6 goedkope manieren om je huis opnieuw in te richten | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

6 goedkope manieren om je huis opnieuw in te richten

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Industriële woonkamers van Studio ro+ca Industrieel
Loading admin actions …

Hoewel we allemaal dromen van het perfect ingerichte huis gaat niet in elke welwillende huisbezitter een geboren stylist(e) schuil. Zodoende zijn onze interieurs vaker wel dan niet een aaneenschakeling van uitprobeersels, successen en, hoe vervelend ook, leerzame mislukkingen. Ongemerkt zijn we op die manier toch best wat geld kwijt aan onze interieurhobby. We zullen met dit Ideabook niet pretenderen dat we de oplossing voor je hebben, maar doen toch een stevige poging: wij hebben zes manieren voor je om, zonder er (veel) geld aan uit te geven, je huis volledig in de restyling te doen. Makkelijk, cheap en vaak net zo makkelijk ook weer terug te veranderen op het moment dat je toch weer van gedachten verandert. Het schuiven met de meubels die al in je bezit zijn, kan bijvoorbeeld een heel nieuw perspectief op je leefomgeving geven. En dat is nog maar een tipje van je sluier. Wandel met ons mee en doe ideeën op om ook jouw huis op een budgetmanier opnieuw in te richten.

Schuif met je meubels

Woonhuis | Delft Scandinavische woonkamers van Design Studio Nu Scandinavisch
Design Studio Nu

Woonhuis | Delft

Design Studio Nu

We raakten in de inleiding al aan deze eerste tip: zie wat je hebt aan meubels en gooi het eens even helemaal om. Soms lijkt het alsof er maar een enkele manier is waarop een ruimte ingericht kan worden, maar niets is minder waar. Natuurlijk is er wel een bepaalde standaard, maar die is op geen enkel manier leidend wanneer je jouw huis in gaat richten. Sterker nog, het inrichten van een huis is bij uitstek geschikt om eens even heel creatief los te gaan. Zet om te beginnen alle meubels eens even in de hoek. Op die manier begin je met een schone lei en kan je goed zien waar de lijnen liggen en het licht binnenvalt. Begin vervolgens met een groot meubelstuk en zet het eens lekker recalcitrant ergens neer waar je het eigenlijk niet zou doen. Nu is het bouwen en slepen geblazen. Op deze manier kom je ongetwijfeld tot nieuwe inzichten. Ben je trouwens niet zo enorm van de experimenten? Neem dan bijvoorbeeld de uitgangspunten van 'feng-shui' als uitgangspunt. Deze eeuwenoude Chinese interieurleer brengt volgens zijn eigen principes balans in je inrichting.

Speel met kleur en textuur

Uitbouw met daklicht Moderne woonkamers van Lumen Architectuur Modern
Lumen Architectuur

Uitbouw met daklicht

Lumen Architectuur

Behalve de grootste aanpak waarbij je je hele hebben en houden een nieuwe plek geeft, kan je het ook iets kleiner en subtieler aanpakken. Door verschillende kleuren en texturen in je interieur te brengen, geef je er een nieuwe impuls aan. Bij deze tip hoef je niet te zeulen met zware spullen, sterker nog, de grootste waarde hebben hierbij de kleinste details. Meest gebruikte manieren om kleuren en texturen in het interieur te introduceren is door decoratieve spullen aan te kopen. Een klein beetje een investering, maar wel een met een grote impact. Kussens bijvoorbeeld, of plaids, kunnen ideaal ingezet worden om kleuraccenten in het interieur te brengen. Inmiddels zijn ook planten de aangewezen decotrend om letterlijk en figuurlijk leven in je huiskamer te brengen. In deze foto zien we dat er op een aantal subtiele manieren textuur is toegevoegd. De kussens op de bank, maar vooral ook de frisse bloemen blazen deze woonkamer extra leven in.

Verander je verlichting

Een derde tip die we je kunnen geven voor het aanpassen van je interieur op een budget is het aanpassen van de verlichting. Hoe simpel wil je het hebben. Lampjes zijn super cheap en bovendien direct sfeerbepalend. De functionele verlichting mag wat ons betreft blijven hangen, we hebben het hier echt over de sfeerverlichting die makkelijk aan te passen is. Kies voor twee of drie lichtbronnen die, ook wanneer de lampjes niet branden, iets toevoegen aan je interieur. Zo heb je er niet alleen in de donkere avonduren, maar zeker ook overdag plezier van. Kies je voor zachte verlichting? Dan is het mooi om de verlichting te gebruiken om er een klein stilleven mee te creëren. Veelgebruikte aspecten voor zo'n klein 'eilandje' zijn een plant en een of twee mooie decorstukken. Dat kunnen fotolijstjes zijn, maar ook mooi keramiek of, en dat is helemaal hip tegenwoordig, een samenraapsel van glazen voorwerpen. Stolpen doen het hierbij goed, maar ook hoge glazen flessen of kleinere glazen objecten mogen gezien worden. Cactus erbij en je bent helemaal klaar. Style het geheel vervolgens af met een fijn kaarsje en je bent voor wat betreft de verlichting helemaal hot en happening voor praktisch gratis.

