6 tips voor een fijne kinderkamer | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

6 tips voor een fijne kinderkamer

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Moderne kinderkamers van Niyazi Özçakar İç Mimarlık Modern
Loading admin actions …

De perfecte kinderkamer moet aan een aantal criteria voldoen. Zo moeten er voldoende opbergmogelijkheden zijn om al het speelgoed op te kunnen bergen en moet de inrichting toegespitst zijn op de voorkeuren van je kindje.Ten slotte moet de kamer ook nog 'gewoon' een fijne plek zijn om in te spelen. Over dat laatste criterium gaat dit Ideabook: we geven je zes tips voor een prettige en lichte kinderkamer. Dit Ideabook gaat daarmee volledig over het interieur van de kinderkamer, over de praktische aspecten ervan schreven we al eerder, over hoe je voldoende opbergruimte creëert bijvoorbeeld. In dit Ideabook zes praktische tips voor een sfeervolle en lichte inrichting. Van meubels, verlichting en zelfs kunst tot accentkleuren en een muurschildering. Doe inspiratie op!

Ga voor een accentkleur op de muur

Eclectische kinderkamers van homify Eclectisch

De eerste tip die we je kunnen geven om een mooie en lichte kinderkamer neer te zetten die ook nog eens een bijzondere uitstraling heeft, is het kiezen van een accentkleur. Op deze foto zie je er een prachtig voorbeeld van, en bovendien  zie je hier goed hoe groot de impact op de look van de kinderkamer is. In deze kinderkamer is gekozen voor een rode accentkleur die met een leuk patroontje ook op de muur doorgevoerd is. De kleur is  natuurlijk 100% afhankelijk van het kind in kwestie. Het is typisch zo'n keuze die jullie samen kunnen maken om vervolgens een echt 'eigen' ruimte van de kinderkamer te maken waar je kind zich helemaal thuis in voelt. Afstijlen doe je vervolgens slim met ofwel zwart-wit-accenten zoals hier gedaan is, maar met complementaire kleuren werken werkt vaak ook goed. Zorg er dan wel voor dat je niet teveel kleur in je kinderkamerinterieur brengt. Een beetje rust in de kinderkamer heeft nog nooit een kind slechter doen slapen. 

Muurschildering

Scandinavische kinderkamers van homify Scandinavisch

Om de kinderkamer licht en mooi te maken, kan je ook kiezen voor een meer persoonlijke invulling dan het schilderen van de muur. Hoewel kleur natuurlijk ook een persoonlijke keuze op zich is, kan je net een trapje hoger op die piramide komen door voor een persoonlijke muurschildering te gaan. Zelf schilderen kan, maar er zijn natuurlijk volop kunstenaars die je kunnen helpen met het creeren van een muurschildering. Ga eens met je kind om tafel zitten om te praten over lievelingsdieren of een lievelingsthema. Prinsessen zijn een all-time favorite met kleine meisjes, maar als je verre van dat soort stereotyperingen  wil blijven is doorvragen toch een must. Misschien kom je wel op een fijne interpretatie van een lievelingssprookje. Ben je uit het thema? Bepaal dan je kleuren en je stijl. De kunstenaar van je keuze kan je hier vast mee helpen.

Speel met meubels

Klassieke kinderkamers van homify Klassiek

Een fijne en lichte kinderkamer moet natuurlijk ook ingericht worden. Wat je met de muren kunt doen hebben we inmiddels tot in detail met je besproken, nu komt het op het interieur aan. Wij raden aan voor een mooie kinderkamer eens verder te kijken dan je grootstedelijke-woongigant-neus lang is. Alles bij dezelfde winkel halen is natuurlijk wel de makkelijkste, maar zeker niet de meest persoonlijke optie. En dat terwijl een kinderkamer de eerste kamer is waarin de persoonlijkheid van het kind centraal kan komen te staan. Uitgesproken mening of niet, met een kinderkamer die puur bestaat uit zet-het-zelf-maar-in-elkaar-meubels kom je er dus niet. Kijk dus eens rond bij een tweedehandswinkel of bij je oma op zolder. Wie weet staan daar nog meubels die met een likje verf een nieuw leven kunnen beginnen. Persoonlijkheid zit 'm, ook in de kinderkamer, niet alleen in kleur maar ook in de inrichting op zich.

Kunst aan de muur

Geen zin, tijd of creatief vermogen om tot een (eigen) muurschildering te komen? Met een kunstwerk aan de muur van de kinderkamer heb je bijna hetzelfde  effect zonder daarvoor de moeite te hoeven doen. Kunst is in de breedste zin een mooie investering voor in de kinderkamer. Je kunt kiezen voor een klein en persoonlijk werk van je favoriete kunstenaar, maar ook met een muurvullend werk zoals we hier zien maak je een prachtige statement. Op internet zijn een hoop voorbeelden te zien en stikt het bovendien van de muurstickers die vrij makkelijk te plaatsen zijn op de muur van je kinderkamer. Of je nu voor een klein en authentiek werk gaat of voor een grote stickerversie, zorg dat, om van de kinderkamer een geheel te maken, de kleuren van het werk ergens terugkomen in de rest van het interieur. Voor de beste resultaten kies je voor een enkele statementkleur die je doorvoert in een aantal kleine details.

Speel met verlichting

Inmiddels zijn we aangekomen bij de styling van de lichte kinderkamers. Verlichting is hier een  belangrijk onderdeel van en de kinderkamer geeft je, meer nog dan welke andere kamer in huis ook, alle ruimte om te experimenteren met vormen en speelse manieren. Op deze voorbeeldfoto zien we daar een prachtige illustratie van, hier komen doel en vorm op een prachtige manier bij elkaar. Natuurlijk is zo'n groots project als dit lichtontwerp niet voor iedereen weggelegd maar wat wel voor iedereen haalbaar is, is eens te kijken naar leuke vormen van verlichting. Ook hier is internet weer een geweldige bron, want of je nu gaat voor lichtgevende beesten in alle soorten en maten of voor een stoer piratenthema, zowel staande lampen als tafellampjes zijn te verkrijgen in uiteenlopende thema's. Voor wie trouwens bijzonder creatief is, is een DIY-tutorial over het zelf maken van een lamp ook altijd een optie.

Speelgoed en andere must-haves

We hebben al persoonlijke stappen gezet om tot een eigen lichte en fijne kinderkamer te komen. Het is tijd voor de laatste puntjes op de 'i', de kers op de taart: het speelgoed en de andere spullen waar kinderen ergens toch voor lijken te leven. Hoewel alles natuurlijk al een plek heeft gekregen, aan opbergmogelijkheden hadden we het in het begin al, zijn er zat speelgoedstukken die best geshowd mogen worden. Die oude beer die je jongste van oma gehad heeft tijdens zijn geboorte, of die speelgoedrobot die er zo cool uitziet dat papa eigenlijk best jaloers was. Zorg voor een aantal fijne open planken om dit soort voltreffers in tentoon te stellen. Makkelijk toegankelijk maar ook net zo makkelijk weer opgeruimd. Het resultaat: een perfect gestylde fijne kinderkamer.

Wat is jouw favoriete tip voor een lichte en fijne kinderkamer? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!