6 manieren om de keuken van de woonkamer te scheiden

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

6 manieren om de keuken van de woonkamer te scheiden

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Keuken door Concepto Taller de Arquitectura,
Loading admin actions …

Vroeger was het heel normaal om de keuken van de woonkamer te scheiden door middel van een normale wand. Tegenwoordig is dit niet meer zo vanzelfsprekend en zien we steeds vaker open keukens. Een open keuken kan zorgen voor een ruimtelijke uitstraling en rust in je huis. Met name in kleine woningen kan dit voor een grote verandering zorgen. Weg met de deuren en kleine leefruimtes! De toenemende trend voor luxe designkeuken maakt het steeds makkelijker en mooier om je keuken bij je woonkamer te betrekken waardoor een sfeervol geheel ontstaat. Toch kan het ook erg mooi zijn op een alternatieve, open manier te zorgen voor een soort afscheiding tussen beide ruimtes. 

Hoe? Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende mogelijkheden voor het maken van een afscheiding. In dit Ideabook geven we een aantal inspirerende voorbeelden en handige tips. Laat je inspireren en bekijk welke optie het mooiste past binnen jouw woning. 

Kijk je mee? 

De gewone, standaard muur

De traditionele, standaard muur zien we nog vaak terug als afscheiding tussen de woonkamer en de keuken. Dit betekent echter niet dat hij simpel of saai hoeft te zijn! Op bovenstaande foto zien we bijvoorbeeld een wand die geverfd is met zwarte schoolbordverf. Je kunt de wand gebruiken voor het opschrijven van recepten, boodschappenlijstjes of gebruik hem als gastenboek, erg leuk! Je kunt er ook voor kiezen om de bestaande wand te doorbreken door het plaatsen van mooie, karakteristieke en suite deuren. Door de glazen deuren creëer je toch nog een ruimtelijk en open gevoel. 

Wanneer je met een vaste wand te maken hebt kun je er ook voor kiezen om deze te 'bedekken' door middel van het plaatsen van kasten tot aan het plafond. Dit zorgt niet alleen voor meer opbergruimte maar zorgt ook voor een fijne sfeer, met name als je kiest voor opbergruimte in de stijl van je keuken.

Een halve wand

Wanneer je juist een meer open gevoel in je keuken wilt creëren kun je ook kiezen voor een wanddoorbraak. Dit hoeft niet te betekenen dat je meteen je hele muur door moet breken, je kunt er namelijk ook voor kiezen om alleen de bovenste helft van de wand te verwijderen. Op bovenstaande foto zien we een duidelijk voorbeeld van hoe dit eruit kan komen te zien. Op deze manier worden twee afzonderlijke ruimtes op een mooie manier bij elkaar betrokken. Ook leuk: je kunt er voor kiezen om van deze wanddoorbraak een bar te maken. Kies voor een mooie afwerking, een mooi blad en plaats aan één zijde barkrukken om het geheel af te maken. Wat vind jij van deze optie?

Let op: voordat je een dergelijk project start is het belangrijk om te weten of je te maken hebt met een draagmuur. In dit Ideabook vind je allerlei tips en weetjes voor wanneer je zelf een wanddoorbraak wilt maken. 

Een kookeiland

Prins Hendrikstraat:  Keuken door De Werff Architectuur,
De Werff Architectuur

Prins Hendrikstraat

De Werff Architectuur

Een groot voordeel van een open keuken is dat je samen met je gasten kunt genieten terwijl je zelf heerlijk aan het koken bent. Een kookeiland kan daarom een goede optie zijn om toch een soort afscheiding tussen je woonkamer en de keuken te realiseren. Wij vinden het de ideale manier om beide ruimtes in elkaar over te laten vloeien. Wanneer je voor deze optie kiest, zorg dan wel voor een goede afzuiging. Je wilt namelijk niet dat alle geuren de rest van de avond in je woonkamer rond blijven zweven. Afzuigingen zijn verkrijgbaar in verschillende designs en materialen. Kies jij voor een opvallende variant of ga je liever voor een subtiele versie? 

Kom je er niet helemaal uit met de realisatie van je (open) keuken? Schakel dan zeker een professional in! Je vindt ze heel gemakkelijk, gewoon hier bij homify! 

Een tafel

 Keuken door homify,

Wanneer je eenmaal gekozen hebt voor een (half) open keuken, ga je nadenken over de inrichting. Veel mensen twijfelen bijvoorbeeld over de plaatsing van de eettafel. Plaats je deze in de keuken of zie je hem graag als onderdeel van de woonkamer? Kies voor de gulden middenweg en plaats hem lekker centraal, in het midden! Op deze manier dineer je zowel in de keuken als in de woonkamer. De eettafel is namelijk het ideale element om beide ruimtes bij elkaar te betrekken. Kies voor een simpel exemplaar of ga juist voor een enorme statement tafel die het middelpunt van je woonruimte wordt. Op bovenstaande foto zie je een sfeervolle ruimte waarbij de eettafel tussen beide ruimtes in is geplaatst. Wat vind jij van deze sfeervolle oplossing? 

Een kast

 Woonkamer door homify,

Een kast is een prima alternatief wanneer je liever niet kiest voor een muur als afscheiding tussen je keuken en de aangrenzende woonkamer. Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een mooie stellingkast, ook te zien op bovenstaande foto. Het leuke aan een open stellingkast is dat je hem kunt gebruiken als functioneel onderdeel van je keuken, maar hem ook sfeervol kunt indelen als element in je woonkamer. Ook handig: je kunt hem ook om de zoveel tijd veranderen. Verder kun je natuurlijk ook kiezen voor een kast met 'gesloten' achterkant, denk bijvoorbeeld aan een boekenkast of gesloten archiefkast. De mogelijkheden tot het plaatsen van een kast als afscheiding zijn in ieder geval eindeloos! 

Een open ruimte

 Keuken door Rousseau,
Rousseau

Quebec Way, Haggerston

Rousseau

We sluiten dit Ideabook af met een prachtig beeld van een keuken in een open ruimte. De manier waarop de woon-, eetkamer en keuken bij elkaar gevoegd zijn in deze grote ruimte zorgt voor een echt loft gevoel. Er is geen enkele afscheiding geplaatst, en ook het plafond is open gewerkt. Wat een ruimte! Juist door deze openheid en ruimte kun je ervoor zorgen dat de gehele ruimte een mooi samenhangend geheel wordt. Denk wel aan een mooie styling, die in alle verschillende woonruimtes terug komt.

Hierbij eindigen we dit Ideabook vol inspiratie voor je keuken. Ben jij genoeg geïnspireerd om thuis aan de slag te gaan met de perfecte afscheiding tussen je woonkamer en keuken? Mocht je nou op zoek zijn naar meer inspirerende ideeën voor je keuken, bekijk dan zeker nog even deze foto's

Wat vind jij van de ideeën in dit Ideabook? Voel jij je geïnspireerd genoeg om thuis lekker aan de slag te gaan? Deel je mening in de comments! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!