewoon even met ons mee en laat je inspireren. Ook de mensen met grote huizen zullen profiteren van deze tips!

1. Te veel spullen in een kamer

Het is een veel voorkomend probleem in moderne huizen: te veel spullen op een te klein aantal vierkante meters (we verzamelen tegenwoordig heel wat). Zo zal elke ruimte op een bepaald moment klein aanvoelen. Hier zien we een keuken die deze designmisser heel goed weergeeft! Je moet een kleine ruimte als deze een beetje laten ademen en niet volstoppen met ongetwijfeld schitterend design, les’s is hier dan zeker more! Een expert helpt je om de juiste balance in je interieur te vinden.

2. Doe onhandig groot meubilair de deur uit

Net zoals je niet te veel spullen in een kamer moet hebben, is het ook handig om de grote van je meubilair te beperkten. Een grote en onhandige kledingkast lijkt praktisch voor de opslag, maar dat wil niet zeggen dat het ding ook mooi in de kamer staat. We hebben hier een schitterend voorbeeld voor je gevonden. Deze zolderkamer wordt er niet beter op, een kleinere kast zou de ruimte (een loft) veel opener en ook lichter maken. Dus snel weg met de kast en op naar een rustige look voor deze mooie kamer! Nieuwe ideeën voor je huis kun je hier vinden.

3. Het gebruik van donkere kleuren

Ultra gloss chocolate bedroom suite Moderne slaapkamers van Urban Myth Modern
Urban Myth

Ultra gloss chocolate bedroom suite

Urban Myth

Het is geen geheim dat donkere kleuren je interieur visueel kleiner maken. Donkere tinten weerkaatsten nu eenmaal maar weinig licht. Dit heeft tot gevolg dat de ruimte als kleiner wordt ervaren. Als je graag een donkere kleur wilt gebruiken doe dat dan in combinatie met een lichte, zo wordt de kamer licht en luchtig en heb je toch dat temperament dat de donkere tint als zwart aan je slaapkamer geeft. Je kamer zal er in een mum van tijd een stuk groter uitzien!

4. Te weining licht

van homify Scandinavisch

Net hebben we de voordelen van licht gekleurde meuren besproken, maar wat dacht je van een goede (natuurlijke) lichtval? Een van de meest belangrijke aspecten van een interieur is het lichtplan of de manier hoe de verlichting in huis is gepositioneerd. Lichte wanden weerkaatsten dit waardoor je woning groter lijkt. Om je kamer dus groter te laten lijken is het erg mooi om twee of drie staande lampen op te stellen, maar ook spotjes aan het plafond. Op deze manier heb je in alle hoeken van je woning voldoende licht. Deze keuken is een voorbeeld van hoe het niet moet, er is hier te weinig licht. Ja, dan lijkt je kamer een stuk kleiner!

5. Te veel dat matcht

Harlequin Cushion van Niki Jones Scandinavisch
Niki Jones

Harlequin Cushion

Niki Jones

Als er in een kamer te veel design is dat 100% matcht, zoals hier het kleed en de kussens, dan hebben deze dingen de neiging om in visueel opzicht samen te vloeien, dit maakt je kamer ook kleiner op dit vlak.

6. Meubels op een verkeerde plek

We hebben allemaal de neiging om onze meubels tegen de muur aan te zetten, waardoor een grote open plek in de kamer ontstaat. Het gekke is dat je op deze manier je kamer juist kleiner laat lijken, terwijl je juist woonruimte wilde besparen. Dus zet ze niet tegen de muur aan. Een andere truc (even een zijweggetje) is om de stopcontacten iets verder van de muur af te laten steken, dit creëert de illusie dat de muren verder weg zijn dan in werkelijkheid het geval is.

7. Te veel patronen

modern  door quirk and rescue, Modern
quirk and rescue

Hexa-Gone wallpaper

quirk and rescue

Velen van ons houden niet van doffe kleuren op de muur zonder karakter, maar veel mensen houden ook niet van superdrukte patronen die je constant visueel prikkelen, klinkt herkenbaar? Op deze foto zien we een voorbeeld van geometrisch en driedimensionaal behang, je weet zeker dat je aan het einde van de avond als een blok in slaap valt, want hier word je echt moe van. Je ziet dat de combinatie van het behang en de vloer best wel druk is, hoewel de zwarte stoel tegen deze achtergrond erg mooi naar voren komt. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, als je de kamer zo wilt maken is dat helemaal goed, maar hij oogt er wel een stuk kleiner door.

8. Te korte gordijnen

Classic View of Contemporised Victorian Living Room Klassieke woonkamers van homify Klassiek
homify

Classic View of Contemporised Victorian Living Room

homify

We sluiten af met een onverwachte misser: te korte gordijnen! Als je gordijnen te kort zijn dan geeft dat de indruk van een lager plafond. Er zijn twee manieren om dit te vermijden: 1. je kunt kiezen voor gordijnen die van het plafond tot de vloer komen of 2. je kunt een gordijnroede zo dicht mogelijk bij het plafond plaatsen en de gordijnen tot aan de basis van het venster laten komen. Dit laatste geeft juist de impressie van een hoger plafond.

Meer mooie woonvoorbeelden kun je hier vinden!

Welke tips ga je zeker zelf toepassen? Laat het weten met een comment! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!