Zo doe je het: je veranda omtoveren in een extra woonruimte

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Zo doe je het: je veranda omtoveren in een extra woonruimte

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Terras door Lo. interiores,
Loading admin actions …

Ben jij één van de velen die te maken heeft met chronisch ruimtetekort? Zou jij wel wat meer ruimte willen creëren zonder te hoeven verhuizen? Dan is het zeker een idee om eens na te denken over het realiseren van een serre of aanbouw. Misschien heb je nu een mooie veranda, deze zou je op verschillende manieren om kunnen toveren tot een extra woonruimte. Ben je niet in het bezit van een tuin, maar wel van een balkon? Ook deze kun je prima betrekken bij je woonruimte. Liever geen aanbouw, maar werken met bestaande ruimte? Bekijk dan zeker ook even dit Ideabook met interessante mogelijkheden voor je zolder! 

In dit Ideabook hebben we een aantal handige tips voor je op een rij gezet, vanzelfsprekend ondersteund met mooie en inspirerende voorbeelden. Wie weet kun jij binnenkort genieten van deze extra ruimte bij je woning! 

Kijk je met ons mee? 

De voorbereiding

Zie jij het wel zitten om je balkon bij je woning te betrekken, of om een uit- of aanbouw te maken? Je hebt hier niet altijd perse een vergunning voor nodig. Dit verschilt namelijk per situatie. Het hangt onder andere af van de situatie en te grootte van de aanbouw, maar ook de gemeente waarin je woont kan een rol spelen. Zoek van te voren uit wat voor jou van toepassing is. 

Mocht het nou zo zijn dat je wel een vergunning nodig hebt voor het bouwen, dan doe je er zeker goed aan om de hulp van een professional in te schakelen. Zij kunnen je namelijk helpen en ondersteunen met al het tekenwerk, de berekeningen, de nodige fundering en het realiseren van eventuele doorbraken met de huidige woning. Het is daarnaast ook altijd fijn om de input van een expert te hebben bij het in de gaten houden van de status en eventuele belemmeringen. Je vind ze heel gemakkelijk, hier bij homify.  

Het afsluiten van de open ruimte

Appartement aan Zee:  Terras door Grego Design Studio,
Grego Design Studio

Appartement aan Zee

Grego Design Studio

Bij het afsluiten van een open ruimte heb je verschillende mogelijkheden wanneer het aankomt op materiaalgebruik. Zo kun je kiezen voor hout, kunststof en aluminium vaak allen in combinatie met glas. Kies je voor een onverwarmde ruimte? Dan hoeft de afsluiting niet perse luchtdicht te zijn. Zorg er wel ten alle tijde voor dat hij waterdicht is, niemand zit tenslotte te wachten op lekkage. 

Misschien dient de vloer van de betreffende ruimte ook worden aangepast. Hoe dikker bijvoorbeeld de vloer, hoe meer zonnewarmte hij op kan slaan. Vloeren van steen en tegelvloeren zijn hier erg geschikt voor! 

Isolatie: dubbel glas

Mooieverandas.nl grootste veranda dealer van Nederland:  Serre door Mooieverandas.nl ,
Mooieverandas.nl

Mooieverandas.nl grootste veranda dealer van Nederland

Mooieverandas.nl

Wil jij, in tegenstelling tot bij het voorbeeld hierboven, een compleet geïsoleerde en verwarmde aanbouw? Overweeg dan om je nieuwe ruimte op elke mogelijke manier extra comfortabel en energiezuinig te maken. Kies er bijvoorbeeld voor om de aanbouw aan de zonkant van je huis uit te voeren. Op deze manier kun je namelijk optimaal profiteren van de zonne-energie. Daarnaast kies je ervoor om je serre te verwarmen of juist niet. Indien dit niet het geval is dan kun je kiezen voor een aanbouw of afsluiting van enkel glas. Dubbelglas is uitermate geschikt voor extra isolatie wanneer je de ruimte wel wilt gaan verwarmen. 

Schaduw: gordijnen en dakbedekking

Veel mensen kiezen bij een aanbouw voor het toepassen van veel glas. Dit is natuurlijk ook niet gek, glas zorgt er namelijk voor dat er, zelfs bij deze nieuwe ruimte, genoeg daglicht de bestaande woning in blijft komen. Kies jij ook voor het gebruik van glas? Dan is het zeker goed om even stil te staan bij de mogelijkheden van zonwering en isolatie. 

Zo kun je kiezen voor zonnewering aan de buitenkant van je serre, maar ook van binnen zijn er genoeg mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het ophangen van (elektrische) gordijnen. Wanneer je kiest voor een zwaardere variant kunnen ze niet alleen dienen als zonwering maar ook als isolatie voor in de koudere maanden. Bekijk ook de mogelijkheden voor het plafond of het dak. Houd je van een exotische sfeer? Dan is het erg leuk om te werken met bamboe zonwering, zoals ook te zien is op bovenstaand voorbeeld. 

Meubels

Wanneer de basis gezet begint het leuke werk: de inrichting van je nieuwe woonruimte! Hier kun je flink uitpakken want je kunt alle kanten op. Kies jij voor een nieuwe stijl of trek je de stijl van je woning door in deze ruimte? Is jouw nieuwe woonruimte permanent afgesloten en hoort deze nu voor altijd bij de 'binnenruimte'? Dan kun je prima kiezen voor meubels die alleen geschikt zijn voor binnen. Misschien is het zelfs een idee om een studeerkamer, eetkamer of ontspanningsruimte in deze nieuwe kamer te realiseren. 

Heb jij gekozen voor een ruimte waarbij je de ramen, deuren of het plafond helemaal open kunt gooien zodat je ook een open ruimte kunt blijven creëren? Dan is het zeker leuk om voor meubels te kiezen die zowel voor binnen als buiten geschikt zijn. Dit geeft enorm veel sfeer! Denk aan rotan of kunststof fauteuils, banken en ligstoelen. Maak het geheel af met stijlvolle kussens en ander textiel. Zo mag een mooi vloerkleed absoluut niet vergeten worden! 

Decoratie

 Terras door homify,

Tenslotte kun je aan de slag met de nodige decoratie en de gewenste accessoires. Hier kun je helemaal uitpakken! Planten zijn in een lichte ruimte als deze bijna een must. Kies voor een verticale tuin aan de muur, zoals ook te zien is op deze foto. Ook kun je kiezen voor het plaatsen van mooie bloembakken of potten die je natuurlijk vult met de mooiste planten. Omdat ze binnen staan kun je zelfs kiezen voor mooie palmen. Vergeet ook zeker niet de (sfeerverlichting) en persoonlijke decoratie. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Wil jij meer inspiratie op het gebied van serre's bekijken? Scroll dan ook nog even langs deze foto's om meer stijlvolle voorbeelden te bekijken. Zie je door de bomen het bos niet meer? Maak dan gebruik van het filter op onze site om snel en gemakkelijk uit te komen bij foto's die perfect aansluiten bij je persoonlijke smaak en stijl. Veel kijkplezier! 

Zou jij je veranda omtoveren tot extra woonruimte? Of heb jij een andere oplossing om meer ruimte te creëren?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!