Een nieuwe keuken: hier moet je rekening mee houden | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Een nieuwe keuken: hier moet je rekening mee houden

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Moderne keukens van homify Modern
Loading admin actions …

Een keuken heeft een beperkte levensduur, en dus komt er een moment dat je aan een nieuwe toe bent. Dat kan zijn omdat jouw keuken al jaren niet is vervangen of omdat je net een nieuw huis met een behoorlijk oude keuken hebt gekocht. Na jarenlang dezelfde keuken te hebben gehad is er ook op het gebied van design en apparatuur natuurlijk een hoop veranderd, waardoor een upgrade ook bepaald geen kwaad kan. Een keuken maakt toch deel uit van je huis en inrichting, en dan is wel zo mooi als deze er qua design ook goed bij past. 

Een nieuwe keuken uitkiezen, laten plaatsen en inrichten is natuurlijk wel een hele onderneming, waar je niet zomaar even aan begint. Er zijn een aantal dingen waar je bij het uitkiezen en plaatsen van een nieuwe keuken rekening mee moet houden. Als je dit vooraf goed voor jezelf op een rijtje hebt, kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Daarom hebben we in dit Ideabook een soort van stappenplan voor je opgesteld, die je bij de aanschaf van een nieuwe keuken kunt doorlopen. Zodat je na een soepel verlopen installatie van een prachtige nieuwe keuken kunt genieten!  

Begin met het treffen van voorbereidingen

Moderne keukens van homify Modern

Voordat je een nieuwe keuken kunt gaan uitzoeken, is het verstandig om een aantal voorbereidingen te treffen. Dan hebben we het in eerste instantie niet meteen over het slopen van je oude keuken, daar kun je tenslotte beter even mee wachten totdat je nieuwe keuken wordt geplaatst. Waar we op doelen is onder meer het opmeten van de ruimte waar je nieuwe keuken moet komen. Het kan zijn dat je qua afmetingen precies hetzelfde wilt als je oude keuken, maar je kunt de ruimte ook anders gaan indelen. Mocht dat laatste het geval zijn, dan moet je ook even uitzoeken of dat qua aansluitingen allemaal mogelijk is. Dan kun je denken aan water en elektriciteit. Het kan nodig zijn dat hier dan het een en ander aan moet worden veranderd. Dan is het wel fijn om te weten of dat eigenlijk wel mogelijk is. 

Mocht je hier hulp bij nodig hebben, dan kun je contact opnemen met een van deze professionals.

Kies de juiste apparatuur uit

Op het gebied van keukenapparatuur valt er heel wat te kiezen. Ga je volledig voor inbouwapparatuur of zet je toch een losse koelkast of oven met gasfornuis neer? Waar je voor kiest zal voor een groot deel worden beïnvloed door de ruimte die je hebt. In een kleine keuken is niet altijd de ruimte om een losse koelkast neer te zetten. Misschien wil je wel een grote losstaande oven, maar komt een ingebouwde combimagnetron qua ruimte gewoon veel beter uit. Als je kiest voor een kookeiland, kom je meestal ook bij een ingebouwd gasfornuis uit. Als je veel ruimte hebt en je groente nog wel een wilt stomen, kun je voor een ingebouwde stoomoven kiezen. En de echte koffieliefhebbers onder ons kiezen als daar plek voor is natuurlijk voor een luxe ingebouwd koffiezetapparaat. 

Plannen, bezorgen en plaatsen

Ceramica Fioranese Cementine Mediterrane keukens van Badkamer & Tegels magazine Mediterraan
Badkamer & Tegels magazine

Ceramica Fioranese Cementine

Badkamer & Tegels magazine

Na het uitkiezen van je nieuwe keuken, zijn er nog een aantal stappen die moeten worden doorlopen voordat je van de keuken kunt genieten. Allereerst valt er rondom de datum waarop je de keuken laat bezorgen het een en ander te plannen. Je oude keuken moet dan namelijk in zijn geheel zijn verwijderd. Daar wil je niet te vroeg mee beginnen, omdat je de tijd dat je zonder keuken zit tot een minimum wilt beperken. Aan de andere kant moet het ook niet zo zijn dat je niet op tijd klaar bent. Op het moment dat de nieuwe keuken wordt bezorgd, wordt deze meestal ook meteen geplaatst. Dan is het dus wel zo handig als men meteen kan beginnen. Een nieuwe keuken kun je het beste door professionals laten plaatsen. Je moet wel heel erg handig zijn als je dit helemaal zelf kan. 

De bekleding van je keukenmuur uitkiezen

Het plaatsen van een nieuwe keuken is hét moment om de bekleding van je keukenmuur te veranderen. Uiteraard wordt de muur achter je keuken anders, maar ook de rest van de ruimte kan vast wel een nieuw likje verf of strookje behang gebruiken. Waarschijnlijk past de oude muurbekleding ook niet meer bij je nieuwe keuken. Achter je keuken kun je natuurlijk voor tegels kiezen, maar dat is eigenlijk niet helemaal meer van deze tijd. Wat je nu veel ziet is een achterwand in dezelfde stijl als het keukenblad, waardoor het een mooi geheel wordt. Ook een geschilderde achterwand past heel goed bij de keukens van nu. De andere wanden in je keuken kun je dan in dezelfde kleur schilderen of juist heel neutraal wit houden. Mooi behang is ook altijd een goede keuze. 

Een nieuwe keukenvloer uitzoeken

Een nieuwe keuken biedt ook een uitgelezen mogelijkheid om een nieuwe keukenvloer te leggen. En misschien is het zelfs noodzakelijk, omdat de nieuwe keuken niet meer op dezelfde plek wordt geplaatst als de oude. Wat betreft keukenvloeren valt er vandaag de dag heel wat te kiezen. Zo kun je het laminaat of de houten vloer uit je woonkamer in je keuken laten doorlopen, maar je kunt ook een heel andere vloer in je keuken leggen. Zo is een tegelvloer ideaal voor gebruik in de keuken, vooral om dit type vloer zo makkelijk schoon te maken is. En ook een betongietvloer zie je in veel moderne keukens terug. Door zijn duurzaamheid is deze vloer natuurlijk uitermate geschikt voor gebruik in de keuken.  

Wil je meer weten over keukenvloeren? Dan kun je ook dit Ideabook eens lezen! 

De eetruimte opnieuw inrichten

Als je de verbouwing nog iets verder wilt doortrekken, dan kun je ook de eetruimte in huis opnieuw inrichten. Wellicht staan de tafel en stoelen er al net zo lang als de oude keuken, waardoor ze ook wel aan vervanging toe zijn. En als je eetruimte aan de keuken grenst, is het wel zo mooi als alles goed bij elkaar past. Daarom raden we je aan om eerst de nieuwe keuken uit te kiezen en daarna pas de meubels voor in je eetruimte. Om het geheel helemaal af te maken kun je ook de muren in je eetruimte van een make-over voorzien. Zo is het hele eetgedeelte in je huis weer lekker opgeknapt! 

Zijn er volgens jou nog dingen die we niet hebben genoemd? Laat het ons weten in de comments!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!