Maak nu alvast je tuin zomerklaar! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Maak nu alvast je tuin zomerklaar!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Toscaanse tuin aan huis van Terrecotte Europe Mediterraan
Loading admin actions …

Langzaamaan komt het einde van de winter gelukkig in zicht. We kunnen niet wachten tot het voorjaar eindelijk aanbreekt en we weer kunnen genieten van de eerste zonnestralen en warmte. Ook de tuin wacht op ons en na de winterslaap kunnen we in de komende maanden weer genieten van mooie bloeiende planten, fris helder groen en veel smakelijke oogst en heerlijk sappig fruit. Maar voordat het zo ver is, moeten we natuurlijk wel eerst even wat doen. Maak daarom nu alvast je tuin en terras klaar met onze checklist dan kun je straks lekker onderuit en genieten van al het moois in je tuin! En doe dat bij voorkeur op een droge zonnige dag zodat je alvast kunt genieten van het eerste mooie weer.

1. De bodem, perken en het gras voorbereiden

De allereerste stap is natuurlijk om je perken vrij te maken van onkruid, uitgebloeide bloemen, dorre takken en blad en ze vervolgens even om te woelen. Je zult zien: dat ziet er direct al heel anders uit. Dit is ook de goede tijd om wat compost toe te voegen zodat je grond weer een rijke voedingsbodem wordt. Ook het gras moet natuurlijk even netjes worden aangeharkt, geverticuteerd en de randen afgestoken. Bedenk alvast wat je met je tuin wilt. Een kleurenthema, een groentebed inrichten, potten met aardbeien, blauwe bessen of een verticale groentewand.

2. Bloemen en groente voorzaaien

Terwijl de aarde in je perken alvast de belangrijkste voedingsstoffen opneemt, kun je binnenshuis alvast wat gaan voorzaaien. Niet alleen leuk om te doen maar ook een gezellig gezicht al die kleine groene plantjes in je keuken. Schuur de zaadjes licht op en laat ze in water weken voor een optimaal resultaat. Een aantal groentesoorten en bloemen, zoals pompoen, courgette of zonnebloemen kweek je eerst voor en plant je na half mei in je tuin. Laat de plantjes wel eerst op je terras wennen aan de buitentemperatuur. En er geeft niets zoveel voldoening als je eigen opgekweekte bloemen of sla in je tuin!

​3. Fruitbomen en -struiken planten

Wil je graag sappige blauwe bessen of smakelijke aardbeien uit eigen tuin? Dan is maart de ideale maand om ze te planten maar zorg er wel voor dat je ze binnen plaatst met vorst. Zorg ook voor voldoende meststoffen in de bodem vooral je aardbeien zullen het dan prachtig doen. Blauwe bessen hebben een zure bodem nodig. Meng daarvoor de aarde met wat zand. En geniet dan de hele zomer van heerlijke toetjes met fruit uit je eigen tuin!

4. Je potplanten wennen aan buitenlucht

Natuurlijke tuin van Terrecotte Europe Mediterraan Aardewerk
Terrecotte Europe

Natuurlijke tuin

Terrecotte Europe

De planten in potten die in de winter binnen hebben gestaan kunnen nu weer naar buiten. Onderzoek ze eerst op eventuele ziektes en behandel ze indien er sprake is van schimmel of luis. Laat ze vervolgens op warmere dagen alvast langzaamaan wennen buiten en plaats ze op koudere dagen weer binnen. Halverwege mei kunnen ze definitief naar buiten. Reinig je tuinmeubilair alvast en reinig je terras met hoge drukreiniger of anti groene aanslagreiniger.

5. Rozen snoeien

Wil je in de zomer graag genieten van uitbundig bloeiende planten? Dan is nu de tijd om te snoeien! Zodra de temperatuur stijgt en er geen vorst meer is, kun je de rozen snoeien. Om later gezond en goed te bloeien moet je ze nu goed terugsnoeien. Verwijder ook alle dode takken en takken zonder zijtakken en modelleer de struiken. Ook sommige andere struiken en planten kun je in maart nog snoeien. Wil je graag inspiratie voor bijzondere en unieke manieren om je tuin te decoreren? Bekijk dan ook even deze voorbeelden.

Vers fruit uit eigen tuin? Heerlijk!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!