6 trucs om je woonkamer gezelliger te maken zonder open haard

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

6 trucs om je woonkamer gezelliger te maken zonder open haard

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
Project Ten Klei:  Woonkamer door huis van strijdhoven
Loading admin actions …

De woonkamer is een plek waar veel mensen erg veel tijd doorbrengen, met name in de wintermaanden. Een beetje gezelligheid in de woonkamer kan dus zeker geen kwaad! In tijdschriften en op het internet vinden we enorm veel voorbeelden van gezellige woonkamers met een knusse open haard of gaskachel. Erg gezellig natuurlijk, maar niet voor iedereen haalbaar. Dat wil echter niet zeggen dat een woonkamer zonder gaskachel of open haard niet minstens net zo gezellig kan worden. Maar waar begin je? Wat zijn de alternatieven en wat voor mogelijkheden heb je? 

In dit Ideabook delen we zes inspirerende tips met goede voorbeelden. We hopen dat je na het lezen van dit Ideabook dan ook genoeg ideeën hebt opgedaan om thuis zelf lekker aan de slag te gaan. Kijk je met ons mee? 

De kleuren van de wanden

Living room:  Woonkamer door BB Interior
BB Interior

Living room

BB Interior

Het kiezen van je juiste kleuren voor je woonkamer kan zorgen voor enorm veel sfeer. Kleuren kunnen zorgen voor ruimtelijkheid, warmte, of juist een koele uitstraling. Als je bijvoorbeeld een wand naar je toe wilt trekken kun je kiezen voor een accentwand, hierbij kies je voor een opvallende kleur. Het grote voordeel van een accentmuur is dat je hem gemakkelijk veranderd wanneer je hem zat bent. De rest van de woonkamer kun je namelijk gewoon in een neutrale kleur houden. Experimenteer niet alleen met opvallende kleuren maar kijk ook eens naar patronen, structuren en prints. 

Ga je voor een warme uitstraling in je woonkamer? Kies dan voor tinten als bruin, antraciet, zwart, roestbruin en oranje. Wil je liever gezelligheid creëren met een koele kleur? Ga dan voor mintgroen, donkerblauw of grijs. Meer inspirerende voorbeelden voor je woonkamer vind je hier!

Het materiaal op de vloer

Project Ten Klei:  Woonkamer door huis van strijdhoven
huis van strijdhoven

Project Ten Klei

huis van strijdhoven

De keuze voor het vloerbedekking is natuurlijk ook van invloed op de uitstraling van je woonkamer. Op bovenstaande foto zie je een knusse woonkamer waarbij gekozen is voor een warm, zacht vloerkleed. Natuurlijk zijn er ook genoeg andere mogelijkheden om een warme uitstraling te creëren. Hout doet het altijd goed in je interieur, dit geldt overigens ook voor de tuin. Hout geeft namelijk een warme, natuurlijke vibe aan je woonruimte. Ook laminaat kan dit effect met zich meebrengen. 

Ga jij liever voor een tegelvloer? Of misschien is een industriële vloer meer wat voor jou? Denk bijvoorbeeld aan beton of natuursteen. Ook hiermee kun je heel goed een gezellige sfeer maken. Kies voor het toevoegen van warme vloerkleden van dikke, knusse materialen. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld nepbont, wol of zelfs leer.

De ramen

Amsterdam Keizersgracht:  Hotels door Ethnic Chic Home Couture
Ethnic Chic Home Couture

Amsterdam Keizersgracht

Ethnic Chic Home Couture

Ramen in je woonkamer zijn natuurlijk een bron van daglicht. Maar kun je hier ook meer mee? Ramen kunnen ook veel gezelligheid aan je woonkamer brengen. Denk bijvoorbeeld aan de juiste keuze voor raambekleding. Warme overgordijnen van een zwaar materiaal brengen knusheid en warmte met zich mee. Ook kun je gaan voor semi-transparante vitrages, deze zien er ook van buitenaf erg gezellig uit! De vensterbanken van je ramen kun je bovendien inrichten met gezellige lampjes, kaarsen of andere seizoensgebonden decoratie. Denk bijvoorbeeld aan een kersttak of andere natuurlijke elementen zoals een schaal met kastanjes en dennenappels. 

