Voor & Na: frisse nieuwe look voor een stoffige woning | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3688:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Voor & Na: frisse nieuwe look voor een stoffige woning

Stoa. Stoa.
HERBESTEMMING VOORMALIG EK-HUIS DEN BOSCH van Tâcheron architect Industrieel
Loading admin actions …

Vandaag nemen we je mee naar een bijzonder pand te Den Bosch, namelijk een voormalige EK-huis. Een voor de hand liggende vraag is dan natuurlijk, wat is een EK-huis? Dit huis was een kerkelijk sociaal vormingscentrum voor jonge vrouwen. Het pand dat in dit artikel centraal staat is in 1935 en 1936 gebouwd is met het oogmerk de katholieke kerk ter versterken in een periode van vele sociale en religieuze conflicten met protestanten, liberalen en socialisten. We spreken hier over de periode van de verzuiling waarin Nederland opgedeeld was in vaak strikt van elkaar gescheiden bevolkingsgroepen en dit alles op basis van levensbeschouwelijke visie en politieke voorkeur. Met de bouw van dit EK-huis wilde men de katholieke vrouwen helpen hun rol als spil van het gezin zo goed mogelijk te kunnen vervullen, want men vond dat een getrouwde vrouw thuis hoorde te zijn bij de kinderen en niet in een fabriek hoorde te werken. In dit huis werden allerlei activiteiten voor werkende vrouwen (nog niet gehuwd) georganiseerd, zoals cursussen in huishoudelijke bezigheden, moederschap en opvoeding. Het is dus duidelijk een pand met een interessante historie. Dan wordt de opdracht voor de experts extra duidelijk: recht doen aan deze bijzondere woning! Kijk met ons mee naar dit schitterende pand en laat je inspireren door de schitterende aanpassingen die het huis helemaal bij de tijd hebben gebracht! 

Oude voorgevel

Door het christelijke karakter van de EK-huizen beschikken ze over een kleine huiskapel waar een Maria-beeld stond. Het is wel curious dat we tegenwoordig ons huis weer vol Maria's, heiligen en Jezusbeelden zetten. Zo'n huiskapel had dus gewoon behouden kunnen worden! Je kunt altijd weer een nieuwe inrichten! Dit EK-huis was vooral gericht op de meisjes die bij De Gruyter- en de Verkaderfabriek werkten en vormde een christelijk thuis dicht bij het werk. De authentieke voorgevel spreekt tot de verbeelding, niet waar! Ook benieuwd naar de aanpassingen aan deze woning? Kijk dan snel met ons mee naar de voorbeelden hieronder! Een expert helpt je met de verbouwing van je woning.

Achtergevel

We kijken hier achter het pand en zien de tweelaagse industriële glazen uitbouw die is opgebouwd uit een zestal identieke aluminium schuifpuien. Dit is een goede manier om een eigentijdse aanpassing aan de woning te doen zonder te veel van de bestaande architectuur te veranderen. Met zo'n uitbouw is je kamer wel direct een stuk lichter!

Oud en nieuw

Aansluiting aanbouw op bestaande woonhuis Industriële woonkamers van Tâcheron architect Industrieel
Tâcheron architect

Aansluiting aanbouw op bestaande woonhuis

Tâcheron architect

Op de begane grond is het een en ander veranderd: de woonkamer is uitgebreid met zithoek/woonkamer met een gevlinderde betonvloer. We zien hier mooi de uitbouw gekoppeld worden aan het bestaande pand, dit gebeurd met een tussenlid waarin ruimte gelaten is voor de bestaande goot. De leidingen worden, heel eigentijds en industrieel, in het zicht gelaten. Deze open look zorgt voor een prachtige lichtsfeer in de woning. Een expert helpt je met de verbouwing van je woning.

Huiskamer

Woonkamer in aanbouw Industriële woonkamers van Tâcheron architect Industrieel
Tâcheron architect

Woonkamer in aanbouw

Tâcheron architect

Je zou niet zeggen dat het een voormalig EK-huis is als je de inrichting zo ziet. Deze is modern en gevarieerd. Toch is er ruimte voor de nodige nostalgie: de houtkachel links en de bakstenen muur rechts brengen ons terug naar de jaren 30. Ook de antieke kast recht voor ons heeft die invloed op ons.

Verwijzing naar vroeger

Slaapkamer met aan 2 zijden schuifpuien Industriële slaapkamers van Tâcheron architect Industrieel
Tâcheron architect

Slaapkamer met aan 2 zijden schuifpuien

Tâcheron architect

Dit is nu precies wat wij eigentijds noemen. Een uitzicht op de vegetatie en een industriële, stalen look. Grappig ook wel, dat deze look dient als een verwijzing naar de oude fabriek waar de meisjes werkten die tussen de middag in dit voormalige EK-huis hun boterham kwamen op eten en na werktijd meededen aan cursussen. Deze architectuur heeft een conceptuele lading voor wie de historie van het pand kent.

Dit pand mag je niet missen! 

Wat vind je van deze woning? Laat het weten met een comment!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!