Voor & Na: Van bouwval naar moderne loft | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Voor & Na: Van bouwval naar moderne loft

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
van A54Insitu
Loading admin actions …

Op de bovenste verdieping van een gebouw in het Spaanse Zaragoza treffen we deze vervallen ruimte aan. Eenmaal binnen lijkt het wel alsof we ons op de set van een horror-film bevinden: hellende daken, scheuren in de muren, lege ramen en het ontbreken van elke vorm van organisatie. Dit zijn de typen ruimtes waar groepen duiven zich graag verschuilen. Is het mogelijk om van deze vervallen ruimte een moderne en comfortabele loft te maken? De experts van A54insitu gingen de uitdaging aan!

De eerste indruk: vorm

Het is tegenwoordig niet ongebruikelijk om ruimtes zoals deze te transformeren naar moderne loft-appartementen. Toch zien we gelijk dat de ruimte hier een aantal beperkingen met zich meedraagt. Wat te denken van de hellende daken, de onpraktische hoeken en de lage ramen? Het was een grote uitdaging om deze ruimte optimaal te benutten. 

De tweede indruk: conditie

Niet alleen de vorm van de ruimte vormde een uitdaging, ook de conditie waarin de zolder zich bevond liet te wensen over. De dragende elementen van de ruimte, de muren en de vloeren bevonden zich allen in povere staat. We zien dat delen van de muren loslaten, we zien scheuren en vocht. Voordat men kon beginnen met het ontwerpen van een woning zou men eerst deze problemen op moeten lossen. 

De nieuwe woonkamer

Na de renovatie ziet de ruimte er compleet anders uit. De vervallen ruimtes die we op de foto's hierboven hebben gezien zijn nu omgebouwd tot de woonkamer van de woning. De muren en het plafond zijn wit geschilderd en vormen een mooi contrast met de oude houten spanten. De ramen bevinden zich op dezelfde plaats als voorheen maar lijken meer licht door te laten. De houten vloer straalt een warme sfeer uit. De ruimte is tegenwoordig ook voorzien van verwarming en een open haard, waardoor het op deze verdieping nu goed vertoeven is zonder dat men kou hoeft te lijden. 

De keuken: een open design

Omdat de architecten te maken hadden met een beperkte ruimte moest er slim omgesprongen worden met de beschikbare oppervlakte. De verschillende vertrekken in het appartement kennen een vloeibare en open verbinding. Hierdoor hoefde men geen muren of andere begrenzende elementen toe te voegen. Het vergde daarentegen wel enig vernuft om de verschillende vertrekken te voorzien van de nodige privacy. Op de foto kunnen we zien hoe de keuken in de woonkamer ligt en door middel van een eet- annex werktafel is gescheiden van de rest van de woonkamer. Links op de foto kunnen we een deel van de slaapkamer zien. 

De slaapkamer

Dankzij de ramen aan deze zijde van het gebouw baadt de slaapkamer in het daglicht. De slaapkamer wordt enigszins gescheiden van de woonkamer door de geïntegreerde kleerkast. Bij het betreden van de slaapkamer komt men geen deuren tegen, toch geniet deze ruimte veel privacy door zijn strategische ligging in het gebouw.  

De badkamer

Achter de keuken en naast de slaapkamer vinden we de badkamer. De badkamer is in twee delen gescheiden, de eerste bestaat uit een ruimte met wastafel en wasmachine, de tweede bestaat uit een ruimte met toilet en douche.

Douche

Tussen de twee ruimtes is een semi-doorzichtig paneel geplaatst die ervoor zorgt dat ook in de badkamer voldoende licht aanwezig is. De doucheruimte beslaat de gehele breedte van de badkamer, de architecten maken daarmee optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. 

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!