Voor & Na: Van versleten kolos naar moderne woning met kantoor

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

We behandelen in dit artikel een project dat met recht bijzonder genoemd mag worden. Verantwoordelijk hiervoor zijn de experts van Architectenbureau Prent BV, gespecialiseerd in restauratie en herbestemming van cultureel erfgoed en andere bijzondere gebouwen, objecten en terreinen. Zij behandelen elk project en elke opdracht op een unieke manier en met een specifieke aanpak. Op een voormalig fabrieksterrein in Wageningen hebben zij dit gargantueske gebouw omgetoverd tot woning met kantoor. In de fotoserie hieronder laten we jullie zien hoe het gebouw langzaam tot zijn huidige vorm transformeerde. 

De oude achtergevel

De situatie voor aanvang van de werkzaamheden:   door Architectenbureau Prent BV
Architectenbureau Prent BV

De situatie voor aanvang van de werkzaamheden

Architectenbureau Prent BV

'De kuiperij' staat op het voormalige fabrieksterrein van de 'Export Mouterij Nederland' en staat bekend als markant gebouw in de omgeving. Door zijn reusachtige proporties en zijn industriële uitstraling is dat niet verwonderlijk. De activiteiten van het complex waarvan dit gebouw onderdeel uitmaakt, werden in 2004 stopgezet. Op de foto zien we de oude achtergevel. Ooit stond hier een fabriekshal tegenaan, dat kunnen we nog goed zien aan de gesloopte vloeren die zichtbaar zijn.

De nieuwe voorgevel

De oorspronkelijke achtergevel is na voltooiing van de renovatie veranderd in de voorgevel. Hier ging een complete restauratie en herstructurering aan vooraf. De architecten van Prent BV hebben op bijzondere wijze onderscheid gemaakt tussen de oorspronkelijke openingen van het gebouw en de nieuwe openingen. Merk bijvoorbeeld op hoe de twee ramen rechtsboven en het kleine raampje linksboven ook op de oorspronkelijke gevel voorkwamen. De oude ramen liggen kozijnloos en ietwat verzonken in de gevel, terwijl de nieuwe openingen voorzien zijn van houten kozijnen. Het is daardoor mogelijk om de nieuwe openingen van de oude openingen te onderscheiden. 

De oude voorgevel

De situatie voor aanvang van de werkzaamheden:   door Architectenbureau Prent BV
Architectenbureau Prent BV

De situatie voor aanvang van de werkzaamheden

Architectenbureau Prent BV

De oude voorgevel van het gebouw vergde een andere aanpak. Het betrof hier immers één van de oorspronkelijke gevels van het oude gebouw en in tegenstelling tot de achtergevel heeft hier geen ander gebouw tegenaan gestaan. 'De kuiperij' is één van de drie gebouwen op het complex die niet gesloopt werden, dat heeft het gebouw te danken aan zijn industriële uitstraling en cultuurhistorische waarde. Het was daarom belangrijk om de kwaliteiten en kenmerken van deze voorgevel zoveel mogelijk te behouden. 

De nieuwe achtergevel

De oude voorgevel, die nu dienst doet als achtergevel, is volledig gerestaureerd en hersteld. Slijtageplekken, oneffenheden, scheuren en later aangebouwde elementen werden verwijderd. De oude voorgevel schittert nu in oude glorie. Een klein aantal ramen werd toegevoegd om de symmetrie van de gevel compleet te maken.

Het oude interieur

De situatie voor aanvang van de werkzaamheden:   door Architectenbureau Prent BV
Architectenbureau Prent BV

De situatie voor aanvang van de werkzaamheden

Architectenbureau Prent BV

We zien hier één van de ruimtes voor aanvang van de renovatie en verbouwing. Veel van de oorspronkelijke ruimtes kenmerkten zich door hun aanzienlijke oppervlaktes en geringe hoogtes. Het gevolg van deze geringe hoogtes waren donkere en benauwde ruimtes. Geschikt voor industriële doeleinden maar niet voor bewoning. Toch beschikten de ruimtes over bijzondere en unieke elementen, zo treffen we hier de kleine, doch karakteristieke raampjes die we al eerder op de oude voorgevel konden zien. Het plafond bestaat uit zogenaamde troggewelven, een type gewelf bestaande uit segmentbogen.  

De verbouwing

Om het gebouw geschikt te maken voor bewoning werden de twee onderste verdiepingen samengevoegd. Simpelweg door het verwijderen van de vloer die de begane grond van de eerste verdieping scheidt. 

Woonkamer

De nieuwe woonkamer schittert in licht en helderheid. Men heeft er voor gekozen om deze ruimte in zachte kleuren in te richten. Verschillende bruin- en grijstinten geven de woonkamer een aangename en rustgevende sfeer. De karakteristieke troggewelven en de oorspronkelijke ramen vormen een fraaie knipoog naar het verleden. Op de achtergrond kunnen we de keuken zien, die tegen een robuust afgewerkte wand is geplaatst.  De grijze wand vormt een fraai decor voor de houten keukenelementen.

Vide

Op de vorige foto konden we het nog niet goed zien maar vanuit dit perspectief wordt duidelijk dat de architecten ervoor hebben gekozen om een vide aan te leggen. Op de achtergrond zien we nu de woonkamer waar ons zojuist bevonden. Het lage plafond van de woonkamer geeft de bezoekers een gevoel van geborgenheid terwijl de kamer zich aan de andere kant opent en daarmee voor een groot gevoel van ruimtelijkheid zorgt.

Badkamer

Ook de badkamer vormt een oase van licht en helderheid. Hier zijn de wanden uitgevoerd in wit- en grijstinten en zorgen de grote gebogen ramen en de witte oppervlakten voor een heldere ruimte. In tegenstelling tot de woonkamer en de keuken zijn de kozijnen en troggewelven in de badkamer in het blauw uitgevoerd. De rustieke kastjes en de moderne wastafels geven de badkamer een aangename dynamiek.

Trappenhuis

Deze foto wilden we jullie niet onthouden. De experts van Architectenbureau Prent BV wisten een nieuw trappenhuis te creëren door het plaatselijk verwijderen van de oude verdiepingsvloeren. We bevinden ons hier op de bovenste verdieping en krijgen een goed idee van de hoogte van het gebouw. Het lijkt wel alsof de trap in de oneindigheid verdwijnt. Door het toepassen van transparante afscheidingen en dunne, sierlijke trapleuningen gaat de aandacht volledig uit naar de welhaast hypnotiserende route van de trap. We raden u aan om ook eens een kijkje te nemen op het profiel van Architectenbureau Prent BV zelf, daar vindt u nog veel meer foto's van deze spectaculaire verbouwing.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!