Minimaliseer je meubels, wat te doen met je overcomplete inboedel? | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Minimaliseer je meubels, wat te doen met je overcomplete inboedel?

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Vernieuwbouw grachtenpand Moderne wijnkelders van Kodde Architecten bna Modern
Loading admin actions …

We sparen in ons (altijd jonge) leven een behoorlijk aantal spullen bij elkaar. In de consumptiemaatschappij zoals we 'm vandaag kennen is dat ook niet heel vreemd. Trends volgen elkaar op en vragen steeds weer om een nieuwe invulling van ons interieur. Zelfs als je daar niet vatbaar voor bent, is het beleven van avonturen een mooie manier om een constante aanwas van spullen te vergaren. Waar we gaan kopen we een souvenir. Klein of groot, van vloerkleed tot decoprul. Voor je het weet heb je, consumptieliefhebber of avonturenbelever, een huis vol meubels en weinig plek om echt 'te ademen'. Daar is namelijk, en daar komen we steeds meer achter, letterlijk en figuurlijk ruimte voor nodig. Dus wat doe je met je overbodige meubels en overcomplete inboedel? Wij helpen je door een aantal opties op een rij te zetten. Weggeven bijvoorbeeld is een groot goed voor wie de insteek van de wereldverbeteraar aanhangt, maar voor de mensen die het winstoogmerk hoog in het vaandel hebben staan hebben we ook tips. Wat ga jij aan het einde van dit Ideabook doen met je overcomplete spullen?

Geef het aan familie, vrienden of collega's

De deeleconomie begint een steeds prominentere rol te spelen in onze economie. Want waarom zou iedereen alles zelf moeten kopen als je het niet eens constant gebruikt? Delen is dan een perfecte oplossing. Veel aangehaald voorbeeld is de boormachine. Veel huishoudens hebben er een, maar wist je dat hij in totaal gemiddeld maar zo'n dertien (!!) minuten gebruikt wordt? Als we 'm delen zien we een win-win-situatie ontstaan: er hoeven minder boormachines geproduceerd te worden, en dat is nou prima voor het milieu, bovendien hoeft niet iedereen een eigen boormachine aan te schaffen en zodoende zijn we allemaal goedkoper uit. Prima uitgangspunt toch! Wat je vervolgens wel nodig hebt om dit plan te bewerkstelligen is een netwerk waarbinnen je boormachine kan delen. Maar een beter milieu, hebben we al van jongs af aan ingedrild gekregen, begint bij jezelf. Van de boormachine naar de overcomplete inboedel is het vervolgens maar een kleine stap: wat je over hebt, deel je in je eigen netwerk. Via een mail bijvoorbeeld, naar je vrienden, collega's en familie. Werkt dat niet? Facebook is een geweldige volgende stap. Sharing is caring!

Geef het aan de tweedehandswinkel

Heijmans ONE Minimalistische slaapkamers van MoodBuilders Minimalistisch
MoodBuilders

Heijmans ONE

MoodBuilders

Reageert er nou niemand op je mail? Niet getreurd. Er zijn ook tal van andere wegen die je kunt bewandelen om andere mensen blij te maken met je overcomplete inboedel. De tweedehandswinkel bijvoorbeeld. Zij zijn dolgelukkig met mensen die enthousiast aan het 'downsizen' slaan. Er zijn grofweg drie manieren om je spullen bij de tweedehandswinkel te krijgen. Eerste optie is om het langs te brengen. De meeste winkels hebben een speciale ingang waar je even kan parkeren om je spullen vervolgens af te leveren. Zorg natuurlijk wel dat alles schoon is, maar hopelijk spreekt dat voor zich. De andere optie die veel tweedehandswinkels hebben, is dat ze de spullen zelf op komen halen. Ideaal voor grotere meubelstukken want je hebt er verder geen omkijken meer aan. Derde optie is om je overcomplete meubels, ook op eigen gelegenheid, langs de gemeente stort te brengen. Dat klinkt dubbel, maar daar is ook vaak een wegbrengpunt voor de tweedehandswinkel te vinden. Pluspunt hiervan is dat je ook gelijk de rest van je schuur uit kunt mesten. Alles dat weg moet, kan de stort op, alles dat kan blijven zet je bij het brengpunt neer.

