7 manieren voor het creëren van een lichte kamer!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

7 manieren voor het creëren van een lichte kamer!

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
 Badkamer door Fedisa Interior
Loading admin actions …

Lichte ruimtes ogen groter, en als de interieurliefhebbers onder ons (en wie rekent zich daar nou niet toe) iets gemeen hebben, dan is het dat we van ruime kamers houden. Niet alleen ogen ruime kamers luxer, ook geven ze je de ruimte om daadwerkelijk in te kunnen leven. Waar donkere kamers ons brein doen denken aan 'opgesloten' zijn en we dus zoeken naar meer bewegingsvrijheid, zijn lichte kamers de basis voor creativiteit en leefbare gezelligheid. En wie wil dat nou niet? Maar hoe zorg je er, overtuigd van de waarde van ruime en lichte kamers, vervolgens dan voor dat je kamers zo licht mogelijk ogen? Wij zetten welgeteld zeven tips voor je op een rij. Van de verlichting tot het meubilair dat je kunt gebruiken om zoveel mogelijk licht binnen te doen stromen.

Lichte meubels

Leefruimte in parket:  Muren door Nobel flooring
Nobel flooring

Leefruimte in parket

Nobel flooring

Lichte kleuren weerkaatsen al het licht dat binnenvalt, in tegenstelling tot donkere kleuren die (bijna) al het licht absorberen. Wanneer je op zoek bent naar manieren om je inrichting zo licht mogelijk te doen ogen, doe je er dus goed aan lichte of zelfs witte meubels te gebruiken. Afstijlen kan vervolgens met wat lichte decorstukken zoals plaids en kussens. Hierbij kan je ook kiezen voor een donkerdere tint omdat het anders misschien allemaal wat vlakjes wordt. In dit voorbeeld interieur is er een mooie combinatie gemaakt tussen de donkere vloer, de blanke meubels en de lichte stylingstukken.

De juiste verlichting

FritsJurgens taatsdeuren:  Woonkamer door FritsJurgens BV
FritsJurgens BV

FritsJurgens taatsdeuren

FritsJurgens BV

Het spelen van verlichting en het creëren van een passend lichtplan is een vak apart. Het is dan ook niet voor niks dat er lichtontwerpers bestaan die van die nood een deugd hebben gemaakt en zichzelf op precies die vraag hebben gestort. Kom je er dus zelf niet uit, en heb je eigenlijk al geen zin om je te verdiepen in de verschillende mogelijkheden om licht zo mooi mogelijk te integreren in je woonruimte: strik een lichtdesigner voor het maken van een persoonlijk lichtplan.

Ga je zelf aan de slag? Hou voor het optimaliseren van verlichting twee zaken in de gaten. 1: Gebruik je functioneel of decoratief licht? Zorg in ieder geval voor een passende functionele lichtbron die de hele kamer beslaat. Afstylen kan vervolgens met de decoratieve lampjes (die ons trouwens ook bij punt 2 brengen). 2: Plaats de decoratieve lichtbronnen daar waar je de aandacht op wil vestigen. Onze hersenen zijn gewend te focussen op waar licht is. Zorg dan ook dat daar ook daadwerkelijk wat te bekijken valt. In deze voorbeeldfoto is dat mooi opgelost door bij elke afzonderlijke decoratieve lichtbron een opvallend object te plaatsen.

Het plafond

Woonhuis | Delft :  Woonkamer door Design Studio Nu
Design Studio Nu

Woonhuis | Delft

Design Studio Nu

Een lichte kamer vraagt om een nietsontziende interieurblik en zo mag ook het plafond niet vergeten worden. Voor wat betreft het plafond hebben we in de lichte kamer drie goede uitgangspunten. Hou het allereerst zo hoog mogelijk, ruimte is licht en licht is ruimte. Het verlagen van het plafond is altijd een optie, maar voor een zo licht mogelijke ruimte is het af te raden. Ga ten tweede, waar mogelijk, voor extra daglicht. Als je de kans hebt een dakraam in te bouwen, aarzel dan geen moment. Ten derde raden we  aan om, als je geen daglicht toe kan voegen, je verlichting zorgvuldig te kiezen. Al eerder in dit Ideabook spraken we over de verschillende mogelijkheden voor verlichting. Doe hier je voordeel mee!

