Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Een woonkamer met ruimte voor ieder gezinslid

Sanne Sanne
Loading admin actions …

Met een gemiddeld gezin van twee ouders, twee kinderen en een huisdier, zoals een hond of kat lijkt je huis heel snel vol te lopen. Niet alleen nemen de 'standaard' meubels, zoals de bank en de eettafel, al een boel ruimte in, de verschillende personen en dieren in huis hebben elk hun voorkeuren, hobby's en behoeftes, waardoor er voor iedereen ruimte nodig is, in de vorm van werkruimte, leefruimte en opbergruimte. Om met al deze types mensen en behoeften rekening te kunnen houden heb je verschillende elementen nodig in je woonkamer, zoals een bureau en kastruimte, veel kastruimte. Dieren vragen vaak een mand of een kooi en speeltjes. Kinderen laten overal speelgoed slingeren, waardoor jij je niet kunt concentreren op je werk en je 's avonds nog halsoverkop naar de dierenarts moet, omdat de kat een legopoppetje heeft opgegeten. Voorkom deze chaos en denk voordat je de woonkamer gaat inrichten na over de verschillende gezinsleden die in je huis leven en wat ze nodig hebben en creëer zo de perfecte woonkamer voor iedereen.

De dieren: ruimte maken zonder dat je huis op een kinderboerderij gaat lijken

 Woonkamer door homify
homify

Sete Gatos em 50m²

homify

Dieren hebben hun eigen speciale behoeften. Voor een hond plaats je een mand of een bench en koop je een bot en een bal. Een poes heeft een krabpaal nodig, zodat je bank en gordijnen gespaard blijven. Bovendien klimt een kat graag en ligt hij graag op een kussentje. Een hamster heeft zijn kooi en een vogel zit in een volière. Kortom: huisdieren nemen plek in.

Om voor ruimte te maken voor de beestenboel combineer je functies. Kijk bijvoorbeeld naar de bovenstaande foto, waarop een boekenkast is gecombineerd met de functie van speelplek voor de katten (pas wel op met breekbare beeldjes). Zo kun je ook nadenken over een plek voor de hond op de bank, dan heb je misschien alleen een plaid nodig waar hij op kan liggen, in plaats van zo’n grote mand. Een kat kijkt graag uit het raam, dus een mandje voor de kat kun je in de vensterbank leggen. Gebruik een lage kast als zitmeubel, plaats voor de hamsterkooi én als opbergruimte voor het voer en stro van diezelfde hamster. Of monteer een krabpaal voor de kat op de zijkant van een kast of op een steunbeer, dan bespaar je weer grondoppervlak en hoef je niet zo’n – met alle respect – lelijke krabpaal in de kamer te zetten. Gooi al het hondenspeelgoed en kauwbotten in een mand die je in een hoek van de kamer plaatst. Als je een beetje creatief denkt kun je eenvoudig ruimte maken voor je huisdieren zonder dat je woonkamer er meteen uitziet als een kinderboerderij of een asiel.

(Heb je geen huisdier, maar wil je wel graag wat dierlijke gezelligheid in huis? Ga naar dit Ideabook voor een staaltje beestachtig design!)

De kinderen: ruimte om te spelen en ruimte voor speelgoed

Kinderen hebben speelgoed, vaak veel speelgoed: lego, knex, autootjes, poppen, barbiekleertjes… En, zoals we weten, slingert speelgoed altijd ergens rond. Je vindt het als je het niet nodig hebt en je dochter heeft altijd dat ene barbiejurkje nodig als het net verdwenen is. Een plek om te spelen vinden kinderen gemakkelijk. Zolang je genoeg vloerruimte hebt is dat geen probleem. Als je kinderen dol zijn op lego is een aparte speelhoek in de kamer geen overbodige luxe; iedereen weet hoeveel pijn het doet als je op een legosteentje gaat staan.

Naast ruimte om te spelen is vooral opbergruimte belangrijk. Zorg voor een grote kast waar alles gemakkelijk in past. Schaf verschillende kunststof bakken aan voor de lego en de poppenkleren, zodat alles gemakkelijk kan worden opgeruimd, maar ook gemakkelijk uit de kast kan worden gepakt. Kies voor een kast met deuren, zodat je niet tegen een rommelige kast hoeft aan te kijken als je in de kamer zit te werken.

De thuiswerker: een werkplek creëren

Dat brengt ons bij het volgende gezinslid: de thuiswerker. Een aanzienlijk aantal (beginnende) thuiswerkers hebben nog geen echte werkplek veroverd en werken aan de eettafel. Op zich niks mis mee mits je een beetje fijne eetkamerstoelen hebt. Wat je nu bespaart op een goede stoel ben je straks dubbel kwijt aan de fysiotherapeut.

