Voor & Na: Rotterdams herenhuis

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

We berichtten al eerder over Boks architectuur. Het architectenbureau van Ir Sanne Boks-Wijma die onder andere verantwoordelijk is voor het ontwerp van deze villa in Blaricum. Vandaag nemen we jullie mee naar een project van een hele andere orde. Boks architectuur richt zich namelijk niet alleen op nieuwbouw, maar ook op interieurontwerp, uitbouw en renovaties van woningen. In die laatste categorie valt de verbouwing van deze woning in Rotterdam.

Voor: Vervallen gevel

situatie voor verbouwing: moderne Huizen door Boks architectuur
Boks architectuur

situatie voor verbouwing

Boks architectuur

We beginnen deze fotoserie met een foto van de achtergevel voor aanvang van de renovatie. Hierop wordt namelijk goed duidelijk in welke staat de achtergevel zich bevond en wat de beperkingen en mogelijkheden waren. Wat opvalt: een rommelige indeling van raampartijen en deuren, vooral op de uitbouw op de voorgrond. Kozijnen en verfwerk die zich in slechte staat lijken te bevinden. In zijn algemeenheid oogt de gevel grauw en weinig uitnodigend. De bestaande uitbouw bleek zich bovendien in dermate slechte bouwkundige staat te bevinden dat deze in zijn geheel vervangen moest worden.

Na: Een blinkende achtergevel

achtergevel : moderne Huizen door Boks architectuur

We zien hier de achtergevel in zijn nieuwe staat. Het verschil mag er zijn. De grauwe bakstenen hebben een verfbeurt gekregen en geven de gevel een frisse en heldere uitstraling. De indeling van het bovenste gedeelte van de woning is gelijk gebleven. Wel zijn de kozijnen en raampartijen daar vernieuwd en opgeknapt. Op de begane grond is de uitbouw vervangen voor een geheel nieuwe, diepere uitbouw. Bij het vernieuwen van de fundering heeft men tevens de bestaande kelder uitgediept. Deze nieuwe uitbouw geeft de gevel dus niet alleen een compleet nieuw elan, het vergroot tevens de woonruimte van de woning. 

Vouwpui

In de nieuwe situatie zijn de verschillende verdiepingen beter te onderscheiden. Hier bevinden we ons op de bel-etage boven het soutterain.  De verschillende ramen en deuren die we voorheen op dit gedeelte van de gevel troffen, zijn nu vervangen voor één enkele vouwpui. De gevel oogt daardoor een stuk georganiseerder. De grote vouwpui die men hier heeft aangelegd stelt de bewoners in staat om de woonkeuken te verbinden met het terras en de tuin. Binnen kan men nu van de buitenlucht genieten.

Woonkeuken

Zo ziet dat er van binnen uit! De woonkeuken is modern ingericht. Verschillende, gladde oppervlakken domineren de inrichting. De strakke witte wanden, het donkere keukeneiland en het houten meubilair. Samen vormen ze een fraaie combinatie van kleuren en materialen. De grijze gietvloer vormt hiervoor het perfecte decor. De woning wordt niet alleen verlicht door de vouwpui die we hier op de achtergrond zien maar ook door de lichtstraat boven ons. Kijk maar eens goed naar het bovenste gedeelte van deze foto. De lichtstraat loopt over de gehele breedte van de uitbouw en zorgt ervoor dat ook in de dieper gelegen gedeeltes van de woning voldoende lichtinval is. 

Lichtstraat

De lichtstraat zorgt voor interessante schaduwen en lichstralen, die gedurende de dag van positie en vorm veranderen. Hier zien we hoe de open haard met een diagonale band licht prachtig beschenen wordt. 

Wit

Niet alleen de achtergevel is uitgevoerd in een bijna paradijselijke helderheid, ook binnen zijn de ruimtes wit en helder. Een keuze die niet alleen esthetisch erg goed uitpakt, zeker in combinatie met de gele details die we her en der tegenkomen, maar ook erg handig is. De witte oppervlakten zorgen ervoor dat de ruimte optisch groter lijkt en geven de bewoners daarmee een groter gevoel van ruimtelijkheid. Het enigszins spiegelende oppervlakte van de gietvloer draagt hier ook aan bij. Het is bijzonder hoeveel aandacht er besteedt is aan licht en helderheid in deze woning. En dat is niet onopgemerkt gebleven, het resultaat is immers imponerend. Bij de verbouwing heeft men tevens de twee slaapverdiepingen vernieuwd. Hier treffen we vijf slaapkamers, een walk-in kast en twee badkamers. 

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!