Recreatie woning: moderne Huizen door 2by4-architects

homify 360º: Uitklapbare recreatiewoning in de Loosdrechtse Plassen

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

2by4 architects, een Rotterdams architectenbureau, werkt aan opgaven in de woningbouw, zorg, stedenbouw, landschap, onderwijs, openbare gebouwen, sportfaciliteiten en openbaar vervoer. Kortom, een architectenbureau met een divers palet aan werkzaamheden. De opgaven en projecten die 2by4 aangaan beginnen altijd met een diepgaand onderzoek. Het gaat hen niet om de sensatie maar om de essentie. Getracht wordt om zoveel mogelijk tot duurzame oplossingen te komen. Afhankelijk van het soort project, stellen zij een specifiek team samen, waarmee zij in overeenstemming met de opdrachtgevers tot krachtige architectuur proberen te komen. In dit artikel nemen we één van hun projecten onder de loep. In de Loosdrechtse Plassen, op een fraai legakkereiland realiseerden zij deze unieke recreatiewoning. 

Vorm en volume

Recreatie woning: moderne Huizen door 2by4-architects
2by4-architects

Recreatie woning

2by4-architects

De recreatiewoning ligt op een prachtige locatie midden in de Loosdrechtse Plassen. Omdat er strenge regelgeving geldt in het natuurgebied was het alleen toegestaan om de bestaande bouw te vervangen voor een gebouw met hetzelfde volume en dezelfde vorm. Binnen dit kader ontwierp 2by4 een geheel nieuwe en bijzondere recreatiewoning. 

Transparantie

Recreatie woning: moderne Huizen door 2by4-architects
2by4-architects

Recreatie woning

2by4-architects

2by4 ontwierp een abstractie van het traditionele huisje met kap, de meest voorkomende vorm van bebouwing in Nederland. Wanneer we precies voor het huisje zouden staan, dan zouden we enkele het witte kader zien. De voor- en achtergevel zijn geheel transparant en laten ons, in de lengterichting van het eiland, zo door het gebouw heen kijken. De overige gevels, richting de eilanden aan weerszijden, zijn gesloten. Om het gebouw zo rustgevend en sereen mogelijk te laten ogen heeft men zoveel mogelijk externe elementen (visueel) weggewerkt, denk daarbij bijvoorbeeld aan de dakgoten en de de regenpijpen. Door het gebouw vrij van opvallende elementen en externe details te houden krijgt het gebouw een rustgevende en eenvoudige uitstraling, die ons weinig afleidt van de prachtige omgeving. 

Inrichting

Recreatie woning: moderne Woonkamer door 2by4-architects
2by4-architects

Recreatie woning

2by4-architects

Dezelfde principes zijn ook binnen doorgevoerd, waar de inrichting eenvoudig en rustig oogt. Er is sprake van een open structuur waarbij intern geen begrenzingen zijn. Het volume van het gebouw wordt daardoor optimaal gebruikt, de keuze voor een open ruimte versterkt tevens de relatie tussen de woning en de natuur buiten. Deze relatie kan men nog eens versterken door de transparante kopgevels in zijn geheel open te zetten. De zwarte zijgevel aan de waterzijde kan gedeeltelijk opgevouwen worden om zo binnen een plaats aan het water te creëren.  Dat kunnen we op de volgende foto goed zien.

Tweedeling zonder grenzen

Recreatie woning: moderne Woonkamer door 2by4-architects
2by4-architects

Recreatie woning

2by4-architects

Op deze gevel zien we hoe een deel van de zijgevel is opengeklapt, de steigerhouten vloerdelen van de woonruimte vormen een plateau van waaraf het water direct betreden kan worden. Stelt u zich eens voor. Een duik in het water in de ochtend, of bij zonsondergang met de voeten in het water van een goed gesprek genieten. En dat allemaal direct vanuit de woonkamer. De recreatiewoning bestaat uit twee delen. Een woon- en slaapgedeelte, en een eetruimte. Laatstgenoemde kunnen we vanuit deze hoek goed zien. Omdat de ruimtes niet fysiek gescheiden zijn hebben de architecten ervoor gekozen om een tweedeling op basis van materiaalgebruik en hoogteverschil te creëren. 

Ruimtegebruik

Recreatie woning: moderne Woonkamer door 2by4-architects
2by4-architects

Recreatie woning

2by4-architects

De woon- en slaapruimte ligt iets lager dan het eetgedeelte. De ruimte is voorzien van een kachel, hier op de foto te zien. Vanaf dit gedeelte van de woning heeft men direct toegang tot het terras buiten. Zo is het mogelijk om op warme zomeravonden de schuifpui open te zetten en onder de sterrenhemel te overnachten. Het toilet, de douche, de keuken en de kasten zijn georganiseerd in een driehoekige meubel. In gesloten stand vormt dit meubel een begrenzing van de ruimte. In open toestand zijn de verschillende elementen te onderscheiden. De keuken en de kastjes zijn dan vanuit de eetkamer te benaderen, terwijl het toilet en de badkamer zich richting het slaapgedeelte ontvouwen. 

Tot slot

Recreatie woning: moderne Woonkamer door 2by4-architects
2by4-architects

Recreatie woning

2by4-architects

De eetruimte is een compleet witte ruimte. Omdat dit gedeelte van de woning iets hoger ligt, vormt het als het ware een zwevend plateau met uitzicht op de omgeving. Met deze recreatiewoning doet het architectenbureau zijn naam eer aan. Het woonoppervlak wordt optimaal benut en de woning is op allerlei manieren te openen en sluiten. Bij het ontwerp van de woning en zijn inrichting hebben de architecten ten alle tijden rekening gehouden met de functie van de woning: recreëren, en de prachtige omgeving waarin het zich bevindt.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!