6 tips voor een landelijke badkamer | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

6 tips voor een landelijke badkamer

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Landelijk wonen Landelijke badkamers van Nobel flooring Landelijk
Loading admin actions …

Een landelijke badkamer is een mooi ideaal. Waar we de badkamer vooral kennen als steriele, witte ruimte waarin we eigenlijk voornamelijk komen om te douchen en onze tanden te poetsen, is een landelijke badkamer echt een ruimte om even in tot rust te komen. De sfeer en uitstraling zijn daarmee veel aangenamer. Dat ligt voor een groot gedeelte aan de kleuren, zo worden veel pasteltinten gebruikt. Ook de luxe materialen die we terugzien in de badkamer dragen bij aan het gebruiksgemak ervan, om over de luxe onderdelen van de badkamer nog maar niet te spreken. In dit Ideabook bespreken we bijvoorbeeld hoe het toevoegen van een losstaande badkuip eigenlijk niet mag ontbreken in een landelijke badkamer. Ben jij benieuwd hoe zo'n landelijke badkamer tot stand komt en welke elementen daarbij niet mogen ontbreken? Wij zetten de elementen voor je op een handzaam lijstje. Zo kun je zelf aan de slag en heb je in 6 stappen een klein privé paradijsje in huis.

Vrijstaande badkuip

Kenny&Mason London bath Landelijke badkamers van Kenny&Mason Landelijk
Kenny&Mason

Kenny&Mason London bath

Kenny&Mason

Tijd om een badkuip uit te zoeken! Wij raden aan in de landelijke badkamer voor een vrijstaande badkuip te gaan. Super luxe natuurlijk en bovendien een oogverblindende eye-catcher. Hoewel je mogelijk bij een vrijstaande badkuip denkt aan een exemplaar op de welbekende 'pootjes', is er ook een breed scala aan meer moderne opties verkrijgbaar. Ook in de landelijke badkamer kan je daarvoor kiezen, wanneer tenminste de rest van je look ook modern ingericht is. De badkuip kan je in de landelijke badkamer daarmee vooral zien als een soort kers op de badkamertaart. Laat je informeren over de mogelijkheden van een vrijstaande badkuip door een professionele badkamerontwerper.

Pastel

Kenny&Mason Bathrooms Landelijke badkamers van Kenny&Mason Landelijk
Kenny&Mason

Kenny&Mason Bathrooms

Kenny&Mason

Een landelijke badkamer heeft een aantal bijzondere elementen die de sfeer neerzetten. Een van de belangrijkste ervan is het kleurgebruik in de badkamer. Landelijke badkamers gebruiken daarvoor veel pasteltinten. Pasteltinten zijn kleuren die voor een groot gedeelte met wit vermengd zijn. Hierdoor zijn ze niet verzadigd en ogen ze erg zacht. Door pure pigmenten van een bepaalde tint met wit te mengen worden de kleuren haast doorschijnend. Ideaal voor een landelijke badkamer dus, want daarbij moet de sfeer vooral gemoedelijk en aards zijn. Harde kleuren horen hier niet bij. In de badkamer op de foto zien we grijze pasteltonen, daar kan je natuurlijk makkelijk voor kiezen. Ook geel en lichtblauw lenen zich bijzonder goed om als pasteltint aan te brengen in de landelijke badkamer. Maak, zoals altijd wanneer je besluit je muren te verven, eerst eens een moodboard. Hierop is het makkelijk de verschillende kleurtinten die je wilt gebruiken in kaart te brengen op basis van de 'mood' die je over wilt brengen.

Natuurlijk licht

Beton Ciré Badkamer Landelijke badkamers van Beton Ciré Unique Landelijk
Beton Ciré Unique

Beton Ciré Badkamer

Beton Ciré Unique

De derde tip die van belang is voor het creëren van een landelijke badkamer is het gebruikmaken van natuurlijk licht. Een badkamer is vaak een beschermde plek, met recht natuurlijk want je brengt er een groot gedeelte van je tijd naakt in door. In die zin lijkt het gebruiken van natuurlijk licht een bijzondere tip, op die manier ben je namelijk behoorlijk 'zichtbaar', en het is maar net de vraag hoe zichtbaar je wilt zijn wanneer je puur natuur je dagelijkse badritueel doorloopt. Toch zijn er verschillende manieren waarop je wel de voordelen van daglicht hebt, zonder in te boeten op je zichtbaarheid. De plaatsing van de ramen bijvoorbeeld is daarbij een belangrijke. Het inbouwen van een dakraam zou een mooie zijn, maar ook het toevoegen van ramen die pas hoger op de muur beginnen is een optie. In het geval van de badkamer die we op de foto zien zou je kunnen denken aan raambedekking. Er zijn verschillende soorten raambedekking te koop die licht doorlaten maar toch het zicht op wat binnen gebeurt beperken.

