Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Een huis kopen: waar let je op?

Sanne Sanne
Loading admin actions …

Waar moet je op letten als je een huis gaat kopen? Dat lijkt een hele gemakkelijke vraag, want de gemiddelde huizenkoper heeft al een tijdje nagedacht voordat hij daadwerkelijk huizen gaat bekijken. Maar als je dan een huis bekijkt lijkt het toch ineens een stuk minder overzichtelijk. Daarom is het goed om enigszins systematisch te werk te gaan en een lijstje te maken van je wensen en behoeftes. Als je dan een huis gaat bekijken heb je een idee waar je op moet letten en kun je je in je hoofd je lijstje langsgaan en vinkjes en kruisjes zetten. Zo is het een stuk behapbaarder dan wanneer je onvoorbereid een huis gaat bekijken. Als je met zijn tweeën een huis gaat kopen is zo'n lijstje helemaal een must: je wilt de makelaar niet vermoeien met een discussie over hoeveel slaapkamers je nodig hebt. Als je je goed voorbereidt is het gemakkelijk om een huis te beoordelen en om te bepalen of het wel of niet iets voor je is.

Maak een lijstje van je wensen en behoeftes

Zoals we in de introductie al adviseerden: maak altijd een lijstje met eisen. Bepaal wat je wel nodig hebt, wat je niet nodig hebt en wat eventueel wel leuk zou zijn, maar wat niet noodzakelijk is. Houd rekening met de verschillende gezinsleden en wat zij nodig hebben. Houd ook rekening met de toekomst. Als er gezinsuitbreiding op komst is moet je daar rekening mee houden als het gaat om de woonoppervlakte en het aantal kamers.

De locatie van het huis

Vakantiewoning Dockboot, Schiermonnikoog:  Huizen door De Zwarte Hond
De Zwarte Hond

Vakantiewoning Dockboot, Schiermonnikoog

De Zwarte Hond

De locatie van een huis is voor de een belangrijk voor de ander niet zo. Kies ten eerste of je in de stad, in een dorp of op het platteland wilt gaan wonen. Kun je die vraag nog niet zo een-twee-drie beantwoorden? Rijd dan eens ergens heen en ga er rondlopen. Kijk waar je je op je plek voelt en waar niet. Denk erover na wat je nodig hebt. Heb je jonge kinderen? Een basisschool in de buurt is dan handig. Heb je een hond en maak je graag lange wandelingen door het bos? Ga dan niet midden in de stad zitten (tenzij je er geen probleem mee hebt om eerst een stuk te moeten rijden of fietsen). Ga pas huizen bekijken als je eruit bent waar het huis moet staan. Houd ook rekening met de prijzen en vergelijk vast eens wat huizen op internet. Vaak zijn huizen op het platteland goedkoper, maar als je maar net buiten de stad zit kunnen de prijzen ook juist hoog zijn.

Woon- en perceeloppervlakte

Als het gaat om woonoppervlakte en perceeloppervlakte is ten eerste de leefruimte belangrijk. Daarmee bedoelen we de verdieping waar je overdag leeft, dus de woonkamer, de keuken, de eetkamer en eventueel een kantoor. Ga na hoeveel vierkante meter je ongeveer wilt hebben en of je bijvoorbeeld wilt dat de keuken aan de kamer vast zit. Als je van te voren hebt vastgesteld wat oké is en wat niet, is het gemakkelijker om objectief naar een huis te kijken en je niet te laten meeslepen door de mooie karakteristieke woonkamer, om maar wat te noemen.

Verder is het belangrijk om te bepalen hoeveel slaapkamer je nodig hebt en dus hoeveel slaapkamers je de komende jaren nodig hebt. Als je langer in dit huis wilt blijven wonen moet je voorbereid zijn op de toekomst.

Ten slotte moet je nadenken hoe belangrijk een tuin of balkon voor je is en hoe groot die moeten zijn. Als het je droom is om volgend jaar een rottweiler in huis te nemen is een beetje tuin wel praktisch. Maar houd je het bij een konijntje en vind je al prima als er een raam open kan, dan is een balkonnetje al genoeg of heb je misschien zelfs helemaal geen buitenruimte nodig. Of wie weet ga je gewoon het liefst naar het park als het mooi weer is.

