7 dingen die je móet weten voordat je een huis koopt

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

7 dingen die je móet weten voordat je een huis koopt

Sanne Sanne
 Huizen door Sakurayama-Architect-Design
Loading admin actions …

Is je vaste contract binnen, is het contact met een hypotheekbank gelegd en zijn de eerste huizenadvertenties opgeslagen in je favorieten? Dan is het eindelijk zover dat je je eerste huis kunt gaan kopen. Na een paar huurhuizen ben je helemaal toe aan écht je eigen plek, helemaal zoals jij het wil, in de goede buurt, met de perfecte buren, genoeg ruimte, een lichte woonkamer en een grote tuin. Maar het vinden van dat perfecte huis is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Bovendien moet je op veel zaken letten als je een huis koopt en kun je niet alleen maar afgaan op wat je leuk of mooi vindt of wat binnen je budget ligt. Zo is de bouwkundige staat van een huis belangrijk en is het een goed idee om te vragen waarom men het huis verkoopt. Bereid je daarom goed voor en lees over deze zeven dingen die je moet weten voordat je een huis koopt. Met deze handigheden kom je goed beslagen ten ijs en kun je de makelaar of de verkopers de goede vragen stellen en zo tot een goede prijs komen óf snel wegrennen als het toch niet blijkt te zijn wat je ervan had verwacht!

1. De eerste indruk telt

Als je een huis binnen stapt en zelfs al daarvoor, als je alleen nog maar de straat en de voordeur hebt gezien, vorm je een mening: de eerste indruk telt en dat weten de verkoper en de makelaar ook. Let er dus op dat je vaak 'gemanipuleerd' wordt: er worden veel lampen geplaatst om de ruimte lichter te laten lijken, het is extreem opgeruimd, waardoor het ruimer lijkt, er staat een verse appeltaart in de keuken en een bos bloemen op tafel. Dit soort zaken stemmen je al snel positief en zorgen ervoor dat een huis er beter uit ziet en dat je het je positiever herinnert. Probeer hierdoor heen te kijken.

Andersom geldt dit ook: sommige huizen zijn juist totaal niet voorbereid op een bezichtiging en bij die huizen moet je juist door de donkere kleuren en de rommel heen kunnen kijken om de potentie van het huis in te kunnen schatten.

2. Reden voor de verkoop

woningen Quirijnboulevard Tilburg:  Huizen door JMW architecten
JMW architecten

woningen Quirijnboulevard Tilburg

JMW architecten

De huidige of voormalige bewoners van het huis dat je wilt bekijken hebben het huis te koop gezet en daar is altijd een reden voor. Soms is het een reden die niets met het huis te maken heeft (een baan in een andere stad, meer ruimte nodig), maar soms spelen er ook andere zaken mee, zoals de luidruchtige bovenburen of de autoweg die schijnt te worden aangelegd over een paar jaar. De makelaar kan je hier vaak meer over vertellen en wat betreft de locatie: Google is je vriend. Ga altijd na of er toekomstplannen zijn voor een wijk, zoals een grote weg of een spoorlijn, of misschien een basisschool. Als je er niet naar vraagt zul je ook zeker geen antwoord krijgen, want geen verkoper of makelaar gaat uit zichzelf de negatieve punten van een huis voor je opsommen. Deze tip lijkt heel erg voor de hand liggend, maar toch vragen veel mensen hier niet na of gaan ze ervan uit dat ze het antwoord al weten ('ze zullen wel een kindje krijgen'). Stel zoveel mogelijk vragen, daardoor krijg je alleen maar meer zicht op de zaak.

3. Bouwkundige staat

36 appartementen Da Costa Dieren:  Huizen door Dick van Aken Architectuur
Dick van Aken Architectuur

36 appartementen Da Costa Dieren

Dick van Aken Architectuur

Een jaren-dertigwoning of een herenhuis kan fantastisch zijn, maar let goed op de bouwkundige staat van een huis en schuif niet alles af op de karakteristieke sfeer van het huis. Laat altijd een bouwkundig rapport opmaken. Het is ook een soort verzekering voor jezelf: als er later gebreken aan de orde komen die ten tijde van de koop al bekend waren bij de verkopers wordt je sneller in het gelijk gesteld als je dit aan kunt tonen met een rapport. Je komt zo niet voor verrassingen te staan. Veel mensen zien af van het laten opstellen van een bouwkundig rapport vanwege de prijs, maar een prijs van rond de €400 is haalbaar en je kunt dit bedrag aftrekken van de belasting, dus de netto prijs ligt nog lager. 

