7 manieren om diepte te creëren door het gebruik van frisse kleuren

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

7 manieren om diepte te creëren door het gebruik van frisse kleuren

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Woonkamer door DIEGO REVOLLO ARQUITETURA S/S LTDA.,
Loading admin actions …

Soms lukt het gewoon net niet om je inrichting helemaal perfect af te stijlen. Ook kom je er niet uit wat er nou precies ontbreekt, toch? Denk eens aan het toevoegen van een accentkleur aan je interieur. Het juiste gebruik van frisse kleuren in je inrichting kunnen er voor zorgen dat de puntjes op de i worden gezet en daarnaast creëert het ook een zekere mate van diepte. Toch zijn mensen vaak bang om meer kleur aan hun interieur toe te voegen, en dat is logisch. De uitdaging ligt namelijk in de vraag: Waar begin je en hoe doe je dit zonder dat de kleuren overheersend worden?

In dit Ideabook geven we een aantal super handige tips om diepte in je interieur aan te brengen door het toevoegen van een accentkleur waarbij je eigen stijl de leidraad blijft. 

Kijk mee en laat je inspireren! 

Begin met de basis

Wat betreft het toevoegen van kleuren aan je inrichting kun je alle kanten op gaan. We raden wel aan om te beginnen met een redelijk neutrale basis. Waarom? Een foundation, een kleur die ervoor zorgt dat alles samen een mooi geheel vormt, zorgt ervoor dat je woonruimte rust en elegantie uitstraalt. Een voorbeeld zien we op bovenstaande foto. Naturel kleuren doen het erg goed als basis voor een woonruimte omdat ze over het algemeen makkelijk combineren met alle andere kleuren, zowel donker als licht. Ideaal! Kies bijvoorbeeld voor wit, beige of zandtinten. Ook grijs-, bruin- en aardetinten zijn goed om te gebruiken als basiskleur. 

Maak gebruik van de 60/30/10 regel

 Woonkamer door homify,
homify

Flirt met oranje Tolix

homify

Het inrichten van een ruimte door middel van de 60-30-10 regel is erg gemakkelijk wanneer het aankomt op het toepassen van verschillende frisse kleuren. Wil je weten hoe? Bekijk eerst eens een aantal woonbladen of websites met interieur foto's. Je zult merken dat de meeste ruimtes ingedeeld zijn volgens deze regel. 60% van de inrichting bestaat uit de basiskleur, en is vaak overheersend. 30% bestaat uit een tweede basiskleur, die veel terugkomt in het interieur en de laatste 10% bestaat uit opvallende kleuraccenten. Kleuraccenten kunnen terugkomen in textiel, meubels of subtiele accessoires. Je kunt deze regel ook als volgt zien: 60% van kleur vind je terug in de muren, vloer en het plafond. De volgende 30% aan kleuren zie je terug in de meubels en de laatste 10% kleur zit hem in de accessoires en decoratie. 

Zou jij aan de slag kunnen met deze handige regel? Vind je dit lastig? Dan kun je er ook voor kiezen om de hulp van een professional in te schakelen. 

Maak gebruik van contrast

VILLA DE WAARD MENSINK, Ijburg, Amsterdam KENK Architecten:  Woonkamer door KENK architecten,
KENK architecten

VILLA DE WAARD MENSINK, Ijburg, Amsterdam KENK Architecten

KENK architecten

Een ruimte met enige vorm van contrast, lichte kleuren en harde donkere kleuren, oogt frisser en beter gebalanceerd dan een ruimte zonder contrast. Een ruimte waar bijvoorbeeld gebruik gemaakt is van de combinatie van wit en beige straalt rust en kalmte uit, maar mist diepte door het gebrek aan contrast. Wanneer je er in dat geval voor kiest om zwarte accenten toe te voegen, veranderd dit de zaak alweer. Bovenstaande foto geeft een goed voorbeeld van contrast in een woonruimte. Er is gekozen voor een warme houten vloer, een licht plafond, frisse kleuren en opvallende zwarte kozijnen. 

Volg de natuurlijke flow

 Eetkamer door homify,

Eigenlijk is het heel logisch; het inrichten van je woning naar voorbeeld van hoe dit er in de natuur uit ziet. En je zal dit waarschijnlijk niet verwachten, maar eigenlijk doen we dit vaak al. We kiezen namelijk veel vaker voor een licht plafond met een donkere vloer dan andersom. Hoe deze manier van kleurenverdeling precies werkt? Kies donkere kleuren voor de vloer (aarde), medium kleuren voor de meubels en wanden (natuur, bomen etc.) en lichte kleuren voor het plafond (lucht). Zoals je zult merken zijn de kleuren op deze manier van licht tot donker over je interieur verdeeld, zoals het ook in de natuur gebeurd. Wanneer je kiest voor deze manier van het indelen van de kleurtinten zorg je ervoor dat je interieur er op elke manier kloppend en goed uit ziet. 

Vergeet de impact van zwart niet!

Door het toevoegen van zwarte (of donkere) elementen zorg je ervoor dat alle andere elementen en kleuren beter tot hun recht komen. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een zwarte lamp, zwarte fotolijsten of een mooie donkere fauteuil. Vooral wanneer je te maken hebt met een lichte, neutrale basiskleur kunnen zwarte elementen echte eyecatchers zijn! Vind je zwart te hard? Ga dan voor antraciet, donkerblauw of heel donkerbruin. 

Subtiele kleuren met een grote impact

Er zijn verschillende manieren om kleur toe te passen in je interieur. Eén van de opties is bijvoorbeeld het subtiel toevoegen van kleuren in de vorm van accessoires of textiel. Op deze manier zorgt kleur wel voor diepte, maar ligt de nadruk niet op deze items. Zo kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om verschillende ruimtes met elkaar te verbinden door de kleur in alle area's terug te laten komen. Waar je in de ene ruimte bijvoorbeeld kiest voor een opvallende gele muur, kies je er in de aangrenzende ruimte voor om de kleuren terug te laten komen in subtiele accessoires. Leef je uit! 

Fan van deze grijze hoekbank? In dit Ideabook hebben we aantal opvallende hoekbanken in alle kleuren en maten voor je op een rij gezet. 

Leef met kleuren voordat je ze definitief maakt!

We sluiten dit Ideabook met onze laatste tip: leef met kleuren voordat je ze definitief maakt in je woning! Wanneer je op zoek gaat naar manieren om kleur aan je interieur toe te voegen, vraag dan altijd om samples. Dit kunnen kleurensamples zijn voor verf, maar ook samples van de bekleding van je meubels kunnen je helpen bij de uiteindelijke keuze. 

Hang ze op in de kamer waarin je ze wilt gebruiken en bekijk eens hoe de kleuren het doen onder verschillende soorten verlichting en op verschillende dagdelen. Over een periode van enkele dagen kom je er gauw genoeg achter of de kleur passend is in je woonruimte en of hij je nog niet verveeld. Op deze manier voorkom je dat je achteraf spijt krijgt van je keuze. 

Tot zover dit Ideabook vol ideeën om je woning helemaal af te maken door het gebruiken van de juiste kleuren. We hopen dat je voldoende geïnspireerd bent om thuis lekker aan de slag te gaan! Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk dan zeker ook nog even deze foto's

Hoe pas jij kleuren toe in je woning? Laat het ons weten in de comments! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!