Hoe bereid je je voor op het onderverhuren van je huis?

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Hoe bereid je je voor op het onderverhuren van je huis?

Sanne Sanne
Villa Borkeld:  Woonkamer door reitsema & partners architecten bna
Loading admin actions …

De kinderen zijn het huis uit en nu is de ruimte je te groot. Of je gaat voor een bepaalde tijd naar het buitenland. Maar een paar redenen om te kiezen voor het onderverhuren van je huis. Maar als je je huis gaat onderverhuren komt daar heel wat bij kijken. Je moet aan verschillende dingen denken en je moet van alles regelen. Je kunt niet uit de losse pols een prijs schatten en (een deel van) de woning zomaar aan iemand verhuren. Een goed begin is het halve werk, zegt met altijd en dat geldt hier ook weer. Bereid je goed voor en check alles driedubbel. Dat scheelt je later een hoop werk, mocht er toch iets misgaan. Het is bijvoorbeeld belangrijk een duidelijk huurcontract op te stellen, huisregels te bedenken en die vast te leggen en goed na te denken of je een persoon echt in je huis wilt hebben. In dit Ideabook geven we een aantal tips voor het in goede banen leiden van de onderverhuur van je huis.

Check je huurcontract: is onderverhuur toegestaan?

Achterzijde moderne recreatiewoning:  Tuin door Bongers Architecten
Bongers Architecten

Achterzijde moderne recreatiewoning

Bongers Architecten

Als allereerste moet je in je huurcontract checken of onderverhuur überhaupt is toegestaan. Niet alle verhuurders zijn ervan gediend dat je hun eigendom zomaar weer aan iemand anders verhuurt, omdat ze zelf graag grip hebben op de situatie en willen weten met wie ze te maken hebben. Andere verhuurders maakt het allemaal niets uit; zolang hun geld maar binnenkomt. Als er niet over in je contract staat vraag dan je verhuurder hoe hij erover denkt. Wie weet heeft hij zijn bedenkingen, maar staat hij er wel voor open als je met een weldoordacht plan komt. Of wil hij het toestaan mits hij enige controle heeft over wie er in zijn pand woont. Je hebt in ieder geval altijd toestemming nodig van de verhuurder.

Bel ook je verzekering. Ga na hoe je bent verzekerd. Als een huurder iets stukmaakt, ben jij dan verzekerd? Of als het huis afbrandt door zijn schuld? Dit zijn belangrijke zaken die je absoluut moet controleren om later niet voor verrassingen komen te staan.

Bepaal welke ruimtes je wilt onderverhuren

Ceramica Fioranese Cementine:  Keuken door Badkamer & Tegels magazine
Badkamer & Tegels magazine

Ceramica Fioranese Cementine

Badkamer & Tegels magazine

Je kunt natuurlijk je hele huis of appartement onderverhuren, bijvoorbeeld als je naar het buitenland gaat, maar je kunt er ook voor kiezen om slechts een bepaalde ruimte verhuren, zoals een slaapkamer omdat je die simpelweg over hebt. Als je alleen een slaapkamer verhuurt denk er dan wel aan dat de onderhuurder gebruik moet maken van jouw badkamer, toilet en keuken. Denk dan ook aan de toegankelijkheid van de rest van je huis: de onderhuurder kan overal bij tenzij je een slot op bepaalde deuren zet. Je kunt ook een verdieping van je huis verhuren en die uitbreiden met een kleine keuken en eigen badkamer. Je kunt dan zorgen voor een eigen opgang, zodat de huurder niet in jouw woongedeelte kan komen. Meer vierkante meters verhuren betekent meer geld, maar ook minder ruimte voor jou.

Denk ook na over de staat waarin je de ruimte(s) aanbiedt. Je kunt lege ruimtes verhuren, maar je kunt een huis ook gemeubileerd verhuren. Dan maken de huurders dus wel gebruik van jouw meubelen en moet je rekening houden met slijtage en afschrijving.

Stel een eerlijke huurprijs vast

Als je hebt bepaald welke ruimte(s) je gaat verhuren moet je een prijs vaststellen. Er gelden verschillende voorwaarden voor de huurprijs. Op de website van de rijksoverheid kun je hier meer informatie over vinden.

Op internet zijn rekenhulpen te vinden die met allerlei elementen rekening houden. Zo hoef je zelf geen ingewikkelde berekeningen te maken. Oppervlak is het eerste gegeven waar je naar kijkt, opgesplitst in binnenruimte, buitenruimte, sanitair etc. In grote steden liggen de (onder)huurprijzen over het algemeen hoger dan in kleine steden. Vooral als er woningschaarste heerst drijft dat de prijzen op. Verder is het van invloed of de ruimte zelfstandig is of niet-zelfstandig (eigen voordeur). Dit is ook voor de huurder van belang, in verband met huurtoeslag. Denk ook na over vaste lasten. Zitten die bij de huur in of komen die er nog bij? Hoe hoog zijn die lasten?

