Gasten? Met deze 11 tips is bezoek geen nachtmerrie.... | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Gasten? Met deze 11 tips is bezoek geen nachtmerrie… .

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Wren Cottage Landelijke gangen, hallen & trappenhuizen van Hart Design and Construction Landelijk
Loading admin actions …

Herinner jij je een bezoek van familie of vrienden dat op een complete nachtmerrie uitliep? Het kan reuze gezellig zijn om gasten te hebben of het nou in een vakantie is of om gezellig een weekendje met elkaar door te brengen. Maar laten we zo'n bezoek dan wel tot een leuke herinnering maken want helaas laten negatieve ervaringen vaak een veel sterkere indruk na. Er zijn namelijk dingen die onze gasten doen die het bloed onder onze nagels vandaan halen (of omgekeerd). En daar praat niemand ooit over. Maar wij nemen vandaag geen blad voor de mond. Maar dan wel met een knipoog. Ben je er klaar voor?

1. Temperaturen onder nul en de buitendeuren wagenwijd open

Single Storey Extension, Roxborough Rd II Moderne keukens van London Building Renovation Modern
London Building Renovation

Single Storey Extension, Roxborough Rd II

London Building Renovation

Het feest duurt tot in de nachtelijke uurtjes en de sfeer wordt steeds losser. Maar wanneer er veel rokers zijn, is de lol er vaak snel vanaf. De meesten van ons willen liever niet dat er in hun huis wordt gerookt. Daarom zien we de rokers met enige regelmaat naar het terras verdwijnen. Maar wat gebeurt er dan? Ze vergeten de deur achter zich dicht te doen. En als hij wel dicht is, dan zijn we er zeker van dat deze na een paar minuten weer opengaat. Of erger nog: ze staan in de deuropening en al het as en de rook waaien naar binnen. Vraag je gasten daarom liever om aan de voorzijde van je huis te roken. Daar bevindt de hal zich achter je voordeur waar het altijd al koud is. Bovendien heb je zo ook een beter uitzicht vanuit je woonkamer.

2. Chaos door het hele huis

Het is een feit waar we niet omheen kunnen: hoe meer mensen, hoe meer rommel. Dat geldt vooral voor familiefeesten of verjaardagen. En laten we daarbij de kinderen overal ongestoord spelen dan wil je niet weten hoe je je huis erna aantreft. Meestal bieden je gasten wel aan om even mee te helpen met opruimen (als ze van de goede soort zijn). Maar vaak zijn we als gastheer of gastvrouw dan te trots om dat te accepteren en doen we het toch weer alleen. Maar waarom? Samen is echt leuker en prettiger.

3. Laat je gasten ook wat doen

Bona Spray Mop van Bona Industrieel
Bona

Bona Spray Mop

Bona

Wanneer je gasten hebt die een paar dagen blijven logeren dan zijn we natuurlijk blij met een paar extra helpende handen, bijvoorbeeld voor de afwas of het koken. Maar wat te doen wanneer je gasten heerlijk op de bank liggen en geen vinger uitsteken? Spreek van tevoren met de andere gezinsleden af dat ze met alles mee helpen. Zo zullen ook je gasten zich genoodzaakt voelen iets te doen. Doen ze nog steeds niks? Vraag dan of zij voor een maaltijd willen zorgen of slaapzakken meenemen. Zo komt de boodschap wel over.

4. Iedereen wil tegelijk in de badkamer

Schoolmasters Moderne badkamers van build different Modern
build different

Schoolmasters

build different

Wanneer je een groot gezin hebt of regelmatig gasten hebt, dan ken je dit probleem zeker. Wanneer je de badkamer deelt met je gasten dan moeten de gasten zich schikken naar het tijdschema van je gezin. De kinderen moeten immers naar school en jij naar je werk. Daarna is er alle tijd voor je gasten om zo lang in bad te liggen als ze willen. Dus communiceer dit met je gasten zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

5. Je gasten komen veel eerder dan gepland

Nice Time Clock van dESIGNoBJECT.it Minimalistisch Metaal
dESIGNoBJECT.it

Nice Time Clock

dESIGNoBJECT.it

Je hebt de tijden voor je feestje duidelijk op de uitnodiging geschreven (zo niet: doe dit voortaan vooral wel!) maar een half uur voordat het begint rinkelt de deurbel al. Of sommige gasten blijven veel langer dan de eindtijd en jij moet wachten tot ze vertrekken. Tja, wat doe je hieraan. Wees zo helder mogelijk over de tijden en wanneer gasten eerder komen, ontvang je ze hartelijk en  bied je ze wat te drinken aan maar daarna ga je rustig door met de voorbereidingen. 

