Haal het meeste uit je kleine binnentuin - zo doe je het!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Haal het meeste uit je kleine binnentuin – zo doe je het!

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
Stadstuin Amsterdam Jordaan:   door ERIK VAN GELDER | Devoted to Garden Design,
Loading admin actions …

Een kleine (binnen)tuin vraagt om een slimme aanpak wanneer het aankomt op het indelen en inrichten van de beschikbare ruimte. Het vereist wat denkwerk en een goede planning, maar het zal je verbazen wat er allemaal mogelijk is in een kleine binnentuin. Belangrijk is om een soort plan van aanpak te maken. Waar ga je beginnen? Wat moet er allemaal gebeuren? Welke stijl wil ik hanteren? Probeer op dit soort vragen antwoorden te vinden voordat je aan de slag gaat. Het maken van een schets kan je hier goed bij helpen. 

In dit Ideabook delen we een aantal leuke ideeën en inspirerende voorbeelden. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden van het optisch vergroten van de beschikbare ruimte en het gebruik van de juiste verlichting en mooiste meubels. Vind je het lastig om een goed begin te maken en te starten met dit uitdagende project? Je kunt er altijd voor kiezen om een expert in te schakelen. Van het in kaart brengen van je wensen, het uitwerken van het ontwerp en de gehele uitvoering van je tuin, ze kunnen je overal bij helpen. 

Kijk nu eerst mee en laat je inspireren! 

Een frisse kleur op de wanden en schuttingen

Vooral bij een stads- of binnentuin zijn schuttingen en/of muren een belangrijk onderdeel van de ruimte. Je kunt er voor kiezen deze elementen beter tot hun recht te laten komen door ze in een frisse kleur te verven. Waar kun je op letten bij het kiezen van een kleur voor een buitenwand? Lichte tinten zijn bijvoorbeeld neutraal en laten andere tuinelementen goed uitkomen. Daarnaast reflecteert wit het licht, wat erg handig kan zijn wanneer je maken hebt met een schaduwtuin. Zachte kleuren zoals oranje, bruin en geel zorgen voor een mediterrane sfeer en een koele kleur zoals blauw veel helderheid met zich mee kan brengen. 

Op bovenstaande foto zien we een combinatie van rode en witte muren waarbij de tuin zelf ingericht is met frisse, groene beplanting en gekleurde meubelstukken en accessoires. 

Tuinmeubels

Het uitkiezen van mooie tuinmeubels is altijd leuk! De mogelijkheden zijn eindeloos, want net als met meubels voor binnen geldt ook hier dat ze verkrijgbaar zijn in veel verschillende stijlen en materialen. Ook hier is het belangrijk om van tevoren te hebben nagedacht welke stijl je in je tuin wilt hanteren. Wil je een warm, ietwat exotisch effect creëren door het gebruik van meubels van hout of bamboe? Of ga je juist voor de minimalistische trend van staal met mooie witte kussens? Of kies er voor om zelf meubels van oude pallets te maken! Investeer dan wel in dikke, zachte kussens. Tuinmeubels moeten niet alleen stijlvol maar ook comfortabel zijn.

Creative bloembakken

Tot de inrichting van je tuin horen natuurlijk ook bloempotten en bloembakken. Met name wanneer je tuin volledig betegeld is kunnen de juiste bloembakken het verschil maken wanneer het op sfeer aan komt. Het leuke is dat je met bloembakken en potten alle kanten op kan. Zo zijn er zelfs varianten te verkrijgen met ingebouwde verlichting! Ga je voor groot of klein? Hoog of laag? En koop je ze in de winkel of maak je ze zelf? Zo kun je bijvoorbeeld oude autobanden als bloembakken gebruiken, maar kistjes of manden kunnen ook prima dienst doen als bloempotten. 

In dit Ideabook vind je meer ideeën voor het inrichten van kleine – en langwerpige – tuinen. 