Maar zelfs als je denkt dat er geen plek is in de woonkamer is er vaak wel iets te verzinnen. Integreer je bureau in een ander meubel. Denk aan de trap (zie foto) of een kast (deurtjes open en tada!). Een klein hoekje is al genoeg voor een werkplek. Probeer wel een lichte plek te vinden. Licht en rust helpen je je te concentreren. Als je in een hoekje weggestopt zit, tussen de opengeslagen deuren voel je je al snel opgesloten en afgeleid. De in de woonkamer werkende thuiswerker heeft opbergruimte nodig. In eerste plaats voor zichzelf, maar ook voor de andere gezinsleden: rommel is funest voor je concentratie, dus zorg ervoor dat iedereen zijn spullen kwijt kan en dat je ’s ochtends niet eerst een uur bezig bent met puinruimen voordat je aan het werk kunt.

De muzikant: waar kun je je instrumenten kwijt?

Instrumenten in de woonkamer: het kan leuk zijn. Zo’n prachtige piano of vleugel geeft sfeer, maar neemt veel ruimte in en zet de toon in je kamer. Als je een klassieke piano hebt kan dat een mismatch zijn met je nieuwbouwhuis met moderne inrichting. Net zo kan een knalrode elektrische piano vloeken met je klassiek ingerichte grachtenpand. Denk dus bij de inrichting na over de elementen die je sowieso moet verwerken, zoals de piano of gitaar.

Gitaren kun je neerzetten op een standaard (of nonchalant tegen de versterker) of ophangen aan de muur. Dat bespaart veel ruimte en kan een witte muur opbreken. Let wel op dat je je Spaanse gitaar niet recht in de zon hangt, dat is niet goed voor het instrument en de lak kan nog wel eens verkleuren. Bij gestemde apparaten zoals piano’s moet je vooral oppassen voor temperatuurschommelingen – je wilt niet maandelijks de pianostemmer over de vloer hebben, vooral vanwege de kosten.

De bankhanger: zoek een lekkere bank uit en voeg media toe

Loft Amsterdam:  Woonkamer door De Ontwerpdivisie
De Ontwerpdivisie

Loft Amsterdam

De Ontwerpdivisie

De couchpotato is een gemakkelijke huisgenoot. Die heeft alleen een bank nodig en een grote tv of een goede stereo-installatie. Simpel. Die bank had je sowieso al nodig en die extra ruimte voor media calculeer je gemakkelijk in. De televisie vormt tegenwoordig vaak het middelpunt van de woonkamer, maar je kunt hem eventueel in een kast plaatsen als je hem niet altijd in het zicht wil. Ook een stereo-installatie kun je gemakkelijk in een kast plaatsen. Let er dan wel op dat er genoeg ruimte is om de apparaten heen, anders kunnen ze oververhit raken.

Je kunt een grote kastenwand plaatsen waar de tv moet komen, met verschillende opbergmogelijkheden (laden, open kasten, gesloten kasten, doorlopend in een bankje). Zo sla je meerdere vliegen in één klap: je kunt je media kwijt, het speelgoed van de kinderen, boeken, de katten kunnen klimmen, de kooi van de hamster heeft een plaats, je documenten kun je erin kwijt… We zien tegenwoordig steeds vaker van deze opbergoplossingen in huis, variërend van kant-en-klaar gekocht, zelf samengesteld uit verschillende elementen of ontworpen door een kastenbouwer. Zulke systemen zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten, dus ze passen in ieder huis.

De creatieveling: een tafel en een opbergplek voor heel veel kleine spulletjes

Ten slotte is er nog de creatieveling. Een persoon die graag zelf dingen maakt en dus heel veel spulletjes heeft: een set kleurpotloden, 3 scharen, een paar bollen wol, 6 notitieboekjes, een kleurboek, een set stiften, een nijptang, 50 rolletjes washitape, kraaltjes, strijkkralen, een spirograaf en – last but not least – heel veel losse bewaarde troepjes, zoals veiligheidsspelden, een veertje, een stukje elastiek, een mooi lintje en ga zo maar door.

Dit type gezinslid heeft vooral opbergruimte nodig met verschillende bakjes en schaaltjes. In het hierboven genoemde mediameubel zitten vaak laden onder de tv. Koop een set bakjes waarmee je je la in stukken verdeelt en je kunt hier al een heleboel spulletjes kwijt. Het handige van de losse bakjes is dat je de spullen in één keer kunt pakken en dat je ook niet allemaal losse dingen op tafel hebt te liggen, waardoor je alles ook in een handomdraai weer opruimt en de kamer weer klaar is voor de activiteiten van andere gezinsleden.

Met welke gezinsleden heb jij rekening te houden? Deel je tips voor een praktische indeling van de woonkamer met ruimte voor iedereen!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!