Hightechkeukens, de laatste must-haves in de keuken | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Hightechkeukens, de laatste must-haves in de keuken

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
House in Belgrano Moderne keukens van GUTMAN+LEHRER ARQUITECTAS Modern
Loading admin actions …

De techniek staat voor niets tegenwoordig. Omdat het op het oog eigenlijk maar langzaam gaat, hebben we het pas door wanneer je er echt even goed bij stilstaat, maar geloof ons: langzaam verandert onze leefomgeving in een door techniek omwonden cocon. En dat vinden de meeste mensen heerlijk. Gemak dient namelijk de mens en zodoende kunnen we al lang niet meer zonder mobiele telefoon, en hangen we ons lichaam graag zo vol mogelijk met trackers die elke stap, hartslag en gerende kilometer meten. Niet alleen in ons persoonlijke leven vinden we het prettig ons met techniek te omgeven, ook in onze leefomgeving en in ons huis zijn we graag up-to-date met de nieuwste snufjes. In dit Ideabook bekijken we de laatste hightechspullen voor in de keuken.

Dubbele koelkast

We beginnen dit Ideabook over hightechkeukens met een aspect van de keuken dat in nieuwe en grote keukens meer de standaard dan een uitzondering geworden is: de dubbele koelkast. Overgewaaid uit Amerika, waar we al lang, al was het maar via de MTV show 'Cribs', de dubbeldeurs koelkast kennen. Een glanzend in RVS vormgegeven exemplaar zien we het liefste, en wanneer er dan ook nog een ijsblokjesmaker in geïntegreerd is maak je natuurlijk helemaal de blits. Let er bij de aanschaf van een dubbele koelkast op dat je voor een goed energielabel gaat. Wij raden aan de koelkasten vanaf label B te overwegen. Ze zullen ongetwijfeld iets duurder zijn maar deze energieslurpers verdienen de investering vanzelf terug wanneer ze in een hogere energieklasse ingeschaald zijn.

Magnetron & oven

ruime en lichte woonkeuken Moderne keukens van JANICKI ARCHITECT Modern
JANICKI ARCHITECT

ruime en lichte woonkeuken

JANICKI ARCHITECT

Behalve de koelkast zijn er nog een aantal aspecten die in eender welke huis-tuin-en-keuken-keuken niet mogen ontbreken: de magnetron en de oven staan bovenaan dat laatste. Hoewel er natuurlijk geen enkele schaamte zit in het aanschaffen van een normale magnetron en een standaard oven, kan je in de hightechkeuken die beschikt over de laatste snufjes niet toe met deze spullen. Er is namelijk veel meer op de markt en keukenontwerpers kunnen je daar alles over vertellen. Voor wat betreft ovens zijn de mogelijkheden veel breder dan enkel het aangeven van tijd en aantal graden waarop gebakken moet worden. Een luxe hightechoven heeft op zijn minst twee deuren en staat niet alleen klaar om voor je te bakken en te braden maar kan ook stomen en beschikt over een uitneembaar draaispit. 

Het fornuis

Realisaties Landelijke keukens van Den Ouden Tegel Landelijk Aardewerk
Den Ouden Tegel

Realisaties

Den Ouden Tegel

Waarschijnlijk zijn we allemaal opgegroeid met een 'gewoon' fornuis. Maar ook het fornuis in de keuken is inmiddels aan de vaart der technische volkeren onderhevig. Op de foto zien we bijvoorbeeld hoe het fornuis geïntegreerd kan worden in het werkblad voor een extreem moderne look. Behalve de uiterlijke kenmerken kan er ook nog wat toegevoegd worden op het gebied van functionaliteit. Zo kan je kiezen een extra wokbrander toe te voegen aan je gasfornuis en kunnen de knoppen zo vormgegeven worden dat je met een enkele druk op de touchscreen knop je fornuis aan en uit zet. Ten slotte is er ook aan esthetiek nog een hoop aan te passen. De meer luxe fornuismerken kunnen de verschijningsvorm van het fornuis op verzoek volledig 'costumizen'.

Verlichting

We sluiten de verschillende 'standaard' aspecten die een keuken moet hebben af met deze laatste must have van een hightechkeuken: de verlichting. Natuurlijk kan je kiezen voor een verlichting die met een 'gewone' lichtknop aan gaat, een verlichting die de ruimte puur functioneel verlicht. In de hightechkeuken echter is veel meer mogelijk. Zo kun je het licht, ledverlichting natuurlijk, via een app aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren. De zogenaamde domotica, elektronica voor in je huis, groeien hier steeds verder in. Een persoonlijk lichtplan, ook voor in de keuken, is hiermee te personaliseren en gaat zelf aan de slag op het moment dat jouw smartphone via de WiFi gedetecteerd wordt. Koppel de verlichting aan een paar modern vormgegeven lampen en je bent, zoals de Amerikanen zeggen, good to go.

Het nieuwste keukengerei

We hebben de zogenaamde 'hardware' van de keuken nu besproken. De koelkast, de oven en magnetron en het fornuis zijn allemaal geupdate naar de laatste hightechstandaarden. Wat nog overblijft is de software. In de keuken betekent dat het keukengerei. De houten lepels en spatels van grootmoederstijd zijn zowel in materiaal als in functie geoptimaliseerd. En zo koken we al lang niet meer een eitje klaar in ruim kokend water, maar maken we gebruik van een hightecheierkoker waarbij het resultaat perfect is. Dat zo'n eierkoker vervolgens niet alleen in te stellen is voor kippeneieren maar ook voor bijvoorbeeld kwarteleitjes maakt het koken nog net wat makkelijker. En dat is dan natuurlijk nog maar een enkel voorbeeld. Er zijn tal van hightechproducten op de markt die aansluiten bij jouw favoriete gerecht. Van de fervente pasta-eter tot de frituurvetfanaat. Voor elke liefhebber zijn er de makkelijkste producten. Het loont dus om eens een rondje te Googlen, wie weet is er al lang een product op de markt dat jouw leven net wat makkelijker maakt!

Zijn robots de toekomst?

Hierboven haalden we al kort de term 'domotica' aan. Een groeiende markt voor veel grote spelers op electronicagebied. Iedereen heeft namelijk een huis waarin we ons bovendien zo prettig mogelijk willen voelen. Liefst baden we in luxe en zien we dat gemak ons op onze wenken bedient. Hiertoe is techniek een prachtige optie, want techniek in het algemeen en robots in het bijzonder hebben nou eenmaal geen 9 tot 5 mentaliteit. Ze zijn er wanneer wij dat willen en luisteren bovendien een stuk beter dan een echtgenoot, kinderen of een hond. Wij denken dan ook dat het aanbod aan te personaliseren domoticaproducten exponentieel toe gaat nemen. De stofzuigrobot is hiermee nog maar het begin, en de laatste hightechsnufjes in de keuken zijn nog maar een tipje van de sluier. 

Wat denk jij dat de toekomst van de high tech keuken is? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!