Doe wat weg

De vierde tip die we je geven is de eerste tip die je nog wel eens wat geld op zou kunnen leveren in plaats van dat het je geld zou kosten.. we hebben het over het minimaliseren van je inboedel. Hoe minder spullen je hebt, hoe makkelijker het is om je huis op een prettige manier in te richten. Tenminste, wanneer je de goede spullen in huis haalt. Een robuuste bank, een fijne salontafel en een goede fauteuil zijn daarbij hoofdbestanddelen. We zijn in onze consumptiemaatschappij echter steeds meer gewend geraakt aan het blijven binnenhengelen van nieuwe spullen. Want nieuw is altijd beter, denken we dan, om vervolgens in een volledig volgestampt huis binnen te komen waarin we door de meubels de vloer niet meer zien. Wij raden je aan eens even heel secuur te kijken naar wat je allemaal hebt staan. Is die lamp eigenlijk wel zo'n goede koop geweest, en dat bijzettafeltje daar, die gebruik je toch eigenlijk nooit? Ben eerlijk tegen jezelf en vervolgens domweg consequent. Weg is weg. Marktplaats is je grote vriend! (Zet vervolgens je gemaakte omzet opzij en spaar voor een enkel goed designstuk.)

Verander de look van je meubels

Er zijn nog twee tips te bespreken voor we je zelf aan de slag laten gaan. Onze een-na-laatste tip: pimp de meubels die je al hebt. Je kunt kiezen uit een aantal mogelijkheden die uiteenlopen in moeilijkheidsgraad. Makkelijkste manier is je meubels eens een goede reinigingsbeurt te geven. Internet staat bol van de manieren waarop je je meubels een fikse opknapbeurt kan geven tijdens de schoonmaak. Onze persoonlijke tip: leen of huur een stoomreiniger. Toegegeven, het is even werk en je moet even goed oppassen want de stoom is (natuurlijk) kokend heet, maar het resultaat is ernaar! Bonus tip: de meeste stoomreinigers zijn ook geschikt voor tegels, neem dus direct ook even je badkamermuren mee. Ben je in voor wat extra werk en een geheel nieuwe look in huis? Kijk eens rond of er meubelmakers in je buurt zijn die goed zijn in het herbekleden van je meubels. Zelfde meubels, volledig nieuw resultaat. En als je nou echt geen tijd hebt, kies er dan gewoon voor om een mooi stofje over je bank te hangen. Het heeft een stuk minder voeten in de aarde, is de goedkoopste oplossing van deze drie ideeën, maar kan ook echt mooie resultaten opleveren.

Kleur je muur

Ookinhetpaars de webshop voor kleurrijke kussens en prachtige plaids Scandinavische woonkamers van Ookinhetpaars Scandinavisch
Ookinhetpaars

Ookinhetpaars de webshop voor kleurrijke kussens en prachtige plaids

Ookinhetpaars

De laatste tip die we je kunnen geven om je interieur aan te passen op een krap budget, is de meest omvangrijke in zowel tijd als geld als impact: schilder je muur een fris kleurtje. Het heeft even wat voeten in de aarde, maar het resultaat is er vervolgens ook echt naar: weinig zaken zijn in het interieur zo sfeerbepalend als de kleur van de muur. We raden je van tevoren wel echt aan even een plan te maken. Wat is de look die je wil bereiken? Steek je licht eens op internet en maak een moodboard. Ga uit van kunstwerken die je mooi vindt, of kleurstaaltjes die je ergens tegenkomt, maar het mag ook 'gewoon' een plaatje van een ander interieur zijn dat je aanspreekt. Vervolgens is het zaak de juiste kleur te kiezen. Ik wil een blauwe muur, is voor enorm veel interpretaties vatbaar. Vraag, als je echt twijfelt, om verschillende samples verf en ga thuis eens aan de slag met het verven van kleine stukjes van de muur. Ook hier weer een bonus tip: laat je voorbeeldkleuren echt goed drogen voor je je uiteindelijke kleur kiest, verf droogt namelijk net wat anders op dan je zou verwachten. Bovendien heb je op die manier de kans om de kleur in verschillende soorten licht te bekijken. Na twee dagen heb je onze zegen: nu mag je tot je uiteindelijke aankoop overgaan.

Wat is jouw favoriete budget-herinrichtingstip? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!