6 ideeën voor het leggen van moderne tegels | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

6 ideeën voor het leggen van moderne tegels

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Eclectische badkamers van MDF CONSTRUCCION Eclectisch
Loading admin actions …

Hoef je in je badkamer alleen maar aandacht te besteden aan de vorm en kleur van je tegels? Nee, is ons antwoord dan. Het meest bepalend voor de look van je badkamer is de wijze waarop je je tegels legt. En dat is niet alleen maar recht of in halfsteensverband: er zijn nog veel meer mogelijkheden. De wijze van legging en het formaat tegel  heeft niet alleen maar invloed op het uiterlijk maar ook op het gevoel van ruimte in je badkamer. Met sommige legverbanden lijkt je badkamer groter en andere leggingen maken een ruime badkamer wat compacter en knusser. Vandaag geven we je een overzicht van alle manieren waarop je je tegels kunt leggen inclusief voorbeelden van hoe dit er straks uit gaat zien in je badkamer. Ook vertellen we je de voor- en nadelen van deze leggingen. Altijd handig om alvast te weten…

1. Volsteensverband

Moderne badkamers van homify Modern

Om de omvang van een grote tegel te benadrukken is het fraai om deze in volsteensverband te plaatsen. Niet alleen komen de tegels zo mooi uit, ook creëer je daar een veel ruimtelijker gevoel mee in je badkamer en een sfeer van rust en sereniteit. Hier zien we hoe een grote tegel de ruimte groter laat lijken. Er wordt wel gezegd dat je in een kleine badkamer beter kleine tegels kunt plaatsen om de ruimte te vergroten maar dit is inmiddels achterhaald. Het bewijs zie je hier. In een volsteensverband plaats je de tegels recht boven elkaar en dit is het meest eenvoudige legmotief. De tegels worden hierbij met de zijden en hoeken tegen elkaar aan geplaatst. Het voordeel van dit legverband is dat je eenvoudig kunt berekenen hoeveel tegels je nodig hebt en dat er weinig zaag- en knipwerk is. Geen verspilling van tegels dus. Met het volsteensverband zet je vooral een rustige basis in een ruimte neer.

2. Halfsteensverband

Tegels in halfsteensverband zijn een echte klassieker die een wedergeboorte beleeft momenteel. En als we het over klassiekers hebben dan tonen we je graag ook de bekende Metro tegels die we steeds vaker tegenkomen in keukens en badkamers. Deze tegels komen prachtig naar voren in een halfsteensverband. Bij Metrotegels worden vaak ook randen aangebracht in een contrasterende kleur of worden hier en daar gaten open gelaten waar een zwarte of gekleurde tegel in wordt geplaatst. Zo wordt het legpatroon op een innovatieve manier benadrukt en  ontstaat een moderne en levendige sfeer. Halfsteensverband wordt veruit het meeste wordt toegepast. Grote voordeel is dat ook dit legpatroon weinig zaag- en knipwerk vraagt. De eerste rij begin je met een hele tegel en vervolgens start je de tweede rij met een halve tegel. Zo komt het einde van de eerste rij steeds in het midden van de tegel erboven of eronder. Je kunt ook de tweede rij tegels op een derde plaatsen. Wil je geen tegels verspillen? Koop dan vierkante en rechthoekige tegels. Daarmee kun je dit legpatroon maken zonder knippen of zagen.

3. Verticaal

Een nieuwe trend in tegels leggen is de variant die we introduceren in dit voorbeeld. Hier zien we rechthoekige wandtegels in imitatie hout die verticaal en in parallel verband op de badkamermuur werden geplaatst. Deze legmethode is niet echt nieuw maar behoorde niet eerder tot de klassieke oplossingen voor de badkamer. Met de komst van de houtlooktegel voor de badkamer kun je nu ook voor een vloer of wand in lambrisering look kiezen. Daarmee zijn de mogelijkheden van moderne tegels enorm uitgebreid. In kleuren, vormen en maten doen houtlook tegels wat ze beloven in de voorbeelden. Je hoeft dus geen laminaat te plaatsen voor een houtoptiek in je badkamer of toilet. Fraai is om deze tegels van de vloer tot aan het plafond te laten doorlopen zodat je het idee krijgt van een houten wand.

4. Visgraat

Nee, niet alleen je parket kun je in visgraat leggen. Ook je badkamer of keukentegels kun je in dit patroon plaatsen. Visgraat is een mooie klassieker die opvalt in de woonkamer en op de badkamervloer door zijn elegantie. Liever wat speelser? Plaats dit verband dan in verschillende kleuren zoals in ons voorbeeld. Bedenk wel dat dit verband de ruimte wat drukker en ook kleiner kan doen lijken. Daarnaast kennen we ook nog het diagonaal en wildverband. Het diagonaal verband lijkt op volsteensverband alleen worden nu de hoeken boven elkaar geplaatst en liggen de tegels in een ruitpatroon boven elkaar. Dit kost meer tijd en tegels aangezien de tegels aan de zijkant moeten worden gehalveerd. Bij een wildverband worden verschillende tegels in een specifiek patroon gelegd. Het wildverband legpatroon vraagt meer meetwerk en zagen en knippen maar geeft je interieur wel een zeer unieke uitstraling.

5. Deels tegels plaatsen

Hou je niet van een volledig betegelde badkamer? Ga dan zelf tegels leggen en voorzie de vloer van tegels en de wanden van een ander materiaal? Dit voorbeeld geeft een levendig idee hoe een badkamer er uit kan zien wanneer je deze slechts gedeeltelijk bekleed met tegels. Niet alleen esthetisch zeer fraai maar de witte muren reflecteren het licht en maken de ruimte groter. Ook het contrast tussen de matte muren en glanzende tegels voegt toe aan dit design. Ten slotte is deze afwerking met vochtdichte verf ook voordeliger dan tegels. De tegels werden hier in volsteenspatroon gelegd om de rust en sereniteit in de ruimte te behouden. Vloertegels leggen is zo een makkie! 

6. Een individueel legpatroon

We hebben je nu een aantal legpatronen laten zien en je ook verteld welke nieuwe mogelijkheden er zijn, maar je kunt ook al deze legtechnieken weer los laten en je geheel eigen patroon ontwerpen of bedenken. Wanneer je de tegel van je keuze hebt gevonden, leg je er een aantal op de vloer en probeer je net zo lang patronen uit tot je hebt gevonden wat jij mooi vindt. Zo heb je direct een unieke persoonlijke touch toegevoegd aan de ruimte! Ga je de badkamer verbouwen? Lees dan in deze gids hoe je dit kunt doen met een klein budget.

We hebben weer heel wat geleerd over tegels leggen!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!