13 ideeën voor spectaculaire plafondverlichting

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
The Gables, Patalab Architecture Patalab Architecture Moderne woonkamers
Loading admin actions …

Zoals we allemaal weten is verlichting één van de belangrijkste onderdelen van je inrichting en dit komt omdat dit niet alleen maar een praktische functie heeft maar ook omdat het het zorgt voor de juiste belichting van de omgeving met zeer interessante effecten. Afhankelijk van de soort verlichting waaruit je een keuze kunt maken is het plafond een gebied om dat aandacht aan te besteden. Daarom presenteren wij je in dit artikel 13 zeer aantrekkelijke oplossingen inzake plafondverlichting. Kijk met ons mee!

1. De magie van LED-verlichting

In de huidige verlichtingsplannen worden LED-lampen steeds vaker als oplossing toegepast. Ze verbruiken ongeveer 80% minder energie dan gloeilampen en ook de lichtstroom van LED lampen kan goed worden gericht op het gebied dat we graag willen verlichten zonder verlies aan licht (zoals meestal het geval is bij andere vormen van verlichting). Zo wordt de uniformiteit van de lichtverdeling verhoogd zelfs wanneer je besluit om bepaalde delen van het huis te benadrukken.

​2. Cutting-edge verlichting

Vandaag de dag is die visie in moderne projecten veranderd en proberen we om met interessante effecten van licht te spelen over het totale plafondoppervlak want dit is niet zomaar een gebied voor wat simpele plafondlampen maar kan een belangrijk decoratief element worden. 

3. Hanglamp of plafondverlichting?

Tot niet zo lang geleden werd de keuze voor verlichting vooral bepaald door de hoogte van de plafonds. Wanneer het plafond laag was dan koos men meestal voor plafondlampen, terwijl er bij hogere plafonds vaak een kroonluchter werd geplaatst.

4. Lichteffecten

Semi-detached glory hole, Paul Wiggins Architects Paul Wiggins Architects Moderne woonkamers
Paul Wiggins Architects

Semi-detached glory hole

Paul Wiggins Architects

Een ander kenmerk van LED verlichting is dat je kunt spelen met het  volledige kleurenspectrum en dit is een belangrijk voordeel wanneer je licht gebruikt voor decoratieve doeleinden. Vervolgens kun je verschillende kleuren licht inzetten afhankelijk van het armatuur waarin dit wordt geplaatst.

​5. Aan een verlaagd plafond

Het doel van de bouw van een verlaagd plafond, voornamelijk gips, is om ruimtes geluiddicht en esthetisch te verfraaien. En door verlichting te plaatsen in de plafond structuur kun je spelen met vormen en een bepaalde ruimte afbakenen en zo een inrichting creëren met een meer efficiënte verlichting omdat deze zodanig is gepositioneerd om de meest effectieve verlichting voor de verschillende gebieden van de woonkamer te creëren.

​6. Spectaculaire lampen

Chic Living Room homify Eclectische woonkamers Blauw living room,classic,modern,family room
homify

Chic Living Room

homify

Het is belangrijk om te onthouden dat een lamp niet alleen maar dient om een ruimte te verlichten, maar als zijn vorm bijzonder en uniek is, kan dit een tevens een beslissende bijdrage vormen aan de inrichting waarmee je bewust een bepaalde sfeer kunt neerzetten. 

​7. Vloerverlichting

Living Room homify Moderne woonkamers
homify

Living Room

homify

Vloerlampen worden vooral ingezet vanwege hun vermogen om de atmosfeer van de ruimte te beïnvloeden. Dit komt omdat in een woning met een modern design zoals we zien in dit voorbeeld niet alleen direct licht wordt toegepast in specifieke gebieden maar dit ook wordt geprojecteerd zodat de effecten van het licht tevens het plafond verlichten en versieren.

8. Verzonken verlichting

Sam's Creek homify Moderne woonkamers
homify

Sam's Creek

homify

Inbouwspots zijn een zeer interessante oplossing voor de binnenzijde van een huis en in dit geval zijn de lampen geïntegreerd in de architectuur. In de gangen en woonkamer hebben deze een meer discreet profiel dat niet interfereert met de overige decoratieve elementen. Maar tegelijkertijd kun je met deze vorm van verlichting de afwerkingen en details van de bouw van het huis op fraaie wijze benadrukken zoals we zien in dit voorbeeld waarbij de aandacht wordt gevestigd op het spectaculaire plafond waardoor dit er zeer schilderachtig uitziet.

​9. Verlichting op rails

Verlichting op rails zijn ideaal om de lichtbundel te gebruiken in de richting van specifieke gebieden die we graag willen benadrukken. Daarnaast is deze vorm van verlichting in bepaalde gevallen zeer esthetisch en zorgt het voor een fraai karakter dat de industriële stijl weergeeft.

10. De verlichting in de keuken

De keuken is één van de ruimtes die een echt goed doordacht verlichtingsplan nodig heeft met name voor activiteiten binnen het werkgebied. Er moet goed gebruik worden gemaakt van het beschikbare natuurlijke licht en ook de kunstmatige bronnen moeten goed gepositioneerd zijn boven de werkplek. Daarom brengen we graag nogmaals LED-verlichting onder de aandacht als de beste oplossing voor een goede verlichting in werkgebieden, als verlichting onder keukenkastjes of als algemene plafondlamp.

​11. Verlichting met interessante effecten

De trap is één van de ruimtes waarvan het bekend is dat deze moeilijk te verlichten is. Hier zien we een aantal zeer interessante ideeën want we er is een strook verlichting die loopt langs de omtrek van het plafond en die zeer interessante effecten in het perspectief van de ruimte produceert plus een reeks inbouwspots die hun halo rechtstreeks naar de grond richten en zo alle delen voorzien van voldoende licht.

​12. De entree van de woning

Ook in de entree van ons huis moeten we een gevoel van een warme en goed verlichte ruimte neerzetten. Als je niet genoeg ruimte hebt voor staande lampen of tafellampen dan is er altijd nog het plafond dat je kunt inzetten. Hier zien we een zeer gewaagd voorstel, maar zeer effectief. Discreet en uniek: deze verzonken lichtbalken in het plafond creëren een zeer originele lay-out dankzij de witte muren die het licht reflecteren en zo bijdragen aan de algemene verlichting van deze aangename ruimte.

13. Natuurlijk licht van boven

Een dakraam is een raam gemaakt in het dak. De belangrijkste doelstelling is om het zonlicht gelijkmatig over de interne omgeving te verspreiden waardoor het een aangenamere ruimte wordt om in te leven. Over het algemeen voelen we ons allemaal aangetrokken door de schoonheid van natuurlijk licht in ons interieur: het helpt ons om te ontspannen en verbonden te voelen met het landschap dat ons huis omringt. En heb je je huis op fraaie wijze verlicht? Neem dan ook de tuin even mee. In dit artikel lees je hier meer over.

Nissen met verlichting in je plafond.. zeer fraai!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!