Alles wat je moet weten over vloerverwarming | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Alles wat je moet weten over vloerverwarming

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
van Fotomurales Minimalistisch
Loading admin actions …

Vloerverwarming is misschien niet iets waar je dagelijks over nadenkt en ook niet iets dat je zomaar even aanlegt, maar het is wel handig om er eens iets over te hebben gelezen. Zeker als je van plan bent om in de aankomende jaren je vloer opnieuw te gaan leggen. Of wanneer je binnenkort een nieuw huis gaat betrekken waar toch een nieuwe vloer in moet komen te liggen. En misschien heb je net een huis gekocht waar al vloerverwarming aanwezig is, dan is wel zo handig om er wat meer over te weten.  

Het aanleggen van vloerverwarming in je huis brengt een behoorlijke investering met zich mee, maar levert ook een heleboel op. Zo heb je niet langer radiatoren in huis, waardoor je een hoop extra ruimte tot je beschikking hebt. De meeste radiotoren zijn ook niet heel mooi, waardoor het helemaal niet verkeerd is om er geen te hebben. 

Maar wat is vloerverwarming nu eigenlijk? Wat zijn de voor- en nadelen en welke vloer is geschikt voor vloerverwarming? Wat gaat vloerverwarming eigenlijk kosten en hoe moet het worden onderhouden? Op deze vragen en andere kun je in dit Ideabook een antwoord vinden. Na het lezen ben je helemaal op de hoogte over alles wat je over vloerverwarming moet weten en kun je weloverwogen kiezen of vloerverwarming bij jouw huis en wensen past. 

Wat is vloerverwarming?

Om een weloverwogen keuze voor vloerverwarming te kunnen maken, moet je natuurlijk wel weten wat het nou eigenlijk precies is. Bij vloerverwarming is er een vorm van verwarming onder de vloer ingebouwd. Er zijn verschillende systemen verkrijgbaar, die elektrisch of met warm water werken. Bij vloerverwarming worden de vloer en de ruimte gelijkmatig door warmtestraling of radiatie verwarmd. Doordat veelal de gehele vloer wordt verwarmd, is de warmteafgifte in de hele ruimte gelijk. Hierdoor geniet je van een hele aangename warmte.

De voor- en nadelen van vloerverwarming

van Connox Eclectisch

Aan vloerverwarming zitten een aantal voor- en nadelen verbonden die je voor aanschaf zorgvuldig tegen elkaar moet afwegen. Belangrijke voordelen zijn een laag energieverbruik en een groot stralingsoppervlak met een lagere temperatuur, waardoor je geniet van een prettige warmte. Daarnaast hoef je bij vloerverwarming als hoofdverwarming geen radiotoren meer in huis te hebben, waardoor je ruimte in huis overhoudt voor andere dingen. 

Zoals bij eigenlijk alles zitten er ook nadelen aan vloerverwarming verbonden. Zo moeten de leidingen in de vloer worden gelegd, waardoor je alleen bij een nieuwbouwhuis of tijdens een grote renovatie op vloerverwarming zult overgaan. Niet elke type vloer is even geschikt voor vloerverwarming en bij lekkages in het systeem moet de vloer worden opengebroken. Tenslotte duurt het even voordat de vloerverwarming goed warm is, maar blijft het wel weer langer warm dan gewonde radiatoren.

Welke vloer is geschikt voor vloerverwarming?

Unicom Starker - Groove van Spadon Agenturen Rustiek & Brocante
Spadon Agenturen

Unicom Starker – Groove

Spadon Agenturen

Niet elke vloer is even geschikt voor vloerverwarming. Dat heeft voornamelijk te maken met de dikte van de vloer. Hoe dikker de vloer, hoe minder warmte er doorheen komt. Zo is tapijt niet het meest geschikt voor vloerverwarming, al zijn er tegenwoordig wel tapijtvloeren speciaal voor vloerverwarming op de markt. Dat geldt ook voor de ondervloeren voor laminaat. Zorg ervoor dat deze speciaal geschikt zijn voor vloerverwarming, want dan kun je prima een laminaatvloer over je vloerverwarming leggen. Het warmteverlies is bij laminaat misschien wel wat hoger dan bij PVC-vloeren, vinyl, parket en natuursteen. Deze laatste vloeren zijn uitermate geschikt voor vloerverwarming. 

Elektrische vloerverwarming

Bij elektrische vloerverwarming kun je kiezen uit drie verschillende vormen. Je kunt kabels in de vloer laten leggen of kiezen voor matten met een dunne kabel in zigzag patroon. Deze worden meestal direct onder de een vloer aangebracht. Er kan ook een dunne geleidende folie onder de vloer worden aangebracht. Elektrische vloerverwarming kun je als hoofd- of bijverwarming laten aanbrengen. In het eerste geval hoef je geen radiotoren meer in je huis te plaatsen. De temperatuur van elektrische vloerverwarming wordt door de vloer zelf geregeld, al dan niet in combinatie met de kamertemperatuur. 

Vloerverwarming met water

Bij vloerverwarming met water worden er kunststof buizen onder de vloer aangebracht waar warm water doorheen kan stromen. De vloerverwarming wordt voor de watertoevoer meestal aangesloten op de cv-ketel. Met een speciale verdeler kun je de temperatuur van de vloerverwarming met water instellen. De maximale temperatuur van het water is zo'n 50 graden. Dit is ongeveer 40 graden lager dan bij gewone radiotoren, wat tot een aanzienlijke kostenbesparing kan leiden. Vloerverwarming met water krijgt wat betreft energiezuinigheid de voorkeur boven vloerverwarming met elektriciteit. 

De kosten van vloerverwarming

Pip Studio tegels: modern  door Pip Studio Amsterdam, Modern
Pip Studio Amsterdam

Pip Studio tegels

Pip Studio Amsterdam

Het aanleggen van vloerverwarming is niet eens wat je zelf wel even doet. Het beste kun je hier professionals voor inhuren. Meestal betaal je voor het aanleggen van vloerverwarming een prijs per vierkante meter. Het is zeker een investering, maar de voordelen van vloerverwarming liegen er niet om. Wat betreft het verbruik is bekend dat vloerverwarming met water een minder hoge temperatuur vereist dan radiatoren, waardoor een besparing op kan treden. Doordat het wat langer duurt voordat vloerverwarming echt goed warm is, moet je het wel wat eerder aanzetten dan je radiatoren. 

Je vloerverwarming onderhouden

Unicom Starker - Groove van Spadon Agenturen Rustiek & Brocante
Spadon Agenturen

Unicom Starker – Groove

Spadon Agenturen

Om lang van uw vloerverwarming te kunnen genieten is het verstandig om het systeem goed te onderhouden. Het water in de vloerverwarming kan na verloop van tijd vol komen te zitten met kalk en vuil, waardoor het belangrijk is om de leidingen te reinigen. Als je dit niet doet kunnen er onnodige storingen plaatsvinden, die dan weer door een professional moeten worden verholpen. Voor het reinigen van de leidingen kun je speciale schoonmaakmiddelen aanschaffen, waarmee je de leidingen zelf kunt schoonmaken. Net als je cv-ketel is het verstandig om je vloerverwarming ook jaarlijks door een professional te laten onderhouden. Zij kunnen kleine problemen op tijd vaststellen en oplossen, zodat je niet opeens met een grote onverwachte kostenpost wordt geconfronteerd. 

Wil je meer weten over het verwarmen van je huis? Lees dan ook dit Ideabook eens! 

Weet jij nog iets over vloerverwarming dat we niet hebben genoemd? Laat het ons weten in de comments!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!