De stijl van het huis

Ten slotte is het belangrijk om na te denken over de stijl van het huis dat je zoekt. Ga je voor een karakteristieke jaren-dertigwoning? Houd dan wel rekening met klemmende deuren en scheve kozijnen. Misschien vind je wel dat dat juist zijn charme heeft. Oudere huizen zijn ook vaak gehoriger, dus als het om een benedenwoning gaat, ga dan wel even na of je de bovenburen kunt horen lopen. Of wil jij een nieuwbouwhuis? Wit, strak en gaaf. Het nadeel van een nieuwbouwhuis is dat het vaak een dertien-in-een-dozijnhuis is met nog niet heel veel karakter. Maar als je zelf genoeg kleur meebrengt is dat misschien geen enkel probleem.

Hoe vind ik een huis?

Woonhuis Austerlitz:  Huizen door Naked Architecture
Naked Architecture

Woonhuis Austerlitz

Naked Architecture

De meest logische plaats om te zoeken, de plaats waar iedereen begint te zoeken, is de makelaar. Vooral internet is ideaal: je kunt je eisen aangeven en krijgt een lijst met geschikte woningen. Het is daarnaast een goed idee om je bij een makelaar te melden. Je hoort het dan meteen als er iets op de markt komt dat heel geschikt voor je is. Sommige huizentypes zijn erg populair en zijn daarom snel verkocht. Als je dan een stapje voor hebt doordat je makelaar de markt voor je in de gaten houdt is dat altijd fijn!

Verder kun je het ook buiten de makelaar om zoeken. Sommige mensen verkopen hun huis zelf, zonder tussenkomst van een makelaar. Huizen zijn te vinden op sites waar particulieren onroerend goed aanbieden en zelfs op Marktplaats vind je te koop aangeboden huizen. Weer anderen zijn niet zo van het internet en plakken een briefje op het raam of hangen een advertentie op bij de supermarkt. Het kan dus geen kwaad om eens een rondje te lopen door de buurt waar je graag zou willen wonen. Wie weet vind je zo een huis dat te koop staat of raak je aan de praat met bewoners die weten dat een bepaald huis binnenkort op de markt komt. Wie weet kun je zo gemakkelijk een deal sluiten.

Wat je vooral niét moet doen

Project met  Cor-bo:  Huizen door De Plankerij BVBA
De Plankerij BVBA

Project met Cor-bo

De Plankerij BVBA

Hou vooral niet teveel vast aan het eisenlijstje dat je hebt gemaakt. Waarschijnlijk wordt het heel moeilijk om iets te vinden dat aan al je wensen voldoet en ook nog binnen je budget past. Dat betekent niet dat je te veel water bij de wijn moet doen en meteen het eerste het beste huis moet kopen. Ga nooit over één nacht ijs, want je wilt niet te snel een keuze maken en de volgende dag spijt hebben.

Nog een laatste tip, die veel mensen waarschijnlijk wel kennen, maar die we toch nog even willen benoemen: de makelaar wil geld verdienen. Het maakt hem niet uit of jullie het huis wel of niet heel graag willen, hij zal proberen het aan jullie te verkopen en zal zich dus positief uitlaten over het huis. Laat je niet te veel meeslapen en laat niet meteen blijken dat je helemaal ondersteboven bent van een huis, want dan breng je jezelf in een slechte onderhandelingspositie. Je hoeft een huis zeker ook niet af te kraken als je het mooi vindt, maar let ook op slechte punten en benoem die ook. De makelaar heeft dan door dat jullie goed naar het huis kijken en er een 'normale' prijs voor willen betalen. Dit is een fijn uitgangspunt voor de eventuele prijsonderhandelingen.

Meer informatie nodig over het kopen van een huis? Lees in dit Ideabook zeven dingen die je moet weten voordat je een huis gaat kopen.

Heb jij nog tips voor huizenkopers? Waar zou jij vooral op letten als je een huis ging kopen?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!