homify 360º: Verbouwing van een historisch grachtenpand in Leiden

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Het Amsterdamse architectenbureau Mirck Architecture heeft meer dan vijftien jaar ervaring, in de laatste negen jaar in zijn huidige vorm en daarvoor als individuele architecten bij verschillende gerenommeerde architectenbureaus. Ze hebben onder andere gewerkt aan restaurants, woonhuizen en de renovatie van monumentale panden. Een van hun meest complexe projecten is de verbouwing van dit Leidse grachtenpand tot studiegebouw. In de fotoserie hieronder laten we jullie zien hoe zij dit grachtenpand zowel van binnen- als van buiten hebben aangepakt, en hoe zij tot deze bijzondere symbiose van historisch en modern wisten te komen.

Historisch

ITC Annex - back house: moderne Huizen door Mirck Architecture
Mirck Architecture

ITC Annex – back house

Mirck Architecture

In het oude stadscentrum van Leiden, aan een van de meest bekende grachten van de stad troffen de architecten van Mirck Architecture dit 15e eeuwse gebouw aan. Ze werden gevraagd om het gebouw aan te sluiten op het naburige International Tax Center (ITC), een instituut gelieerd aan de Universiteit Leiden. 

Collegezaal

ITC Annex - lecture hall: moderne Mediakamer door Mirck Architecture
Mirck Architecture

ITC Annex – lecture hall

Mirck Architecture

Het gebouw herbergt een collegezaal met zitplaats voor 74 studenten, een student lounge, en negen studentenappartementen  inclusief gedeelde woonkamer en keuken. De collegezaal bevindt zich tussen het voor- en achtergebouw. Op de plek waar voorheen een binnenplaats lag. Om het verlies aan licht en ruimte te compenseren werd de collegezaal voorzien van een glazen dak met dezelfde grootte als de oorspronkelijke binnenplaats. 

Gang

ITC Annex - glass hall:  Gang en hal door Mirck Architecture
Mirck Architecture

ITC Annex – glass hall

Mirck Architecture

We bevinden ons hier op de eerste verdieping, in de glazen gang die het voor- en achterhuis met elkaar verbindt. Op de achtergrond treffen we de keuken aan, gebouwd op de positie waar tot een halve eeuw geleden ook een klein keukenhuisje stond. De gang is geheel transparant, zowel de wand rechts, die we vanuit deze hoek niet kunnen zien, als de vloer en het plafond bestaan uit glazen elementen. In het voorhuis bevinden zich de negen studentenkamers. 

Keuken

ITC Annex - kitchen house: moderne Keuken door Mirck Architecture
Mirck Architecture

ITC Annex – kitchen house

Mirck Architecture

De ruime keuken is modern en helder ingericht. Strakke witte oppervlakten worden afgewisseld met eikenhouten panelen. De grote ruimte bood de mogelijkheid tot het aanleggen van een tussenvloer. Op de achtergrond zien we de zwevende trap die naar deze entresol leidt. Beide niveaus bieden door middel van grote vensters uitzicht op de tuin. 

Uitzicht op de tuin

ITC Annex - kitchen view:  Ramen door Mirck Architecture
Mirck Architecture

ITC Annex – kitchen view

Mirck Architecture

De grote glazen vensters bieden de gebruikers en bewoners van het gebouw voldoende uitzicht op de tuin. In de tuin bevindt zich een warmtepomp die het gebouw van koeling en verwarming voorziet. Het pand is goed geïsoleerd en de vloeren beschikken over vloerverwarming. 

Tuin

ITC Annex - garden facade: moderne Huizen door Mirck Architecture
Mirck Architecture

ITC Annex – garden facade

Mirck Architecture

Vanuit de tuin, die bij aangenaam weer tevens dienst doet als auditorium, hebben we goed zicht op het achterhuis. Hier zien we hoe de architecten ervoor hebben gekozen om een skelet van geperforeerde aluminium platen over het bestaande gebouw te plaatsen, een bijzondere symbiose van oud en nieuw. 

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!