Doe het zelf: van stof je eigen behang maken | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Doe het zelf: van stof je eigen behang maken

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Fabulous, Enjoy en Stoer behang van onszelf van onszelf Landelijk
Loading admin actions …

Er zijn van die momenten dat je op die ene saaie muur in je woonkamer wel eens wat anders wilt. Of momenten waarop je die saaie deur in je slaapkamer wel wat zou willen opleuken. Je kunt er dan voor kiezen om naar de bouwmarkt te gaan en een pot verf te kopen. Dan ben je lekker snel weer klaar, en is het toch net weer een beetje anders. Maar is het niet veel leuker om er een uitdagend doe-het-zelf-project van te maken? Natuurlijk is verven ook doe-het-zelven, maar het kan nog veel creatiever. Zo is het erg leuk om een muur in je woon-, slaap- of studeerkamer met stof te behangen. En ook die saaie kast- en tussendeuren in huis kun je met stof van een nieuw uiterlijk voorzien. 

Behangen met stof is niet helemaal hetzelfde als behangen met gewoon behang, waardoor de werkwijze ook iets anders in elkaar steekt. Om je een beetje op weg te helpen geven we je in dit Ideabook handige tips waarmee je direct aan de slag kunt. We doorlopen het hele proces van behangen met stof; van het uitkiezen van de stof tot het afronden van je project. Lees snel verder, dan kun je daarna meteen aan de slag!   

De juiste stof uitkiezen

modern  door Love Maps On Ltd., Modern
Love Maps On Ltd.

Custom Street Map Wallpaper

Love Maps On Ltd.

Voordat je van stof je eigen behang kunt maken, moet je natuurlijk wel eerst een geschikte stof uitkiezen. Wij raden je aan om te kiezen voor een lichte katoenen stof. Hiervoor kun je een bezoek brengen aan een speciale  stoffenzaak, maar natuurlijk ook gewoon de interieurwinkels afstruinen. Het is ook mogelijk om een katoenen dekbedovertrek te gebruiken. Zorg ervoor dat je voor het aanschaffen van je stof wel eerst de muur of deur hebt opgemeten die je wilt behangen. Een dekbedovertrek is in verschillende maten verkrijgbaar, maar niet elke maat zal op je muur passen. Natuurlijk speelt bij het uitkiezen van de stof nog een aspect een rol. Je wilt iets leuks voor op de muur of deur, dus zoek net zolang totdat je ook echt iets moois hebt gevonden. Het is wat ons betreft vooral leuk om een stuk stof met een mooi patroon uit te kiezen. 

Heb je hulp nodig bij het uitkiezen van een mooie stof? Misschien kunnen deze professionals je daarmee helpen! 

Gereedschappen en materialen verzamelen

Kaartje of Kip FOTOBEHANG: Wieber "licht" Rustieke muren & vloeren van Kaartje of Kip Rustiek & Brocante
Kaartje of Kip

Kaartje of Kip FOTOBEHANG: Wieber licht

Kaartje of Kip

Om van een stuk stof je eigen behang te kunnen maken moet je een aantal handelingen uitvoeren. Denk dan aan het op maat knippen van de stof en het bereiden van de lijm. Hiervoor heb je bepaalde gereedschappen en materialen nodig, die je misschien niet direct in huis hebt. Zorg ervoor dat je deze spullen voor je begint wel hebt aangeschaft. Maar wat heb je dan allemaal nodig? Voor het op maat knippen van de stof heb je een goede stofschaar nodig, om te voorkomen dat de stof tijdens het knippen gaat rafelen. Voor de lijm heb je water en maïzena nodig. Om de lijm goed te mengen kun je het beste een garde gebruiken. Voor het aanbrengen van de lijm gebruik je een kwast of een roller. De laatste komt vooral goed van pas als je een vrij groot oppervlak met lijm moet insmeren. 

Voorbereidingen treffen

StripesXL van ESTAhome.nl Moderne muren & vloeren van ESTAhome.nl Modern
ESTAhome.nl

StripesXL van ESTAhome.nl

ESTAhome.nl

Voordat je de stof op je muur of deur gaat aanbrengen dien je een aantal voorbereidingen te treffen. De materialen die je nodig hebt om te behangen heb je als het goed is reeds in huis gehaald. Vervolgens begin je met het bereiden van de lijm, aangezien dit enige tijd moet afkoelen. Zorg ervoor dat je meer dan genoeg maakt, zodat je niet halverwege je project lijm tekort komt. Wij raden je daarom aan om vier flinke kopjes water aan de kook te brengen. Meng ondertussen ongeveer een tot een derde gevuld kopje maïzena met wat water zodat het poeder kan oplossen. Voeg dit langzaam en al roerend aan het kokende water toe, zodat er een goede mix ontstaat. Terwijl de lijm afkoelt kun je de stof die je hebt uitgekozen op maat knippen. Hiervoor meet je vooraf de muur of deur op die je met de stof wilt gaan behangen.

De stof op de juiste manier bevestigen

Fabulous, Enjoy en Stoer behang van onszelf van onszelf Landelijk
onszelf

Fabulous, Enjoy en Stoer behang van onszelf

onszelf

De volgende stap is het aanbrengen van de stof op je muur of deur. Hiervoor begin je met het insmeren van de oppervlakte die van je stof wilt gaan voorzien. Hier kun je een gewone kwast voor gebruiken. Bij vrij grote oppervlakken werkt een roller ook heel erg goed. Je brengt de stof van boven naar beneden op je muur of deur aan. Terwijl je bezig bent kun je de stof gladstrijken. Je stof zit niet meteen muurvast, waardoor je er tussendoor nog kreukels uit kunt halen en de stof een beetje kunt verplaatsen. Als je op droge plekken nog wat lijm nodig hebt, kun je dit er gewoon opsmeren. Met je stof zal helemaal niets gebeuren.

De stof bewerken

en suite Rotterdam Eclectische muren & vloeren van Workingbert Eclectisch
Workingbert

en suite Rotterdam

Workingbert

Vooral wanneer je stof als behang op een deur aanbrengt kan het nodig zijn om de stof achteraf nog wat te bewerken. Een deur heeft nou eenmaal wat obstakels waar je met de stof omheen moet. Je kunt dan denken aan de deurklink of de scharnieren. Hiervoor kun je een schaar of mesje gebruiken. Het is dan wel verstandig om tijdens het aanbrengen van je behang alvast wat kleine sneetjes in de stof te maken waar de deurklink doorheen kan. Als de stof eenmaal vast op de deur zit kun je verder gaan met bewerken, zodat je tot een eindresultaat komt waar je tevreden mee kunt zijn. 

Je project afronden

Om je project helemaal af te ronden moet je nog een paar kleine dingetjes doen. Zo is het goed om alle randjes van de stof nog even na te lopen en te voorzien van wat extra lijm. Zo voorkom je dat de losse eindjes toch gaan rafelen en wordt het geheel extra glad. Als je wilt kun je een extra laagje lijm over het hele oppervlak aanbrengen. Dit is alleen nodig wanneer je het gevoel hebt dat de stof nog niet helemaal goed vast zit, wat bij een dikkere stof nog wel eens wil voorkomen. Als de stof al goed vast kun je deze laatste stap met een gerust hard overslaan.

Wil je meer lezen over leuke doe-het-zelf projecten met stof? Lees dan ook dit Ideabook eens! 

Weet jij nog een leuk doe-het-zelf project? Laat het ons weten in de comments!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!