homify 360º: Blackbird in Vortum-Mullem | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

homify 360º: Blackbird in Vortum-Mullem

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Blackbird Landelijke huizen van Onix NL Landelijk
Loading admin actions …

Het Nederlandse architectenbureau Onix werd in 1994 door Haiko Meijer en Alex van de Beld opgericht. Het bureau heeft inmiddels meer dan honderd projecten gerealiseerd. Na twintig jaar samenwerking is Haiko Meijer onder de naam Onix NL zelfstandig verder gegaan. Met Onix NL heeft hij een grote diversiteit aan projecten achter zijn naam staan, van stedelijke projecten voor multifunctioneel ruimtegebruik tot eengezinshuizen in het landschap. De projecten van Onix NL laten zich kenmerken door innovatieve constructies, experimentele structuren en een uitzonderlijke aandacht voor het praktische aspect. In deze fotoserie laten we jullie één van hun projecten zien. 

Blackbird

Blackbird Landelijke huizen van Onix NL Landelijk
Onix NL

Blackbird

Onix NL

Op deze foto daalt de zon net onder de horizon, wanneer de merel op zijn mooist zingt. Want dat is de vogel waar dit huis naar is vernoemd. Dit bijzondere huis vinden we terug in het Brabantse Vortum-Mullem. We kijken hier aan tegen de gevel gericht op het zuiden, die met zijn open karakter zorgt voor voldoende lichtinval. 

Gesloten

Blackbird Landelijke huizen van Onix NL Landelijk
Onix NL

Blackbird

Onix NL

De andere kant van de woning is meer gesloten, het donkere verendek van de vogel geeft de bewoners de nodige privacy en beschutting.

Zwarthout

Blackbird Landelijke huizen van Onix NL Landelijk
Onix NL

Blackbird

Onix NL

De gevels zijn bekleed met zogenaamd zwarthout, of gecarboniseerd hout. We spreken van gecarboniseerd hout wanneer het hout een bepaalde behandelmethode heeft ondergaan. Onder hoge druk wordt het hout verhit, gedroogd en later nogmaals verhit. Het proces zorgt ervoor dat het hout duurzamer, stabieler en minder vatbaar voor vocht wordt. Het geeft het hout daarnaast ook zijn karakteristieke donkere kleur. Het oorspronkelijke proces vindt zijn oorsprong in Japan en is daar al duizenden jaren bekend als shou-sugi-ban. De Japanners kwamen erachter dat het branden van hout een gunstig effect had op de duurzaamheid ervan, bovendien werd het hout zo minder vatbaar voor brandoverslag, maar ook voor schimmels en insecten. We kwamen deze techniek overigens al eerder tegen bij de aanbouw van een woning in Maarn

Voor deze bijzondere woning in Vortum-Mullum heeft men gebruik gemaakt van Naoshima Douglas en Shodoshima. Eerstgenoemde staat bekend als het traditionele shou-sugi-ban en heeft een kenmerkende tekening en een prachtige glans in de zon. De Shodoshima variant ontstaat door het hout achtereenvolgens in dossen te zagen, te branden, borstelen, nogmaals branden en het vervolgens te oliën. Het hout geeft niet af en is goed bestand tegen weersinvloeden. 

Geel

Blackbird Landelijke eetkamers van Onix NL Landelijk
Onix NL

Blackbird

Onix NL

De merel staat niet alleen bekend om zijn donkere verendek en zijn zangkwaliteiten maar ook om zijn opvallende gele snavel. Deze bijna monochroom gele ruimte is wellicht een knipoog naar de snavel van deze fraaie vogel. De spaarzame details in deze ruimte, de boekjes op de plank en de kleine bloem in het vaasje, steken op een bijzondere manier af tegen al dat geel. In ons magazine vindt u nog meer artikelen terug over het gebruik van de kleur geel in interieurs.

Woonkamer

Blackbird Landelijke woonkamers van Onix NL Landelijk
Onix NL

Blackbird

Onix NL

We bevinden ons hier op de eerste verdieping, waar we de woonkamer en de slaapkamers treffen. Het interieur wordt gekenmerkt door natuurlijke tinten. Zwart, wit en grijs voeren hier de boventoon. De aandacht wordt echter voor een groot deel getrokken door het prachtige uitzicht, mogelijk gemaakt door de transparante gevel. De houten structuur zorgt daarnaast voor een fraai schaduwspel op de vloeren en wanden, die op elk moment van de dag weer net ietsje anders is.

Begane grond

Blackbird Landelijke eetkamers van Onix NL Landelijk
Onix NL

Blackbird

Onix NL

Eten moet hier een genot zijn. We staan hier bijna letterlijk in de prachtige omgeving van Vortum-Mullum. Hier hebben we door het verendek van de merel geen last van de wind en de regen, zonder dat we hoeven in te leveren op uitzicht en daglicht. Vanaf de eethoek, die we hier op de foto zien, hebben we tevens toegang tot het terras. Op de begane grond vinden we verder de werkruimte, een Bed-and-breakfast en een woonkeuken. 

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!