Voor, Tijdens en Na: aanleg van een prachtig houten terras

Johan van Dijk Johan van Dijk
Taras drewniany. Realizacja w Wilkanowie koło Zielonej Góry., PHU Bortnowski PHU Bortnowski
Loading admin actions …

Een leuke tuin kan niet zonder een leuk terras. Maar er zijn heel wat tuinen te vinden waar juist dat terras een beetje een ondergeschoven kindje is. Erg jammer als je in de zomer lekker en comfortabel van je tuin wilt genieten. Gelukkig kan daar wat aan veranderd worden! De experts van het Poolse PHU Bortnowksi zijn gespecialiseerd in het aanleggen van de mooiste houten terrassen. De aanleg van zo’n terras kunnen we van dichtbij bekijken. Misschien is dit ook wel een idee voor jouw terras! Iedereen die een beetje van klussen houdt, zou dit als voorbeeld kunnen gebruiken voor een doe-het-zelf terras!

Voor/Tijdens: wegzakken in de kiezelstenen?

Erg hopeloos was het op deze plek niet, want je ziet dat er al een verhoogd terras aanwezig was maar zodra je dan op een andere plek wilde zitten, was het een kwestie van wegzakken in de kiezelstenen. Dat kan natuurlijk anders en op de foto kun je zien dat er al hard wordt gewerkt om het terras op zeer mooie wijze uit te breiden. Een goede fundering is dan van belang. In dit geval was er al een goede ondergrond aanwezig, maar als dat niet zo is dan kun je kiezen voor het plaatsen van houten palen in de grond of voor het storten van een kleine betonvloer.

Tijdens: planken leggen

Als het raamwerk van latten eenmaal ligt, dan kan het werkelijke terras aangebracht worden. In dit geval is dat een kwestie van planken leggen. Er is gekozen voor mooie hardhouten planken. Dit tropische hout is erg duurzaam en kan goed tegen hele diverse weersomstandigheden. Denk er wel even om dat je altijd hout met een keurmerk gebruikt! En zorg uiteraard voor goed gereedschap als je zelf aan het klussen bent.

Na: trapje

De eerste foto van het eindresultaat. Is het geen plaatje geworden? Vooral het trapje is iets wat opvalt. Het oorspronkelijke terras loopt op deze manier naadloos over in het nieuwe houten gedeelte. Tegen het huis aan is nog een klein stukje tuin open gelaten. Leuk voor wat plantjes of een kleine vijver! En zou je de ruimte hier open laten of zou je toch wat meubels plaatsen?

Na: ronde vormen

De ronde vormen zijn ook iets wat opvallend is aan dit ontwerp. Het zorgt voor een speels en tegelijk ook erg stijlvol effect. En die ronde vormen stralen ook iets natuurlijks uit, zeker doordat natuurlijke materialen zijn gebruikt. Aan de andere kant is dit ook weer iets dat als modern kan worden aangemerkt. Een fraaie eclectische balans is in ieder geval bereikt!

Na: zwerfkeien

Je kunt er letterlijk en figuurlijk niet omheen: de zwerfkeien die in de tuin liggen. Al voor de aanleg van het houten terras lagen deze op hun plek. Het hout is er gewoon omheen verwerkt! En dat zorgt ook voor een uitgesproken natuurlijk tintje. Ook voor jouw tuin is het misschien wel een goed idee om eens op zoek te gaan naar dergelijke keien. Zorg wel dat ze verstandig worden geplaatst: je wilt immers niet door je rug gaan!

Na: tijd om te genieten

Laat de zomer maar snel komen, want het is hier tijd om te genieten! Het geheel is van een laagje beits voorzien en het enige wat je nog hoeft te doen is jaarlijks de planken even schoonmaken. De bewoners kunnen dit terras lekker gaan gebruiken en hun gasten het fraaie terras laten zien. Een feestje op deze plek kan nu al niet meer stuk.

Wil je meer weten over houten terrassen of meer leuke ideeën opdoen? Dit overzicht kan je dan ook de nodige inspiratie geven.

Wat vind jij van dit terras? We zijn benieuwd!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!