Een hoog plafond: 6 ideeën om thuis na te doen

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Een hoog plafond: 6 ideeën om thuis na te doen

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
Benedenwoning te Amsterdam:  Woonkamer door Kodde Architecten bna
Loading admin actions …

De hoogte van het plafond bepaald voor een groot deel de ruimtebeleving van je woning of leefruimte. Een hoog  en licht plafond zorgt er namelijk meteen voor dat je woning ruimtelijk aanvoelt en maak iedere kamer indrukwekkend. Ben jij eigenaar van een woning met een hoog plafond? Geweldig! Dit biedt namelijk enorm veel creatieve mogelijkheden. De hoge, grote muren kunnen wat op je afkomen, maar bekijk ze eens als een groot blanco canvas. Ineens bestaan er talloze opties om ze optimaal tot hun hun recht te laten komen. 

In dit Ideabook hebben we een aantal leuke, inspirerende mogelijkheden verzameld. Een aantal projecten zijn wat groter dan de andere, maar er zal ongetwijfeld ook wat voor jou tussen zitten. Mocht je er bovendien iets zien dat je niet helemaal zelf kunt realiseren, dan kun je altijd nog de hulp van een professional inschakelen! 

Kijk voor nu eerst mee en laat je inspireren! 

Hangende objecten

Lounge room:  Woonkamer door BB Interior
BB Interior

Lounge room

BB Interior

Een hoog plafond biedt voordelen wanneer het aankomt op het ophangen van grote elementen. Denk bijvoorbeeld aan verlichting. Grote, opvallende lampen komen veel beter tot hun recht wanneer ze de ruimte hebben. Ook wanneer je wilt kiezen voor een bundel van lampen, zoals op bovenstaande foto, komt dit prachtig uit in een ruimte met een hoog plafond. Niet alleen het plafond dient zich uitermate geschikt voor hangende objecten, denk ook eens aan de wanden. Op deze foto zien we bijvoorbeeld ook een rek voor het hout van de kachel, in een ruimte met een laag plafond zou deze heel anders tot zijn recht komen! 

Een extra verdieping

Je kunt wat betreft je interieur en inrichting prima de hoogte in werken. Misschien heb je zelfs de mogelijkheid tot het realiseren van een extra verdieping! Op bovenstaande foto zie je een mooi voorbeeld van zo'n half open vide. Gebruik deze ruimte als studeer- of werkkamer, opslag of misschien zelfs als slaapgedeelte. 

Wanneer je de mogelijkheid hebt om een vide te creëren, raden wij je aan om deze zeker niet aan je voorbij te laten gaan! Zorg wel voor voldoende inval van daglicht door middel van ramen of een goed verlichtingsplan. Ook wanneer het aankomt op de trap dan zijn er verschillende mogelijkheden. Kies je bijvoorbeeld voor een vaste trap of opklapbare ladder? Hoe dan ook, je kunt van deze ruimte én trap een echte eyecatcher maken! 

Extra opbergruimte

Extra opbergruimte komt altijd van pas, niet waar? En waarom dan niet lekker gebruik maken van de hoogte? Kijk daarom eens naar de mogelijkheden van het plaatsen van op maat gemaakte kasten, om de beschikbare hoogte zo goed mogelijk te benutten. Op bovenstaande foto zien we een slaapkamer waarbij een enorme opbergwand gerealiseerd is. Je zal het misschien niet zo snel zien, maar de middelste kastdeur is eigenlijk een verborgen slaapkamer deur. Erg leuk bedacht! Er bestaan systemen die je zelf kunt plaatsen, maar je kunt het gehele project ook laten uitvoeren door een expert. 

Je kunt kiezen voor gesloten kasten als deze, maar ook open kasten kunnen voor extra sfeer zorgen. Het is maar net waar jouw voorkeur ligt. 

Een verlaagd plafond

Naast het werken in de hoogte kun je de hoogte ook op een andere manier gebruiken. Door te kiezen voor een verlaagd plafond creëer je meteen sfeer, het kan namelijk lastig zijn om in een ruimte met een hoog plafond een warme, gezellige uitstraling te behalen. Dit hoeft echter niet te betekenen dat het gehele plafond verlaagd moet worden. Je kunt dit namelijk per zone toepassen, zoals het bovenstaande foto gedaan is bij de keuken. 

Door het verlagen van het plafond kun je er trouwens ook voor kiezen om erboven een extra verdieping te creëren. Valt dit niet onder de mogelijkheden? Gebruik de bovenliggende ruimte dan gewoon als berging voor lichte spullen. 

Planken

Benedenwoning te Amsterdam:  Woonkamer door Kodde Architecten bna
Kodde Architecten bna

Benedenwoning te Amsterdam

Kodde Architecten bna

Hoge plafonds zorgen voor hoge, lange wanden. En hier kan je oneindig veel kanten mee op wanneer het aankomt op de invulling ervan. Een goede optie is bijvoorbeeld het gebruik en plaatsen van planken. Bepaal zelf de afstand tussen de planken en in hoeverre je in de hoogte wilt werken. Op deze manier kun je, net zoals op bovenstaande foto, een enorme boekenkast creëren. Hoe je de bovenste planken bereikbaar maakt? Kies voor het toevoegen van handige ladder of klein trapje. Je kunt er bovendien ook nog voor kiezen om net als bij bovenstaand voorbeeld een balustrade te creëren. Vind je het juist onhandig om zover in de hoogte te werken of heb je simpelweg niet zo veel boeken? Geef de planken dan een ander doeleinde of werk gewoonweg met minder planken. Vul ze bijvoorbeeld met mooie kunst en andere accessoires. Zo maak je in een handomdraai je eigen, persoonlijke tentoonstelling! Wat vind jij van dit idee?

Muurdecoratie

Zoals hierboven ook al gezegd is brengen hoge plafonds vanzelfsprekend hoge wanden met zich mee. Alleen maar leuk, want hier kun je erg veel mee doen in je interieur! Ga voor een echte statement wand met opvallende wanddecoratie, te zien op bovenstaande foto. Is dit jou iets te veel van het goede? Je kunt het ook subtieler aanpakken en kiezen voor één opvallende accentkleur of een mooi behangetje. Denk ook eens aan een muur met een mooie 3D-structuur! Dit kun je op verschillende manieren realiseren. Een voorbeeld is stuken, gemakkelijk zelf te doen. Maar denk ook eens aan het plaatsen van strips met structuur van bakstenen of behang met reliëf.  

Ook erg leuk, het ophangen van mooie grote schilderijen of een aantal persoonlijke foto's. Een fotowand trekt erg veel aandacht en is meteen een leuk gespreksonderwerp voor wanneer er visite over de vloer komt. Wil je meer weten over het maken van een fotocollage op je wand? Bekijk dan zeker ook nog even dit Ideabook

Met deze foto eindigen we dit Ideabook. Voel jij je geïnspireerd om thuis je woning helemaal af te maken? Mocht je nog op zoek zijn naar meer inspiratie en voorbeelden voor je woonkamer, gang of slaapkamer, scroll dan ook nog even door deze foto's! Je kunt ze filteren op de gewenste stijl zodat je snel uitkomt bij jouw favorieten! Veel plezier!

Ben jij de gelukkige eigenaar van een woonruimte met een hoog plafond? Hoe heb jij deze extra ruimte benut?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!