Plaats spiegels

Mini patio tuin Wijk bij Duurstede:  Tuin door Mocking Hoveniers,
Mocking Hoveniers

Mini patio tuin Wijk bij Duurstede

Mocking Hoveniers

We weten inmiddels dat spiegels ideaal zijn om optisch meer ruimte te creëren. We doen dit in huis, dus waarom ook niet in onze buitenruimte? Op bovenstaande foto zie je een spiegel die zo geplaatst is dat hij opgaat in de groene beplanting op de muur. Je kunt kiezen voor één spiegel, maar het plaatsen van meerdere behoort ook zeker tot de mogelijkheden. Let er bij het kiezen van een spiegel wel op dat je gaat voor een variant die bestand is tegen het weer. Kies dus niet voor extravagante, houten lijsten maar ga liever voor een simpele variant zonder lijst. 

Verlichting: zonnepanelen, elektrisch en kaarsen

Naast het feit dat een binnentuin redelijk klein is, is deze vaak ook omringt door bebouwing in de vorm van muren of hoge schuttingen. Hierdoor is een stads- of binnentuin vaak een schaduwtuin. Wanneer het ontwerp of plan voor je tuin maakt, doe je er goed aan om hier rekening mee te houden. 

Door het gebruiken van de juiste verlichting zorg je ervoor dat je ook in de avonduren nog heerlijk kunt genieten. Kies in de tuin voor sfeervolle accentverlichting in de vorm van een vuurkorf, kaarsen of kleine sfeerverlichting. De functionele, fellere verlichting plaats je dichter bij de gevel van het huis. Om op lange termijn kosten te besparen kun je bovendien ook kiezen voor verlichting op basis van zonne-energie. Heb jij een voorkeur voor een specifiek type verlichting? 

Ornamenten en kunst

Een kleine binnentuin vraagt om een creatief gebruik van ruimte. Wanneer je eenmaal gekozen hebt voor de perfecte tuinmeubels heb je wellicht nog wat ruimte over voor mooie ornamenten zoals bloempotten, beelden en andere opvallende tuinelementen. Let er wel op dat je tuin niet overvol raakt. Er zijn genoeg mogelijkheden om een kleine ruimte toch groen in te delen. Bovenstaand voorbeeld laat een geweldige oplossing zien om beplanting te integreren én die saaie, simpele muur te bedekken. Twee vliegen in één klap! Er zijn verschillende manieren om verticale beplanting te creëren. Een daarvan is het werken met pallets, goedkoop en makkelijk. Op internet vind je nog meer opties! 

Door het kiezen van een verticale tuin of een andere soort muurbeplanting houd je bovendien ook nog ruimte over op de grond. Kies voor mooie windlichten of een ander kunstzinnig object. Leef je uit! 

Het gebruik van hekjes en muurtjes

Eetterras dicht bij de keuken:  Terras door Stoop Tuinen,
Stoop Tuinen

Eetterras dicht bij de keuken

Stoop Tuinen

In een kleine ruimte wil je afscheidingen zo veel mogelijk vermijden. Wanneer je toch gebruik wilt maken van hekjes of lage muurtjes om bijvoorbeeld extra sfeer te creëren, werk er dan vooral mee aan de randen van je tuin. Zo kun je kiezen voor een lage richel die je kunt vullen met aarde waardoor je ook meteen een plantenbak creëert. Ook kun je gaan voor sfeervolle hekjes die je direct tegen de schutting of wand plaatst. Hoe dan ook, voorkom ten alle tijde dat je tuin op een hokkerige manier wordt ingedeeld, hierdoor lijkt hij optisch kleiner en dat is natuurlijk niet wat je wilt. 

Hiermee sluiten we dit Ideabook af, we hopen dat je genoeg inspiratie op hebt kunnen doen om thuis aan de slag te gaan met je eigen binnentuin! Nog even verder kijken? Hier vind je meer inspirerende tuinen! 

Hoe deel jij je kleine tuin optimaal in? Deel je ideeën in de comments. We zijn erg benieuwd!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!