8 handige tips om je energieverbruik te verminderen

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Küppersbusch Hausgeräte GmbH KeukenElectronica
Loading admin actions …

Door de komst van de vele huishoudelijke apparaten zijn we de afgelopen jaren steeds meer energie gaan verbruiken. In een gemiddeld huishouden staat de radio de hele dag aan en ligt de mobiele telefoon minstens één keer per dag in de oplader. 's Avonds gaat de radio uit en is het de beurt aan de televisie. Tijdens het televisie kijken zijn we van alles en nog wat aan het opzoeken op onze tablet, waardoor ook deze met regelmaat moet worden opgeladen. En omdat ons werk nooit echt af is, staat de laptop ook nog een paar uurtjes aan. Hoe meer er aan elektrische producten op de markt komt, hoe meer energie we verbruiken. 

En dan hebben we het nog niets eens over de wasmachine die door al onze werk-, sport- en vrijetijdskleding overuren draait. Of de vaatwasmachine die we vroeger niet hadden. En wat dacht je van al die hippe keukenapparatuur die je tegenwoordig gewoon moet hebben. De sapcentrifuge, de blender en één of meer koffieapparaten met bijzondere pads zijn tegenwoordig niet meer uit onze keukens weg te denken. 

Dit alles leidt tot een hoge energierekening en een hoge C0-2-uitstoot, wat niet goed is voor het millieu. Het is daarom niet verkeerd om je energieverbruik eens goed onder de loep te nemen en te kijken of je jouw verbruik wat kunt verminderen. In dit Ideabook geven we je hiervoor 8 handige tips. Lees snel verder en begin meteen met besparen! 

Bespaar op je huishoudelijke apparaten

Op de andere huishoudelijke apparaten in huis valt ook veel te besparen. Let bij aankoop van deze producten altijd goed op de energielabels die tegenwoordig op alle producten zijn vermeld. Uiteraard kun je het beste voor een zo'n energiezuinig mogelijk product kiezen. Gebruik producten die je in huis hebt altijd op de milieuvriendelijke stand en zet ze helemaal uit als je ze niet gebruikt. Televisies en computers verbruiken ook in de standby stand namelijk nog behoorlijk wat energie. 

Besparen op je verlichting

Je energieverbruik verminderen door wat aandacht te besteden aan de verlichting in je huis is heel erg simpel. Waar je mee begint is het vervangen van alle halogeen- en gloeilampen door spaar- of led-lampen. Spaar- en led-lampen zijn in aanschaf duurder dan halogeen- en gloeilampen, maar zijn goedkoper in verbruik en gaan langer mee. Een andere manier om met je verlichting energie te besparen is door lampen niet onnodig vaak en lang aan te zetten. Ruimtes waar je niet bent, hoeven niet de hele avond te worden verlicht. Die lamp in de gang kan dus prima uit. En in de winter is het toch ook heel gezellig om je woonkamer gezellig knus te verlichten met wat kaarsen en een enkele lamp.

Je huis goed isoleren

Woodstock White Interior louis de poortere Muren & vloerenMuur- & vloerbekleding
louis de poortere

Woodstock White Interior

louis de poortere

Het verwarmen van je huis draagt in de koudere maanden van het jaar voor een belangrijk deel bij aan je energieverbruik. Door je huis goed te isoleren valt er veel op je energieverbruik te besparen. Hoe minder kou er binnenkomt en hoe meer warmte er binnen blijft, hoe minder vaak de verwarming hoeft aan te staan. Een goed geïsoleerd huis heeft ten minste ramen met dubbelglas en goed geïsoleerde muren en daken. Vooral bij oudere huizen valt er op dit vlak vaak nog veel winst te behalen. Wil je na laten gaan of jouw huis al goed geïsoleerd is? Dan kunnen deze professionals je daar wellicht mee helpen. 

Besparen op je waterverbruik

Marike Solo Marike BadkamerWastafels
Marike

Marike Solo

Marike

Op je waterverbruik kun je meestal meer besparen dan je wellicht zou denken. Ongemerkt gaan er dagelijks heel wat liters koud en warm water door de gootsteen. Zo komt er per minuut zo'n 10 tot 15 liter water uit de kraan. Daarom levert het al heel erg veel op als je dagelijks een minuut korter zou douchen. Ook het plaatsen van een waterbesparende douchekop kan een flinke besparing opleveren. En je verbruikt door deze maatregelen niet alleen minder water, maar ook minder energie. Als je 's nachts nooit warm water gebruikt kun je overwegen om een tijdschakelaar op je boiler te laten plaatsen, zodat de boiler een aantal uur uit kan. 

Bespaar op je vaste apparatuur

De meeste van ons hebben tegenwoordig een inbouwkeuken met de nodige inbouwapparatuur. Een koelkast, vriezer, vaatwasser, oven en magnetron zijn niet meer uit de keukens weg te denken. Al deze apparaten verbruiken samen een heleboel energie. Gelukkig zijn er wat handige tips waarmee je dit energieverbruik kunt verminderen. Zo beschikken de meeste vaatwassers over een milieuvriendelijke stand, waarbij minder water en stroom wordt gebruikt. Zorg er bij je koelkast en vriezer voor dat deze schoon zijn en alles makkelijk te vinden is, zodat de deuren niet onnodig lang open hoeven te staan. Op het energieverbruik van de vriezer valt ook veel te besparen door het apparaat met regelmaat te ontdooien. 

Besparen op de verwarming

Op je verwarmingskosten kun je jaarlijks heel wat besparen. Om te beginnen alleen al door je oude CV-ketel te vervangen door een HR-ketel of door je ketel jaarlijks goed te laten onderhouden. Een andere simpele truc is om ervoor te zorgen dat je radiator zijn warmte kwijt kan. Blokkeer de warmte die ervan af komt dus niet met een grote bank of dichte gordijnen. Stook ook niet achteloos tot 23 graden, want met een graadje minder kun je al een boel energie besparen. En is je huis goed geïsoleerd? Dan kun je de verwarming best een uurtje voor je naar bed gaat alvast uitzetten. 

Technologische snufjes

Er zijn steeds meer technologische snufjes op de markt waarmee je jouw energieverbruik kunt verminderen. Denk dan bijvoorbeeld aan de slimme meters die veel energiemaatschappijen aanbieden. Hiermee kun je zien hoeveel energie je dagelijks verbruikt. Soms is ook het mogelijk om te kijken welke apparaten de meeste energie verbruiken. Heel handig als je wilt gaan minderen. Veelal kun je deze slimme meters ook van buitenaf met je mobiele telefoon besturen. Zo kun je de apparatuur die je vergeten was uit te zetten onderweg alsnog uit doen. 

Besparen op je vervoer

Naked Flying Dutchman BRINKHAUS fietsen Garages/schuren
BRINKHAUS fietsen

Naked Flying Dutchman

BRINKHAUS fietsen

Vervoersmiddelen die energie verbruiken zijn aan een opkomst bezig. Denk dan aan de elektrische auto, maar ook zeker aan de elektrische fiets. De auto is een schoner alternatief voor benzine of diesel, maar voor het opladen is wel een behoorlijke hoeveelheid energie nodig. Bij de elektrische fiets gaat het om veel kleinere hoeveelheden, maar alsnog moet het aan het stopcontact worden gehangen. Probeer je daarom zoveel mogelijk op de ouderwetse fiets van A naar B te verplaatsen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je gezondheid!  

Wil je meer lezen over het besparen van energie? Lees dan ook dit Ideabook eens! 

Wat is jouw tip om je energieverbruik te verminderen? Laat hieronder je reactie achter!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!