Denk ook aan zaken die je niet meteen ziet, zoals elektriciteit en het dak. Dit zijn dure aangelegenheden als ze moeten worden vervangen, dus verzeker jezelf ervan dat dit soort zaken in orde zijn óf dat je rekening houdt met de reparatiekosten tijdens de onderhandelingen. 

Wees ten slotte realistisch. Heb je zin om een grote verbouwing in gang te zetten? Heb je er tijd voor en is het haalbaar binnen je budget? Het kan wel zo zijn dat dit je perfecte huis is als het helemaal af is, maar als nog tien jaar moet sparen voordat het helemaal naar je zin is moet je nog wel tien jaar in een onaf huis wonen. Dan moet je misschien nog even goed nadenken voordat je tot de koop overgaat. Een iets kleiner of iets minder mooi gelegen huis dat je binnen twee jaar kunt opknappen is dan uiteindelijk misschien perfecter!

4. Energielabel

Tegenwoordig moet ieder huis dat op de markt wordt gebracht een energielabel hebben, dus je hoeft niet veel moeite te doen om informatie te verkrijgen over de energiezuinigheid van de woning. Het is wel belangrijk om te weten waarom een huis een bepaald energielabel krijgt, vooral als het een minder gewenst, slecht energielabel is. Zo kun je inschatten wat je energiekosten zullen zijn, maar ook wat er moet gebeuren om die kosten te drukken. Als het huis bijvoorbeeld enkele beglazing heeft kun je heel wat energie besparen door die te vervangen door dubbele beglazing: per vierkante meter dubbel glas in plaats van enkel glas bespaart u zo'n 16 tot 25 m3 gas per jaar. Maar nieuwe ramen zijn vrij prijzig en als de kozijnen ook niet zo goed meer zijn, is het beter om die ook meteen te vervangen of is het misschien zelfs noodzakelijk. Oftewel: ga na waarom een huis een bepaald energielabel heeft gekregen, wat je eventueel kunt doen om het energieverbruik omlaag te krijgen en wat dat gaat kosten.

5. Grootte en kamers

Je wilt klaar zijn voor de toekomst. Ben je van plan in de nabije toekomst een gezin te stichten met vijf kinderen? Ga dan nu geen huis kopen met maar twee slaapkamers. Denk ook na over andere ruimtebehoeften: een hond heeft een tuin nodig, de klusser een schuur of ruimte om een schuur te bouwen, de thuiswerker een kantoor etc. Je kunt overigens ook in je woonkamer ruimte maken voor verschillende gezinsleden door het slim aan te pakken, lees daarvoor dit Ideabook.

6. De koopsom

Renovatie en uitbreiding Jaren 50 woning:  Huizen door Newjoy concepts
Newjoy concepts

Renovatie en uitbreiding Jaren 50 woning

Newjoy concepts

Ga na wat het huis voor jou waard is en houd dat in je achterhoofd tijdens de onderhandelingen. Houd ook rekening met de kosten koper, die meestal voor rekening van de koper zijn. Ga uit van in totaal vijf tot zes procent van de koopsom. Meer informatie over de financiering van je huis vind je hier.

7. Overige kosten

Naast de koopsom en de kosten koper brengt een huis nog andere kosten met zich mee. Denk ten eerste aan de verzekering, die je meteen moet regelen zodra je een handtekening zet. Regel ook je testament, mocht dat nog niet vastliggen, omdat je bijvoorbeeld nog niet officieel partners bent. Dit zijn dingen die geregeld moeten zijn als je je handtekening zet, niet een dag later. Stel je voor dat er net in tussentijd iets gebeurt; je zou niet de eerste zijn. Zo voorkom je een heleboel problemen, mocht er iets gebeuren.

Ten slotte zijn er natuurlijk nog kosten nadat je je huis hebt gekocht, voornamelijk kosten voor het verbouwen en opknappen van je huis. dit kun je zo bont maken als je zelf wilt, maar houd bij het kiezen van een huis wel rekening met je budget. Koop je een huis met een smerige, oude badkamer op een tophypotheek en houd je geen geld meer over om te verbouwen? Dan zit je eerst misschien nog wel een jaartje aan die badkamer vast. Ook verhuizen kost geld en tijd. Soms betaal je overigens apart nog voor roerende zaken in het huis, als deze zaken niet zijn inbegrepen in de koopsom. Denk bijvoorbeeld aan een houten vloer of gordijnen op maat.

Heb jij nog goede tips voor huizenkopers? Laat het ons weten in de comments!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!