Conceptuele architectuur van UNStudio

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Het Nederlandse architectuurbureau UNStudio werd in 1988 door Ben van Erkel en Caroline Bos opgericht. De naam UNStudio staat voor United Network Studio en bestaat uit een combinatie van interne en externe specialisten op het gebied van architectuur, infrastructuur en stedenbouw. 

In 2009 opende het succesvolle bureau een studio in Shanghai. UNStudio Azië en UNStudio Amsterdam gaan een constante dialoog met elkaar aan en zijn stevig met elkaar verbonden. Het architectenbureau heeft veel ervaring met grote internationale projecten, en heeft zijn vaardigheden en kwaliteiten al vele malen bewezen. Met meer dan zeventig projecten verspreid over Azië, Europa en Noord-Amerika heeft het bureau een globale aanwezigheid. In dit artikel nemen we een van hun projecten onder de loep. Het betreft hier een gebouw dat dienst doet als proeftuin voor toekomstige architectuur. Door op kleine schaal te experimenteren en vernieuwen bespaart men onder andere kosten. Het geeft de architecten en ontwerpers bovendien een grote mate van vrijheid die zij normaal gesproken onder invloed van opdrachtgevers enigszins moeten laten vieren. Bekijk de fotoserie hieronder en ontdek deze zeer moderne woning, puristisch in vormentaal en overtuigend in kleurenspel.

Overzicht van het gebouw

Möbius House:  Huizen door UNStudio
UNStudio

Möbius House

UNStudio

Het huis werd gebouwd op ongeveer twee hectare grond en ligt in een landelijke omgeving niet ver van Amsterdam vandaan. Tussen subtiele heuvels, in een bosrijke omgeving, glinstert dit gebouw tussen grillige bomenpartijen. 

Centraal op de begane grond vinden we de garage. Omdat het gebouw zich in een landelijke omgeving bevindt, en geen onderdeel uitmaakt van de bebouwde kom, speelt de auto een belangrijke rol. Het gebouw is onderverdeeld in twee eenheden die elk hun eigen route kennen. De architectonische structuur is gebaseerd op de Möbiusband, een ruimtelijk figuur die slechts één vlak en één rand heeft. De architecten waren in staat om het gebouw vrijwel zonder kolommen te ondersteunen, hierdoor ontstonden er vloeiende ruimtes zonder al te veel begrenzingen. Het gebouw bestaat uit glas en beton. Het Möbiusbandeffect werd gecreëerd door de buitenkant van het gebouw naar binnen te buigen en omgekeerd. De betonnen buitengevel keert zich naar binnen en loopt over in het interieur terwijl de glazen façade zich van buiten naar binnen wurmt.

Möbiusband

Möbius House:  Huizen door UNStudio
UNStudio

Möbius House

UNStudio

De Möbiusband illustreert op grafische en wiskundige wijze het idee van oneindigheid van zowel ruimte als tijd. De Möbiusband is een twee-dimensionale structuur met slechts één vlak en één rand. Vanuit elk punt van de figuur kan men twee zijden en twee randen zien. Echter, wanneer men vanuit een bepaald punt de rand of één van de zijdes volgt, dan blijkt bij terugkeer dat ook de andere rand of zijde doorlopen is. Met andere woorden, men denkt een band met een voor- en achterkant te zien, maar er blijkt maar één vlak te zijn. De Nederlandse kunstenaar M.C. Escher maakte er een beroemde illustratie van, waarop we kunnen zien hoe een aantal mieren de band oneindig bewandelen.

Programma

Möbius House:  Huizen door UNStudio
UNStudio

Möbius House

UNStudio

Door zich te laten inspireren door de Möbiusband, ontstond er een ontwerp waarbij het programma van het huis, alsmede de ruimtes vloeiend in elkaar overlopen. Er is geen begin, geen eind en geen centraal punt van waarvandaan zich men kan oriënteren. Het zijn niet de ruimtes en vertrekken die zich aan de bewoners aanpassen, maar omgekeerd. Het gezinsleven, de verschillende fases van het arbeidsproces, het sociale leven en de invulling van de vrije tijd, allen zijn zij binnen de lusvormige structuur geïntegreerd. De dynamiek van een actieve dag volgt het patroon van het gebouw. Naast deze communale ruimtes herbergt het gebouw ook een aantal vertrekken waarin men zich kan terugtrekken.

De bewoner centraal

Möbius House:  Huizen door UNStudio
UNStudio

Möbius House

UNStudio

Het bijzondere plan werd bedacht na bestudering van de functionele behoeften van de eventuele bewoners, de verschillende dagelijkse activiteiten werden gemeten en vervolgens verwerkt in de plattegrond. Hoe laat en waar staat men op? Welk ruimte betreedt men na het wakker worden, en hoe vervolgt men daarna de route door het huis? Gaat men van de badkamer naar de keuken? Of zitter er nog andere stappen tussen? Dit waren de vragen die men stelde, en die leidde tot het diagram dat we hier kunnen zien. Het architectenbureau was op zoek naar een invulling van de woning die verder reikte dan enkel slapen en eten. Hier moest men 24 uur per dag kunnen verblijven, zich van de ene naar de andere ruimte verplaatsend, gebaseerd op de oneindige beweging die men terugvindt in de Möbiusband. 

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!