6 simpele tips om geluid in huis te reduceren | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

6 simpele tips om geluid in huis te reduceren

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Leefruimte in parket Klassieke muren & vloeren van Nobel flooring Klassiek
Loading admin actions …

Ons huis is dé plek waar we na een drukke werkdag of uitputtende uren op school tot rust willen komen. Helaas kunnen er factoren zijn die deze rust bruut verstoren. Geluidsoverlast is er daar één van. De meeste van ons zijn daar uitermate gevoelig voor. Er is geluidsoverlast van buiten of de buren, waar we niet al te gek veel aan kunnen doen. Natuurlijk kun je als het echt uit de hand loopt eens bij je buren langsgaan, maar over het algemeen blijft het bij hopen dat de geluidsoverlast van buiten huis meevalt. Er is ook veel geluidsoverlast, al is overlast hier misschien een groot woord, dat van binnen in ons eigen huis komt. Wacht dat je bijvoorbeeld van piepende deuren? Of van keukenapparatuur dat ontzettend veel geluid maakt? Of het tikken van pumps op een houten vloer? 

Als we het zo een eens op een rijtje zetten, is er heel wat om je qua geluid aan te ergeren. En dat doen we dan ook massaal. Gelukkig zijn er best wel wat dingen die je kunt doen om de geluidsoverlast binnenshuis wat te beperken. En de meeste van deze dingen kosten helemaal niet zoveel moeite om uit te voeren. In dit Ideabook geven je 6 simpele tips om het geluid in huis te reduceren. Lees snel verder en pas de tips zo snel mogelijk toe. Dat scheelt je een hoop dagelijkse ergernissen. 

Controleer je huishoudelijke apparatuur

Prachtige moderne boerderij keuken Moderne keukens van Tieleman Keukens Modern
Tieleman Keukens

Prachtige moderne boerderij keuken

Tieleman Keukens

Veel van de apparatuur die we in huis hebben maakt bij gebruik nogal wat lawaai. Zo is een centrifugerende wasmachine overduidelijk te horen en weten we meestal ook wel wanneer de vaatwasser zijn water afpompt. Het koffiezetapparaat maakt nogal wat geluid bij het malen van de bonen en de waterkoker geeft een duidelijke klik als het water kookt. Als je een ouderwetse fluitketel hebt kun je bij het koken van het water helemaal je lol op. Al heb je daar waarschijnlijk wel bewust voor gekozen. Het is moeilijk om het geluid dat door je huishoudelijke apparatuur wordt veroorzaakt te verminderen. Een blender is nou eenmaal een apparaat dat veel lawaai maakt. En dat geldt ook voor een keukenmachine of een stofzuiger. Het enige dat je kunt doen is bij aanschaf op te letten op de hoeveelheid geluid dat een product produceert. Daar zit wel degelijk verschil tussen. Kies bij het kopen van huishoudelijke producten daarom voor het meest stille apparaat.

Repareer je krakende vloer

Leefruimte in parket Klassieke muren & vloeren van Nobel flooring Klassiek
Nobel flooring

Leefruimte in parket

Nobel flooring

Er is bijna niets vervelender dan een vloer die tijdens het lopen continue kraakt. Bij houten vloeren komt dit helaas wel met regelmaat voor. Gelukkig kun je hier meestal wel wat aan doen. Allereerst moet je uitzoeken waar het kraken precies vandaan komt. Dit kun je doen door iemand over de vloer te laten lopen, waarna je de plek van het kraken met een krijtje markeert. Meestal wordt het kraken veroorzaakt door beweging tussen de vloerplanken en de vloerplaten waarop deze zijn vastgetimmerd. Je kunt dit repareren door de ruimte op te vullen door talk- of granietpoeder tussen de plank te strooien op de plek waar de vloer kraakt. Je kunt ook de dichtstbijzijnde vloerplank opzoeken en de vloerdelen met schroeven vastzetten. Tenslotte kun je de beweging voorkomen door schroeven in de naden tussen de krakende vloerdelen te draaien.

