Ramen zemen vervelend? Niet met deze tips! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Ramen zemen vervelend? Niet met deze tips!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Scandinavische woonkamers van bertin bichet architectes Scandinavisch
Loading admin actions …

Nog even dan schijnen de eerste zonnestralen weer in je huis. En dan breekt het moment van de waarheid aan. Want hoe zien jouw ramen eruit? Vaak vergeten we deze in de winter en wanneer de voorjaarszon naar binnen schijnt, schrikken we van de zwarte, vuile ramen (al dan niet met spinrag). En dan kun je dus niet in de zon op je terras maar moet je eerst de ramen gaan zemen. De meesten van ons denken bij ramen zemen aan een klus van minstens een dag. Maar echt, het kan veel sneller. Bovendien zijn er naast chemische reinigingsmiddelen ook allerlei natuurlijke middeltjes die minstens even effectief zijn. Zo help je het milieu weer een handje en bovendien is het veiliger voor de kinderen. We geven je wat slimme tips en trucs waarvan we zeker weten dat je er een aantal nog niet kende…  

Een korte voorbereiding

Reinig je ramen bij voorkeur regelmatig want zo worden ze nooit echt vuil en ben je snel klaar. Zeem je ramen bij voorkeur op een droge dag in maart zodat je niet verrast wordt door de eerste zonnestralen en lekker van de zon kunt genieten straks. Wil je graag snel klaar zijn? Reinig dan eerst het raam met een schuurspons met wat schuurmiddel en reinig dit erna met een schone doek met water. Reinig je ramen erna met wat glasspray en keukenrol. Simpel en effectief. 

​1. Witte azijn

Gebruik je liever geen chemische reinigingsmiddelen? Gebruik dan azijn. Dit is een krachtige desinfectiemiddel door het hoge zuurgehalte dat uitstekend reinigt. Je vermengt azijn met heet water als reinigingsmiddel voor je ramen. Voor extra vuile plekken maak je een pasta van zout, meel en azijn en wrijf je dit in op deze plekken. Azijn kun je ook prima gebruiken voor het reinigen van andere gladde oppervlakken zoals metaal, marmer, aluminium of gietijzer. Vermeng het nooit met agressieve chemicaliën zoals zoutzuur of bleekmiddel.

2. Krantenpapier

Cecilia Road Tropische studeerkamer van MW Architects Tropisch
MW Architects

Cecilia Road

MW Architects

Een truc van oma. Wist je dat je met kranten je ramen prachtig glanzend kunt maken door ze daarmee te poetsen? Goedkoop en effectief. De inkt die wordt gebruikt bij het drukken van kranten bevat grote hoeveelheden lood en dit is het geheim van het polijsten van je glas. Dus na het reinigen, schrob je het raam nog even na met een licht vochtige krant. De buurvrouw zal jaloers zijn!

3. Citroensap

modern  door Architectural Bronze Ltd, Modern Metaal
Architectural Bronze Ltd

Traditional Stone Mullions with Advanced Bronze Casements

Architectural Bronze Ltd

Citroensap is ook een middel met zuur net zoals azijn en heeft eveneens uiteenlopende toepassingen. Maar zorg ervoor dat het niet in aanraking komt met gevoelige oppervlakken zoals een marmeren aanrechtblad. Je gebruikt voor het reinigen een glas citroensap dat je vermengt met warm water. Je kunt het in een spuitfles gebruiken of met een schuursponsje en het vermengen met wat zout. Hoe dan ook het resultaat zal perfect zijn!

​4. Soda en zeep

Een van de beste voorbeelden succesvol je huis schoonmaken is het wondermiddel zeep en soda. Om glas mee te laten glanzen en vlekken te verwijderen of voor het poetsen van je vensterbank. Verdun een glas warm water en 250 gram zeep en roer de soda erdoorheen. Dit mengsel grondig inwrijven op ramen of glas glanzend wrijven en poets het na met een krant of microfiber doek.

​5. Vloeibaar afwasmiddel

Afwasmiddel is een reinigingsmiddel dat we in elk huishouden gebruiken en dat net zo gevaarlijk is als zware chemicaliën. Wanneer je het vermengt met wat azijn kun je het als desinfectiemiddel gebruiken. Verdun daarvoor warm water met een beetje afwasmiddel, voeg een theelepel witte azijn toe en roer het tot een mengsel om je ramen mee te zemen. Vervolgens weet je inmiddels hoe je ze laat glanzen!

6. Soda

Wood Casement Windows van arisadam18 Modern
arisadam18

Wood Casement Windows

arisadam18

Frisdrank of mineraalwater kun je gebruiken om direct mee te reinigen zonder dat je het met iets anders mengt. Het is vooral handig als ontsmettingsmiddel voor oppervlakken die in contact komen met voedsel zoals je koelkastplanken. Je kunt het ook gebruiken in de vorm van een spray voor glas en naast verwijdering van vet wordt deze ook anti-septisch. En je kunt het ook voor de ramen (mits niet te vuil) binnen of buiten gebruiken.

​7. Water en ammoniak

Ammoniak wordt verkocht bij de bouwmarkten en kun je zeer verdund gebruiken met wat water maar vergeet niet dat dit een chemische stof bevat die schadelijk kan zijn. Ook al polijst je het nog zo goed toch kan er wat chemisch afval achterblijven. Gebruik dit bij voorkeur dus niet op contactoppervlakken of in de buurt van kinderen.

​Bonus: Glycerine!

Met glycerine kun je niet alleen je ramen reinigen maar na het reinigen is het bovendien bestand tegen water en vuil wanwege de waterafstotende eigenschappen. Ideaal dus voor degenen onder ons die de volgende schoonmaakbeurt wat langer willen uitstellen. Voeg daarvoor een paar druppels glycerine toe aan het water of plaats een paar druppels op een oude panty om mee te poetsen. Jij hoeft nooit meer bang te zijn voor een flinke regenbui!

​En uitstekende resultaten!

En klaar zijn je ramen: goed schoongemaakt en beschermd door glycerine en kunnen ze er weer tegen voor langere tijd. Zo profiteer je weer van helder frisse ramen waar voldoende daglicht door naar binnen stroomt. Een genot om naar te kijken!

In vijf minuten je ramen zemen kan dat? Jazeker!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!