Zo maak je van je thuiskantoor een aangename werkplek! | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Zo maak je van je thuiskantoor een aangename werkplek!

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
modern  door Stefano Bettio designer, Modern
Loading admin actions …

Of je nu zzp’er bent of een paar dagen in de week thuis werkt. Het is belangrijk dat je werkplek een ruimte is waar je je goed voelt en waar je met plezier werkt. Thuis werken aan de keukentafel of achter de stapel wasgoed op zolder werkt niet. Te veel onrust en afleiding. De ideale werkplek is een aangename ruimte waar je ongestroord kan werken. Maar wat maakt een ruimte aangenaam? Wetenschappers zijn het in ieder geval eens over een aantal dingen. Frisse lucht, voldoende daglicht de aanwezigheid van planten en een mooi uitzicht maken je werkplek gezond. Je voelt je fit en kan je optimaal concentreren op je werk.

Hoe je deze elementen integreerd op je werkplek lees je in dit Ideabook.

Ga de tuin in met je werk

Als je thuis werkt is het vaak lastig om alle huiselijke beslommeringen te negeren. Wassen die hoog opgestapeld liggen, speelgoed dat her en der verspreid ligt. Je moet wel heel standvastig zijn om dit alles te negeren en achter je bureau te gaan zitten. Ook is er in een druk gezin vaak geen plek meer voor een werkruimte of wordt de werkplek snel ingepikt door treinrails of andere rommel. Je kan gaan werken in een publieke ruimte of een café bij jou in de buurt. Maar dan moet je weer de deur uit, in de file staan en dat is juist wat je niet wilt. De oplossing is een kantoor in de tuin. De afstand tot het huis is dan net genoeg om los te komen van het huis en je volledig te concentreren op je werk. Zo creëer je een afzonderlijkplek om te wonen en een aparte ruimte om te werken. Beter kan het bijna niet!

Vang het licht

Op zoek naar goede ideeën en creativiteit is het heerlijk om vanuit je werkplek naar buiten te staren. Even een moment los komen van je werk en je geest het werk laten doen. De meest briljante ideeën komen immers als je even niet aan een probleem of vraagstuk denkt. Ook houd je zo contact met de buitenwereld en heb je niet het gevoel helemaal alleen op een eiland bezig te zijn. Zet je bureau daarom zo dicht mogelijk bij een raam. Veel daglicht is ook belangrijk om prettig en gezond te werken.  Licht dat door de zon wordt geproduceerd geeft ons een fitter gevoel en maakt ons vrolijk. En bijkomend voordeel. Daglicht is gratis en beter voor het milieu.

Breng de natuur binnen

Groen in je kantoor is eigenlijk net zo belangrijk als mooi meubilair. Je wordt er creatiever en vrolijker van en planten verhogen het zuurstofgehalte en zuiverende lucht. Vooral dat laatste is belangrijk want heel veel kantoren krijgen tegenwoordig op een kunstmatige manier lucht binnen. Een plant is eigenlijk het goedkoopste en beste luchtverversingssysteem dat er is. Planten kunnen wat ons betreft niet groot genoeg zijn! Dus waarom geen boom in het kantoor? Misschien denk je dat je daar geen ruimte voor hebt. Maar zoals je op de foto ziet vult een boom vooral de verloren ruimte in de hoogte. De pot op de vloer en de stam van de boom nemen niet zo veel ruimte in beslag. Een boom is in elke ruimte een prachtige eyecatcher en vorm een rustpunt in de ruimte.

Werk duurzaam

Maak van je kantoor een zo duurzaam mogelijke ruimte. Kijk bij de aanschaf van kantoormeubilair of ze voorzien zijn van een milieukenmerk. Zo weet je zeker dat ze duurzaam geproduceerd zijn en ze makkelijk te recyclen als je ze weg doet. Afgeschreven meubilair vormt een enorme belasting voor het milieu. Je kunt daarom ook kijken of je bestaand meubilair van de kringloop of op je zolder een tweede leven kunt geven. Zo creëer je ook een bijzonder en eigen kantoorinterieur. En zorg voor zo in mogelijk chemische restafval. Gebruik bijvoorbeeld printers die werken met vaste inktblokken. Deze zijn gemaakt van niet giftige was en produceren zo min mogelijk restafval.

Maak alles groen

De kleur groen komt veel voor in de natuur en staat voor leven en rust. Groen werkt kalmerend en schept orde in de chaos. Daarom is de kleur groen een goede kleur in een werkomgeving. Het activeert de geest en zorgt voor inzicht en wijsheid. Be je niet zo goed in het onderhouden van planten, maak je kantoorruimte zo groen mogelijk. Op de foto is de kleur groen van de bomen buiten op een mooi manier naar binnen gehaald. Zonder gebruik van echt groen voel je toch de energie en rust van planten. Combineer het groen met mooie aardetinten als rood en beige voor een harmonieus geheel. Benieuwd naar de effecten van kleurgerbuik? Vraag een van onze professionals om advies.

Opgeruimd staat netjes of toch niet?

Over een opgeruimd kantoor zijn de meningen verdeeld. Uit onderzoek is gebleken dat hoe minder je wordt afgeleid door rommel, des te beter je je kan concentreren op je werk. Maar als je een creatief inzicht nodig hebt, dan kan een opgeruimd bureau nadelig werken. Want zoals Albert Einstein zei:

“Als een rommelig bureau staat voor een rommelige geest, waar staat een leeg bureau dan voor?”

Ons advies? Doe wat je zelf het prettigst vindt. De werkplek op de foto nodigt in ieder geval uit tot werken en dit komt misschien juist omdat er wat spullen liggen. Wil je je werkplek opgeruimd houden werk dan zo veel mogelijk digitaal. Dit scheelt enorm veel in de hoeveelheid papieren. Wees ook niet bang om dingen weg te gooien en berg zo veel mogelijk op in opbergdozen of ladekasten.

Zorg voor frisse lucht

Stalen bureau van homify Industrieel
homify

Stalen bureau

homify

Een kleine ruime wordt snel muf en wam. Goed ventileren is daarom belangrijk. Woon je in een huis dat na 2006 is gebouwd dan is je woning waarschijnlijk uitgerust met een ventilatiesysteem. Heb je geen ventilatie in huis zet dan regelmatig het raam lekker open. Zorg er ook voor dat de luchtvochtigheid in de huis rond de 50 procent is. Bij een te hoge vochtigheid ontwikkelen bacteriën. Is het te droog in je kantoor dan drogen je slijmvliezen uit en wordt alles statisch. Een bakje water op de verwarming zetten helpt tegen een te droge omgevingen, een luchtontvochtiger vermindert de vochtigheid.

Tot zover dit Ideabook over groene kantoors. Hopelijk ben je net zo enthousiast als wij! Kijk voor meer inspiratie in dit Ideabook

Hoe vaak werk jij thuis? Laat het onze hieronder weten.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!