Zet het online

Vernieuwbouw grachtenpand Moderne wijnkelders van Kodde Architecten bna Modern
Kodde Architecten bna

Vernieuwbouw grachtenpand

Kodde Architecten bna

Met de opties hiervoor was geen geld gemoeid. Toch is het soms fijn om wat terug te krijgen van de investering die je hebt gedaan met de aankoop van je spullen. Een dure bank bijvoorbeeld, is ook na aankoop van een nieuwe nog best wat waard. Wij raden aan om, als je nog wat geld terug wil zien van je aankoopbedrag, je overcomplete meubels op bijvoorbeeld Marktplaats te zetten. Deze websites, en aanverwante concurrenten, staan vol met dit soort koopjes. Let wanneer je een advertentie schrijft wel op een aantal punten. Zorg bijvoorbeeld dat je je koopje in de juiste categorie plaatst en let goed op welke woorden je gebruikt. Mensen gebruiken de zoekfunctie op Marktplaats om bij jouw advertentie uit te komen, als je dus niet de woorden gebruikt waar ze op zoeken, is de kans een stuk kleiner dat je je spullen verkoopt. Komt iemand de spullen ophalen? Zorg dat ze netjes en schoon zijn!

Gratis weggeven

Heijmans ONE Minimalistische woonkamers van MoodBuilders Minimalistisch
MoodBuilders

Heijmans ONE

MoodBuilders

Niet iedereen hoeft geld te verdienen met zijn oude overcomplete meubels en inboedel, gratis weggegeven is dan een prachtige en nobele optie. Op internet zijn een groot aantal websites te vinden waarop je je spullen aan kan bieden. Ook op Facebook is een wijdverbreid netwerk van 'gratis op te halen' groepen. Kies er eentje uit die je aanspreekt en maak vervolgens in je advertentie duidelijke regels. Noem bijvoorbeeld de regel dat wie het eerst komt, het eerst maalt. Dit voorkomt dat je scheve gezichten krijgt. Veelgenoemd nadeel van dit soort websites is trouwens dat mensen toch af blijken te haken als het op daadwerkelijk afhalen aankomt. (Het vragen van geld blijkt hierbij toch een stok achter de deur.) Zorg er dus voor dat je het afhalen plant op een avond dat je toch al van plan was thuis te zijn. Zo zit je niet met je goede gedrag te wachten op iemand die mogelijk een no-show is.

Zet het aan straat

Woonhuis Laren Moderne huizen van Maas Architecten Modern
Maas Architecten

Woonhuis Laren

Maas Architecten

Wij kennen ze eigenlijk vooral van vroeger, de overcomplete meubels die aan straat worden gezet met een simpel briefje of bordje er bij: gratis mee te nemen. Het is een prachtig gebaar maar wel schieten met hagel natuurlijk. Want hoe weet je wanneer er weer eens iemand voorbij komt die jouw spullen meeneemt? En wat als het gaat regenen? Bovendien is het 'gewoon' voor je huis zetten van je spullen lichtelijk tegen de gemeentelijke regels. Ze zullen het door de vingers zien hoor, daar niet van, maar zorg er dan wel voor dat je de spullen wanneer ze niet meegenomen worden, zelf weer naar binnen haalt. 

upcycle!

Eclectische eetkamers van homify Eclectisch

Vintage is hipper dan hip, en het upcyclen van oude meubels is daar een bijzondere afgeleide van. Want oude meubels kunnen met een fijne schuurbeurt en een goede lik verf echt wel weer een ronde mee. Bekijk je overcomplete inboedel dus eens met een frisse blik. Oude banken kunnen weer als nieuw zijn met nieuwe bekleding, oude stoelen kunnen toe met een nieuwe tint verf. Bekijk wanneer je gaat upcyclen vooral de vorm van je oude meubels. Als het model je nog wel aanstaat, maar de uitvoering niet dan kan je eens aan het knutselen gaan. Op internet vind je voor elk soort meubel wel een zogenaamde 'tutorial' die je meeneemt in het upcycle proces.

Het grofvuil

stalen binnendeuren Moderne ramen & deuren van Boks architectuur Modern
Boks architectuur

stalen binnendeuren

Boks architectuur

We hadden het hierboven al over de mogelijkheid je overcomplete meubels naar de stort te brengen. Dan ben je er zelf druk mee, en als je het dan toch besluit weg te doen, is er nog een makkelijkere manier: je belt de gemeente. Zij halen namelijk een keer in de zoveel tijd je spullen gratis op. Het verschilt per gemeente hoe vaak ze bij je langskomen, en ook verschilt het na hoe vaak gratis ophalen je ervoor moet betalen. Feit blijft dat elke gemeente bereikbaar is om een grofvuil-ophaal-date mee te regelen. Het bij het grofvuil zetten, is wat ons betreft wel trouwens oprecht een laatste redmiddel. Als je nou echt niemand een plezier kan doen met je overbodige meubels, je hebt daadwerkelijk alles geprobeerd van onze lijst geprobeerd.. en niemand wil het hebben, dan bel je het grofvuil.

Wat doe jij met overcomplete meubels? Laat een reactie achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!