Contrast aan de muur

Woonhuis Ter Borch, Groningen:  Woonkamer door De Zwarte Hond
De Zwarte Hond

Woonhuis Ter Borch, Groningen

De Zwarte Hond

Licht is beduidend lichter als je er een contrastkleur tegenover zet. Dit komt omdat onze ogen gemaakt zijn om contrastkleuren te onderscheiden. Wil je een ruimte dus prachtig licht doen ogen dan heb je grofweg twee mogelijkheden: alles stralend wit (een situatie die in weinig huishoudens ook daadwerkelijk haalbaar blijkt), of het gebruiken van een contrast. Wij raden aan niet voor het scherpste contrast denkbaar te kiezen maar te gaan voor een compromiskleur in bijvoorbeeld taupetint of grijs. In combinatie met voldoende daglicht en goed geplaatste verlichting draagt een contrastkleur op de muur bij aan de ruimtelijke werking van een kamer.

Ramen

Woonhuis Ter Borch, Groningen:  Ramen door De Zwarte Hond
De Zwarte Hond

Woonhuis Ter Borch, Groningen

De Zwarte Hond

In een Ideabook over lichte kamers mag een alinea over ramen natuurlijk niet ontbreken. Daglicht is namelijk de puurste en mooiste bron om een kamer ruim en  licht te doen ogen. Nu heeft natuurlijk niet iedereen de kans om zijn eigen huis te ontwerpen en daarbij zoveel mogelijk daglicht in te calculeren, maar wat voor iedereen haalbaar is, is het optimaliseren van het bestaande daglicht. Dat doe je bijvoorbeeld door geen directe obstakels in de lichtbaan te plaatsen. Ook kan je, zoals al eerder besproken in dit Ideabook, vooral lichte kleuren gebruiken in je interieur om het binnenvallende licht zoveel mogelijk te weerkaatsen. Heb je ten slotte toch nog wat budget te besteden? Bekijk dan de mogelijkheden toch eens om extra daglicht in je huis te brengen. Door middel van het plaatsen van een dakraam bijvoorbeeld. Bijkomend voordeel is dat dat soort ingrepen waardeverhogend werken!

Ga voor gordijnen

In een lichte kamer is het van belang de 'lichtstroom' niet te onderbreken. We hebben zo hard gewerkt om onze inrichting licht te houden, contrastkleuren op de muur te gebruiken en de verlichting te optimaliseren, nu raamdecoratie in de weg hangen zou dat makkelijk teniet kunnen doen. Kies dus voor gordijnen die, zoals ook op deze foto, het binnenvallende licht niet blokkeren. Voor het meest ruimtelijke effect kies je effen witten gordijnen. Zorg er vervolgens voor dat de gordijnen op zo'n manier weggeschoven kunnen worden dat ze, wanneer ongebruikt, voor een muur hangen.

Spiegelgladde oppervlakken

Uitbreiding hoekwoning Amersfoort:  Keuken door Kraal architecten BNA
Kraal architecten BNA

Uitbreiding hoekwoning Amersfoort

Kraal architecten BNA

We eindigen dit Ideabook over lichte kamers en de tips om je kamer zo ruim mogelijk te doen ogen met deze laatste tip: gebruik gladde oppervlakken. Licht wordt niet geabsorbeerd door lichte kleuren, maar ook gladde oppervlakken dienen eenzelfde soort doel. Zij weerkaatsen het licht waardoor het licht nog beter in de ruimte blijft hangen. In deze keuken zien we bijvoorbeeld hoe er slim gebruik gemaakt is van verschillende spiegelende oppervlakken om het licht te optimaliseren. De bar, maar ook de vloer en de kasten zijn alleen voorzien van een subtiele laklaag. Het resultaat is ernaar, we zien een moderne, ruime en lichte keuken.

Welke van onze tips ga jij inzetten om extra licht in je kamer te brengen? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!