Alles wat je altijd al wilde weten over kalkpleister | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3688:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Alles wat je altijd al wilde weten over kalkpleister

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Klassieke huizen van Volimea GmbH & Cie KG Klassiek
Loading admin actions …

We kennen allemaal stuc als fraaie gladde finish voor onze wanden. Maar wist je dat er tegenwoordig ook allerlei natuurlijke varianten zijn? Of dat je er structuren in aan kunt brengen en het zelfs op je gevel kunt plaatsen? Stuc of pleister is een zeer veelzijdig materiaal met een zeer breed scala aan mogelijkheden. Vandaag besteden we aandacht aan kalkpleister: een natuurlijke minerale stucsoort die ademend en vochtregulerend is, net als hout en daardoor zorgt voor een gezonde en prettige leefomgeving. We tonen je verschillende mogelijkheden hoe je dit kunt gebruiken en welke structuren je erin kunt aanbrengen. Verdiep je wat meer in de verschillende mogelijkheden die er zijn en kies eens voor wat anders dan de bekende witte stucwanden…

Kalkpleister biedt zoveel meer dan verf of behang

Kalkpleister is een nieuw materiaal dat uit een minerale marmerstructuur bestaat. Oftewel een volledig natuurlijk materiaal dat zorgt voor een zeer aangename, vochtregulerende en warme leefomgeving. Met kalkpleister kun je je muren een uitstraling geven die je met andere muurbekleding niet kunt realiseren. Denk daarbij aan fraaie structuren, een gemarmerde look of volledig gladde oppervlakken. Door het creatieve vakmanschap waarbij meerdere lagen over elkaar kunnen worden aangebracht, ontstaat de gewenste kleurdiepte en kan eventueel ook een gemarmerd of lageneffect gecreëerd worden dat iedereen zal betoveren. Kalkpleister wordt zeer dun aangebracht en maakt daarmee elk gewenst wanddesign mogelijk zoals we dit kennen van muurverf: geometrische vormen, strepen, lijnen, een veegstructuur, subtiele tinten of felle kleuren – moderne kalkpleister kent geen grenzen voor wat betreft het ontwerp. Zelfs op kleine wanden kun je patronen aanbrengen met kalkpleister en de bijbehorende ambachtelijke technieken. Daarmee kun je zelfs 3D structuren aanbrengen waarmee je een prachtige old-look structuur met verschillende kleurschakeringen creëert. Prachtig in een rustiek interieur maar ook zeer geschikt voor het aanbrengen van een mooi warm accent in een moderne woning.

Waar bestaat het uit en hoe ontstaat de juiste kleur?

Kalkpleister is een minerale pleister die bestaat uit een droge mortel met standaard minerale bindmiddelen en natuurlijke componenten. Het is een rijk mengsel van zeer fijn gemalen marmer en kalksteen. De term droge mortel houdt in dat de pleister wordt geleverd als een poeder. Om de kalkpleister aan te brengen wordt dit in de aangegeven verhouding vermengd met water en wordt deze massa vervolgens met een troffel op de muur aangebracht. Alle ingrediënten van het pleister zijn dus puur natuur. Voor een gekleurde afwerking wordt de kalkpleister in de gewenste tint gemengd door toevoeging van natuurlijke pigmenten aan de mortel. Vaak bevat een kalkpleister gekleurde natuursteen korrels of mousserende minerale aggregaten, zoals mica, calciet en veldspaat die interessant lichtreflecties bieden.

Voor een goed binnenklimaat en gevels beschermd door pleisterwerk

Kalkpleister is een natuurlijke, minerale materiaalsoort. Door zijn hoge kalkgehalte is het ook geschikt als vochtbuffer waardoor zeer gezonde leefruimtes ontstaan. En het neemt niet alleen vocht op maar is ook een ademend materiaal. Kalkpleisters hebben goede diffusie-eigenschappen vanwege hun open celstructuur en nemen via hun absorptievermogen in zekere mate ook vloeibaar water veilig en doeltreffend op. Zo voorkom je met kalkpleister dat er vochtige muren ontstaan in je huis. De pleister beschermt daarbij de binnenkant van de muren tegen schimmels en op de gevel tegen algen, schimmels of mos. Zeer interessant dus voor onze vochtige Nederlandse woonomgeving!

Kalkpleister – natuurlijk en milieuvriendelijk

Kalkpleister is lichtecht, weersbestendig, recyclebaar en ecologisch aangezien bij de productie van deze pleister geen verontreinigde oplosmiddelen of conserveermiddelen worden gebruikt. En had je er al eens over nagedacht om je gevel te voorzien van een fraaie pleisterlook? Niet alleen omdat het er zeer mooi uitziet zo'n pleisterlaag over de baksteenstrcutuur maar ook omdat dit je gevel beschermt tegen vocht en schimmel. Wanneer je kiest voor kalkpleister op je gevel dan is het belangrijk om te vermelden dat donkere kleuren leiden tot een hogere opwarming en dus temperatuurverhoging. Aanbevolen wordt daarom om hier lichtere tinten te gebruiken. 

Er zijn verschillende soorten kalkpleister zoals Smooth kalk (een bij lage temperaturen gebrande witte kalk vaak met wit marmerpoeder additief), Stuccolustro (een kalkpleister, die na drogen wordt vermengd met wax), Marmorino (gemaakt van gekleurde marmermeel dat in verschillende lagen en verdicht wordt toegepast) of tadelakt (met zeep gemaakt en waterproof dus geschikt voor natte ruimtes). Kalkpleister heeft een goede pH-waarde en is daarom grotendeels ongevoelig voor aantasting door schimmels.

Naadloze vloeren en wanden voor de badkamer

De zorgvuldig op elkaar afgestemde componenten vormen een stabiel systeem dat zeer geschikt is voor een spa of wellness-centrum. Deze bijzondere coating is waterdicht en zorgt voor een naadloze badruimte. Met uitzondering van de permanente natte gebieden kan kalkpleister zeer goed worden gebruikt voor de badkamer of wellness ruimte. Bovendien bespaar je veel tijd met kalkpleister bij een badkamer renovatie. Doordat het materiaal dun wordt aangebracht verlies je nauwelijks ruimte en er ontstaat een trendy, naadloze badkamer. 

Een goed gevelontwerp is een kunst

Een goed gevelontwerp is de kunst van het vormgeven van gebouwen door middel van vormen, kleuren en texturen waardoor een gezicht en een eigen karakter ontstaat. Naast het esthetische waarden spelen vooral functionaliteit en duurzaamheid een cruciale rol voor de waarde van de gevel. Pleister wordt vaak gebruikt voor de voorzijde van de gevel. Kalkpleister is daarbij het meest gebruikte materiaal omdat bijna alle ontwerpen of wensen mogelijk zijn. Voor de gevel kun je kiezen uit minerale pleisters of kunsthars pleisters. Er zijn ook thermische isolatie pleisters waaraan stoffen zijn toegevoegd die je gevel voorzien van een betere isolatie. Echter, het isolatie effect ligt lager dan de reguliere isolatienormen dus kalkpleister dient alleen te worden gebruikt als extra isolatie.

Een goede materiaalkeuze voor je gevel is het aanbrengen van kalkpleister als decoratieve laag met een beschermende laag met een thermische isolatie eronder. Dit zou elke acht tot tien jaar vervangen moeten worden terwijl klassieke pleistergevels na 25 jaar vervangen zouden moeten worden. Kalkpleister zorgt ook voor een duurzame bescherming van je gevel. Lees ook dit artikel met alles wat je altijd wilde weten over vloerverwarming.

En waarom zou je het ook niet op je gevel gebruiken? 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!