Houten vloeren

Kenny&Mason New York Bathroom Landelijke badkamers van Kenny&Mason Landelijk
Kenny&Mason

Kenny&Mason New York Bathroom

Kenny&Mason

Tijd om in te gaan op de inrichting van de landelijke badkamer. Eerste punt dat we je mee kunnen geven: ga eens op zoek naar houten vloeren voor je badkamer. Een landelijke badkamer is gebaseerd op de kleuren van het landelijke leven en hier horen behalve aardse kleuren ook natuurlijke materialen bij. Nu zal niet elke houten vloer zich lenen voor gebruik in de badkamer. De badkamer is namelijk een behoorlijk vochtige ruimte en hout heeft in combinatie met vocht de neiging om krom te trekken. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor de juiste afwerking als je besluit 'echt' hout te gebruiken. Natuurlijk bestaat ook de mogelijkheid om voor een vloer met houtlook te gaan. PVC-vloeren bijvoorbeeld lenen  zich enorm goed voor gebruik in de badkamer. Ze zijn strak en kunnen uitgevoerd worden in elke look die je maar wenst. Met een hout look-a-like in de badkamer heb je vervolgens wel de lusten, maar niet de lasten van een natuurlijk materiaal in de landelijke badkamer.

Keramische tegels

Kenny&Mason Bathrooms Landelijke badkamers van Kenny&Mason Landelijk
Kenny&Mason

Kenny&Mason Bathrooms

Kenny&Mason

Behalve een houten vloer, kan je ook kiezen voor betegeling. Tegels kunnen op de vloer gelegd worden, zoals we in deze badkamer zien, maar kunnen ook op de wand gebruikt worden. Het is natuurlijk jouw eigen badkamer en zodoende is de keuze aan jou. Kies je voor tegels op de vloer? Neem dan eens contact op met een vakman, zij kunnen met je om tafel om eens goed de verschillende opties door te spreken. Qua trends raden wij daarbij het gebruik van een groot formaat tegels aan. Ze geven de ruimte allure. 

Tegels op de muur aanbrengen is een andere optie in de landelijke badkamer. Hierbij zijn de mogelijkheden ook weer enorm. Van de grootte van de tegel tot de plaatsing ervan. Wij raden aan de basis van de betegeling te beperken tot een vrij neutrale tegel en voor de details uit te wijken naar een mooie sierlijst. Combineren met een frisse pasteltint als muurverf kan vervolgens natuurlijk ook erg goed. Let wel op dat je, vooral wanneer je zowel op de vloer als op de wand voor tegels gaat, je ruimte niet te druk wordt. Het gebruiken van neutrale tinten in combinatie met een enkel kleuraccent is daarbij onze beste tip.

Bloemen en planten

Modern landelijke badkamer met klassiek kraanwerk Landelijke badkamers van Taps&Baths Landelijk
Taps&Baths

Modern landelijke badkamer met klassiek kraanwerk

Taps&Baths

In de landelijke badkamer mag het natuurlijke materiaal niet ontbreken. Dat zagen we al terug in de houten vloer en in de natuurlijke tinten, maar ook een stap verder: de levende flora heeft waarde voor de styling. Al eerder in dit Ideabook raden we je aan om vooral natuurlijk licht te gebruiken, en laat dat nou precies de belangrijkste voorwaarde zijn voor het levend houden van je nieuw aangekochte groen. Kies voor kleine plantjes die tegen wat vocht kunnen voor een groene look en style af, zoals we dat hiervoor ook al zeiden, met een frisse tint die een accent aanbrengt. Ben je trouwens niet zo van de planten, of heb je geen groene vingers? Stiekem gebruik maken van nepbloemen mag natuurlijk ook. Zorg er dan wel voor dat je hoogwaardige nepbloemen gebruikt, het soort waarbij je gasten even een blad aan moeten raken om te dubbelchecken of het wel echt is of niet. (De verstofte jaren '90 look moeten we ten alle tijden zien te voorkomen!)

Verfijnde verlichting

Charme badkamer Landelijke badkamers van Nobel flooring Landelijk
Nobel flooring

Charme badkamer

Nobel flooring

Behalve je daglicht is het ook van belang op andere manieren licht te brengen in de landelijke badkamer, al was het maar omdat je ook in de vroege ochtend of in de late avond je tanden wil kunnen poetsen. In de landelijke badkamer raden we aan hiervoor op zoek te gaan naar verfijnde verlichting. Kleine lampjes die sfeervol licht verspreiden. Ga vervolgens voor een symmetrische hanging om het beeld subtiel te houden. In een landelijke badkamer is het van belang om ook waar het op je verlichting aankomt, uit te gaan van het natuurlijk leven. Kleine 'kaarslampjes' passen hier goed bij, maar voor een meer bombastische sfeer mag je van ons ook uitwijken naar een moderne kroonluchter.

Wat vind jij van landelijke badkamers? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!