Stel een huurcontract op

Leefruimte in parket:  Muren door Nobel flooring
Nobel flooring

Leefruimte in parket

Nobel flooring

Als je hebt vastgesteld welke ruimte(s) je gaat verhuren en voor welke prijs kun je een huurcontract gaan opstellen. Ook voor het contract gelden bepaalde regels, die wederom zijn te vinden op de site van de rijksoverheid. Op internet zijn veel voorbeelden van onderhuurcontracten te vinden, met standaardformuleringen die je in je contract kunt opnemen. Denk vooral na over de verhuurperiode (vaste periode of onbepaald?), de betaling van de huur, de beschrijving van de ruimtes en stoffering en meubilair (incl. waarde) en onderhoud (rechten en plichten). Als je zelf niet veel verstand hebt van contracten vraag dan hulp aan iemand die dat wel heeft of laat je contract opstellen door een notaris.

Bedenk de huisregels

Als je je huis gaat delen met een of meerdere huisgenoten stel dan altijd regels op. Als jij degene bent die ruimte verhuurt wees dan ook degene die alles in goede banen leidt. Wie maakt wat wanneer schoon? Hoe laat moet het stil zijn? Wat is wel oké en wat niet? Je wilt niet te veel regels opstellen, ten eerste omdat dat niet zo vriendelijk overkomt, maar ook omdat het duidelijk moet blijven. Hoe meer regels, hoe ongrijpbaarder het wordt. Wees meteen duidelijk, want, nogmaals, een goed begin is het halve werk. Overhandig de huisregels schriftelijk of per e-mail aan je huurder. Een mondelinge overeenkomst is ook bindend, maar zonder getuigen is het één tegen één en kun je weinig beginnen.

Maak de ruimte(s) op voor de verhuur

Maak voordat je de ruimte(s) gaat fotograferen alles schoon en ruim op. Verwijder alles wat niet bij de verhuur hoort – meubels en spullen. En zorg dat alles wat je gaat adverteren ook aanwezig is – zoals gordijnen en vloerbedekking (schakel eventueel een vloerlegger in). Zorg dat alles er netjes en licht uitziet, dan verhuur je je ruimte het snelst.

Adverteer je aanbod

Kaartje of Kip KIPPENHOK woonkamer:  Woonkamer door Kaartje of Kip
Kaartje of Kip

Kaartje of Kip KIPPENHOK woonkamer

Kaartje of Kip

Maak goede foto’s van je aanbod of laat die maken als je er zelf niet zo’n goede kijk op hebt. Schrijf een advertentietekst waarin je de ruimte(s) duidelijk beschrijft, net als alles wat ze wel en niet in de ruimte(s) zullen aantreffen. Mocht de onderhuurder je huisgenoot worden voeg dan ook een tekstje over jezelf bij en geef aan wat voor persoon je zoekt.

Plaats je advertentie vervolgens op een geschikte locatie, afhankelijk van de huurder die je zoekt. Zoek je een student? Plaats je aanbod dan op een site of locatie waar veel studenten komen. Als je juist geen student zoekt vermijd dan locaties waar veel studenten komen. Denk dus na over je doelgroep en kies zo een geschikte plek om te adverteren. Je kunt ook een bemiddelaar in de arm nemen. Houd dan wel rekening met extra kosten.

Screen geïnteresseerden

Woonhuis | Delft :  Woonkamer door Design Studio Nu
Design Studio Nu

Woonhuis | Delft

Design Studio Nu

Ga niet zomaar over tot het tekenen van een contract, maar neem de tijd om geïnteresseerden te ontmoeten en te screenen. Dat klinkt vrij serieus, maar als je de belangstellenden simpelweg even googelt krijg je vaak al een redelijk beeld. Met social media is het tegenwoordig heel gemakkelijk om informatie te vinden over iemand en zijn leven, werk en hobby’s. Neem altijd de tijd voor een rondleiding door het huis en stel dan ook vragen. Hoe is de huurder van plan de ruimte te gebruiken? Wanneer is hij aanwezig? Zorg dat je een huurder kiest met wie je op een lijn zit. Niets is vervelender dan de hele avond naar zijn te harde rockmuziek te moeten luisteren, terwijl hij zich overdag ergert aan jouw miauwende kat. Neem de tijd voor de selectie van een huurder en ga niet over één nacht ijs.

Wil je je huis liever kort (onder)verhuren? Denk dan eens na over de verhuur via Airbnb of een vergelijkbare organisatie. Lees meer over hoe je je huis verhuurt via Airbnb in dit Ideabook.

Heb je nog meer goede tips voor de (onder)verhuur van je huis? Laat het ons weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!