Zet je deuren in de olie

Design binnendeuren met aluminium kozijnen van Anyway Doors Modern
Anyway Doors

Design binnendeuren met aluminium kozijnen

Anyway Doors

Piepende deuren is nog zo iets waar we ons allemaal mateloos aan kunnen irriteren. Vooral 's nachts is er eigenlijk niets irritanter dan een deur die bij het open- en dichtdoen steeds weer piept. Gelukkig is dit euvel heel erg makkelijk te verhelpen. Het enige dat je ervoor nodig hebt is een beetje zeepsop en wat olie. Doe de deur een paar keer open en dicht om vast te stellen waar het piepen vandaan komt. Zodra je dit weet maak je het piepende scharnier schoon met een beetje zeepsop. De bewerking met olie werkt beter als de scharnier helemaal schoon is. Vervolgens smeer je de scharnier in met een beetje olie. Doe de deur tenslotte nog een paar keer open en dicht zodat de olie zich goed kan verspreiden. 

Stop het tikken van de verwarmingsbuizen

Geluid uit de verwarmingsbuizen in huis is iets wat er gewoon bij lijkt te zijn gaan horen. Het tikkende geluid wordt veroorzaakt door het uitzetten en krimpen van de verwarmingsbuizen. Dat gebeurt onder meer als het water opwarmt, maar ook als de thermostaat lager wordt gezet. Hier heb je vooral bij oudere verwarmingsinstallaties last van. Je kunt meerdere dingen doen om het tikken te verminderen. Allereerst door minder heet water door de buizen te laten lopen. Hiervoor moet je meestal andere radiotoren aanschaffen, die een lagere watertemperatuur vereisen. Je kunt ook een mantelpijpje over de leiding aanbrengen. Waar de verwarmingsbuis de vloer raak, doe je dan een kunststof buisje om de verwarmingsbuis heen. Je moet dan wel weten bij welke buis het geluid vandaan komt. Mocht je hier zelf niet uitkomen, dan kunnen deze professionals je wellicht helpen.

Plak viltjes onder je stoelpoten

Eclectische eetkamers van homify Eclectisch

Vooral eetkamerstoelen produceren nog eens wat geluid als ze over de vloer worden geschoven. Dat is niet alleen vervelend om te horen, maar ook niet altijd even best voor de vloer. Gelukkig is hier heel makkelijk wat tegen te doen. Het enige dat je hoeft te doen is speciale viltjes aan te schaffen die je onder de stoelpoten kunt plakken. Deze viltjes zijn bij menig bouwmarkt en in veel verschillende maten te verkrijgen. Ze zijn zelfklevend, waardoor je ze gemakkelijk onder je stoel kunt vastmaken. De viltjes zijn er ook voor onder tafelpoten. Dit is vooral handig wanneer je de eet- of salontafel tijdens het schoonmaken met regelmaat even verplaatst. 

Kies voor tapijt of vloerkleed

Houten vloeren en laminaat zijn mooi, maar niet altijd even stil. Vooral wanneer je veel met schoenen of pumps door het huis loopt. Tapijt of een vloerkleed kan dan uitkomst bieden. Het eerste is niet echt meer favoriet, maar wel het overwegen waard. Zeker wanneer je huis een houten plafond heeft, kun je overwegen om in de slaapkamers tapijt neer te leggen. Beneden hoor je dan een stuk minder dan bij een laminaatvloer. Beneden is een vloerkleed een goede optie. Deze zorgt voor extra warmte en sfeer in je woonkamer en vermindert direct de hoeveelheid geluid tijdens het lopen.

Wil je nog meer lezen over tapijt in huis? Lees dan ook dit Ideabook eens! 

Wat is jouw tip om geluid in huis te verminderen? Laat hieronder je reactie achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!