Natuurlijk textiel

Waar we het eerder in dit Ideabook al kort hebben gehad over de verschillende soorten textiel in de vorm van vloerbedekking en raambekleding, gaan we hier nog wat dieper in op de overige soorten textiel. Textiel kun je namelijk op veel verschillende manieren in je woonkamer terug laten komen. Zo kun je bijvoorbeeld investeren in meubels van natuurlijke materialen. Te denken valt aan leer, katoen of linnen. Ga voor een mooie stoel met leren bekleding of een heerlijke zitzak of poef van katoen of linnen. 

Natuurlijk kun je je gezellige bank ook helemaal afmaken door het toevoegen van grote zachte kussens in verschillende materialen, kleuren en formaten. Een voorbeeld zien we op bovenstaande foto. Erg gezellig, toch? In de wintermaanden is ook het ook heel fijn om plaids en dekens in de buurt van je zithoek te leggen. Heerlijk om s'avonds of s'ochtends lekker onder te kruipen wanneer je geniet van je kop koffie of thee. Het leuke aan het toevoegen van textiel aan je woonkamer is dat je ze ieder seizoen makkelijk kunt veranderen. Waar je in de winter misschien wilt gaan voor bontkleedjes of dikke overgordijnen, kunnen luchtige stoffen als linnen en katoen het in de warmere maanden juist beter doen. De mogelijkheden zijn oneindig! 

De kleur van de verlichting

Een gezellige, sfeervolle woonkamer begint eigenlijk bij het kiezen van de juiste verlichting. Vaak is dit niet een enkele soort verlichting, maar een combinatie van meerdere soorten. Juist door verschillende verlichtingstypen met elkaar te combineren, waarbij je rekening houdt met het karakter van de desbetreffende kamer, creëer je een knusse, gezellige uitstraling. 

Vanzelfsprekend heeft je leeshoek andere verlichting nodig dan bijvoorbeeld je televisie ruimte. Probeer het lukraak plaatsen van lampen te vermijden door goed voor ogen te hebben wat voor doelen en functies de verschillende zones in je woonkamer hebben. Denk bijvoorbeeld ook aan de verschillende kleuren verlichting. Wit licht zorgt over het algemeen voor een koele en frisse uitstraling, gele verlichting geeft een gezellige, warme look. Het is maar waar jouw voorkeur ligt! Het is altijd goed om te kiezen voor lampen die je gemakkelijk kunt verplaatsen, een woonkamer kan nog wel eens veranderen. Ga ook voor een mooie samenhang van algemene, accent, en sfeerverlichting. Meer lezen over de verschillende verlichtingstypen? Je leest er in dit Ideabook meer over! 

Decoratie en accessoires

Tenslotte kun je het geheel afmaken door het plaatsen van mooie accessoires en geschikte, persoonlijke decoratie. Deze, vaak kleine elementen, kunnen je woonkamer maken of breken. De kracht van detail mag absoluut niet worden onderschat! Waar moet je nu precies aan denken? Kies bijvoorbeeld voor plaids, kussens en kaarsjes. Ook accessoires en decoraties zoals planten, vazen, bloemen, fotolijsten of schilderijen kunnen de uitstraling van je woonkamer versterken. 

Let er wel op dat te veel prullaria kan zorgen voor een chaotische en rommelige look. Dit gebeurd voornamelijk wanneer de accessoires en decoratie niet zorgen voor een mooi, samenhangend geheel. Je doet er dus goed aan om tijdens het shoppen voor meubels en accessoires in je achterhoofd te houden welke stijl je graag terug wilt laten komen in je hele woonkamer. Dit maakt het makkelijk om tot een mooie eenheid te komen. 

Tot zover dit Ideabook! Vind je het lastig om bovenstaande punten zelf aan te pakken? Of heb je simpelweg geen tijd? Schakel dan een professional in! 

Hoe ziet jouw woonkamer er dit seizoen uit? Laat het ons weten in de comments! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!