Voor & Na: verouderd appartement wordt hippe woonruimte

Johan van Dijk Johan van Dijk
Amsteldijk Kevin Veenhuizen Architects
Loading admin actions …

Bovenwoningen in een stad kunnen een ontzettend leuke woonruimte opleveren. Maar met grote regelmaat zie je dat deze appartementen hopeloos verouderd zijn. Een hokkerige indeling waar je geen kant mee op kunt en wat je woonplezier behoorlijk kan bederven. Gelukkig zijn er creatieve experts zoals de Amsterdamse architect Kevin Veenhuizen. Hij heeft een verouderd appartement namelijk weten om te toveren in een schitterend nieuw geheel. We hebben de kans gehad om deze verbouwing op de voet te volgen en laten je daar graag de beelden van zien.

Voor: de oude indeling

Vrijwel altijd nemen we je mee naar een plaatje van de oude situatie in een Voor en Na, maar in dit geval beginnen we met de plattegrond van de oude indeling. De indeling van de woonlaag in diverse kleine ruimtes is hier direct goed zichtbaar. Vooral zo’n smalle en kleine keuken is een groot nadeel in veel van deze oude woningen. En ook de andere ruimtes komen niet echt goed uit de verf. De enige optie is dan om flink aan het slopen te gaan. Hoe zal de architect dat hier hebben aangepakt?

Na: een nieuw grondplan

De architect heeft er voor gekozen om lekker met de ruimte in het huis te spelen. Het meest ingrijpend was daarbij het omwisselen van de keuken en de badkamer. Op die manier was het namelijk mogelijk om een open keuken te creëren. Erg slim trouwens om deze twee ruimtes om te wisselen: de aan- en afvoer van water is op beide plekken al aanwezig en de ‘infrastructuur’ van het huis kan op die manier bijna hetzelfde blijven.

Voor: krap gevoel

Je ziet hier de oude situatie waarin een krap gevoel direct merkbaar is. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een herinrichting, maar de ruimte wordt daar niet groter van. Heel erg verstandig was het daarom ook om gewoon wat muren weg te breken. Laten we die werkzaamheden ook even bekijken.

Tijdens: de sloophamer

Dat de sloophamer hier goed z’n werk heeft gedaan mag duidelijk zijn. Al is het op deze foto nog een grote chaos, het wordt je al direct duidelijk dat door het verdwijnen van enkele muren een veel ruimer en aangenamer gevoel wordt gecreëerd. Ben je net zo benieuwd naar het resultaat als wij?

Na: doorkijkje

Je hebt nu een schitterend doorkijkje om van te genieten. Maar tegelijkertijd zie je ook duidelijk dat de oude sfeer niet verloren is gegaan. Let bijvoorbeeld op de mooie oude deuren die zijn hergebruikt. Oud en nieuw komen hier op een wel zeer aangename wijze bij elkaar. Erg leuk is daarbij ook de stellingkast die de keuken en de woonkamer op een mooie manier van elkaar scheidt.

Na: lekker koken

Je hebt zelf kunnen zien hoe krap de keuken was op de plattegrond van de oude situatie. Nu is dat gelukkig niet meer het geval en kun je hier lekker koken. Een dubbel uitgevoerd aanrecht zorgt dat je nooit ruimte tekort komt als je heerlijk culinair aan de slag gaat. De eclectische stijl van de keuken verhoogd de sfeer met het prachtige aanrechtblad trouwens nog meer.

Na: stijlvolle badkamer

We sluiten de rondgang af in de stijlvolle badkamer. Niet de meest grote ruimte die er is, maar wel een hele mooie en sfeervolle plek om lekker je dag te kunnen beginnen. En dat is natuurlijk heel wat beter dan zo’n oude, kleine en donkere badkamer. Hier is het heerlijk licht en deze ruimte kan, net zoals de rest van het huis, weer jarenlang mee.

Benieuwd geworden naar andere appartementen die flink op de schop zijn gegaan? Dit huis kan je dan ook zeker inspireren!

Wat vind jij van deze verbouwing? We horen het graag!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!