6. Roomservice? Niet bij ons!

Je kent het wel… Je hebt gasten die een aantal dagen blijven en ze slaan nog niet eens hun dekbed open om het te laten luchten. En dus kun jij dit weer doen. Maar ja, we zijn geen hotel en bieden geen roomservice. Laat dergelijke gasten in vervolg hun eigen beddengoed meenemen dan begrijpen ze misschien de hint. Of probeer je niet te ergeren aan de rommel.

7. Je gasten snuffelen in ruimtes waar ze niks te zoeken hebben

SS16 Style Guide - Coastal Elegance - Home Office/Study Landelijke studeerkamer van LuxDeco Landelijk
LuxDeco

SS16 Style Guide – Coastal Elegance – Home Office/Study

LuxDeco

We zijn natuurlijk allemaal nieuwsgierig. Maar er is niets dat je als gastheer of gastvrouw meer ergert dan gasten die op plekken komen waar ze niets te zoeken hebben. En ja, daar hoort zowel een bureau als slaapkamer bij. De oplossing? Berg wat persoonlijk is op in een kluis of la die je op slot doet. Weet je welke gasten dit doen? Nodig deze dan niet meer uit. Er zijn grenzen.

8. Vegetarisch, veganistisch of allergisch?

van Ghar360

Het is wel zo prettig als we dat van te voren weten! Dus vraag ernaar voordat je gasten komen. Zit je aan de kaasfondue en meld één van je gasten ineens dat hij of zij een lactose allergie heeft? Jammer, dan had deze gast dat van te voren even moeten melden. Dan had je daar natuurlijk rekening mee gehouden. 

9. De afwezige gast

Balham SW12 Hyde Farm Estate Moderne woonkamers van Clara Bee Modern
Clara Bee

Balham SW12 Hyde Farm Estate

Clara Bee

Je hebt een aantal dagen logees maar een van je gasten blijft vrijwel de hele dag op zijn kamer en heeft zijn eigen programma en activiteiten?  Natuurlijk hebben we allemaal af en toe even tijd nodig voor onszelf of willen we zelf even iets anders doen dan de groep. Dat is normaal. Misschien zijn er goede redenen waarom je gast zich zo gedraagt dus ga erover in gesprek. Weet je zeker dat het aandachttrekkerij is? Dan is de beste oplossing om deze gast niet meer uit te nodigen of om helder te maken hoe het er bij jou in huis aan toe gaat.

10. Je hebt een break nodig. NU!

Balham SW12 Hyde Farm Estate Moderne keukens van Clara Bee Modern
Clara Bee

Balham SW12 Hyde Farm Estate

Clara Bee

En er zijn ook van die gasten die zo veel aandacht opeisen of zoveel praten dat je er niet los van komt. Uiteraard kost dat tonnen energie en het voelt ook niet prettig. Of is je bezoek een nachtkraker en wil jij graag vroeg naar bed? Wees gewoon eerlijk en helder naar je gasten en geef aan wat jij nodig hebt. En als je zo nu en dan een break nodig hebt, gun jezelf die gewoon even!

11. Schoenen graag uittrekken!

Veel voeten die door je huis lopen met schoenen zorgen ervoor dat je je huis na een dag weer moet dweilen. Vraag je gasten dus om bij de deur vieze schoenen uit te trekken. Of trek zelf op opvallende wijze je schoenen uit bij binnenkomst zodat je gasten gestimuleerd worden dit ook te doen. Sommige mensen plaatsen sloffen bij de entree of vragen hun gasten om huis sokken mee te nemen. Dat is ook een mogelijkheid, maar doe vooral wat bij jou past. Wil je je huis na de logeerpartij even grondig reinigen? Lees dan ook even dit artikel.

Een feest van herkenning al deze ergernissen!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!