Welk vloerkleed moet ik kiezen?

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Welk vloerkleed moet ik kiezen?

Sanne Sanne
FABULA living:   door BLOOM & STYLE
Loading admin actions …

Als je alleen meubels in je huis hebt gezet en nog nergens textiel hebt toegevoegd klinkt de kamer vaak nog leeg en hol. Door extra stof toe te voegen, in de vorm van gordijnen, kussens, plaids of een vloerkleed, zorg je voor meer demping en een fijnere klank in je huis. Ook als je muziek luistert of een spannende film kijkt heb je dan een veel fijner geluid. Daarnaast is het natuurlijk heerlijk aan je voeten. Als je niet de luxe hebt van vloerverwarming, kun je dat prima ondervangen met een fijn vloerkleed. Ten slotte maakt het je huiskamer gezelliger en warmer.

In dit Ideabook hebben we het over vloerkleden. Waar leg je een vloerkleed neer en hoe kies je dan het juiste vloerkleed? Let op verschillende elementen, zoals materiaal, formaat en kleur en vind zo het perfecte kleed voor je ruimte.

De ruimte

Je stemt je vloerkleed altijd af op de ruimte. Een kleine kamer betekent klein kleed en een grote kamer betekent logischerwijs een groter kleed. Ook de stijl en de kleur kies je aan de hand van de ruimte waar het vloerkleed moet komen te liggen. In de woonkamer kun je kiezen voor levendige kleuren, maar in je kantoor kies je misschien liever voor een wat rustiger ogend karpet. Denk ook na over vieze schoenen: een kleedje in de hal is heel leuk, maar als er met regelmaat kinderen met modderige laarzen door de hal banjeren kom je daar waarschijnlijk snel op terug.

Sommige geweven kleden hebben een wat grovere structuur. Ze zijn vaak met dikke wol gemaakt, zodat je de verschillende draden kunt zien lopen. Dit geeft een ruwe en authentieke touch aan je interieur. Andere kleden zijn juist heel glad en geven een wat rustiger effect.

Een hoogpolig kleed voelt extra warm en zacht aan je voeten. Ben je benieuwd naar meer ideeën voor een warm winterinterieur? Lees dan dit Ideabook over hoe je je huis warm houdt in de winter.

Het formaat van je kleed

Muurbloem Design Studio Floorfashion; Kurta:  Muren & vloeren door Muurbloem Design Studio
Muurbloem Design Studio

Muurbloem Design Studio Floorfashion; Kurta

Muurbloem Design Studio

Het kiezen van een goede maat vloerkleed is erg belangrijk. Je zult al snel denken dat een kleed te groot is voor je kamer, maar wanneer je bijvoorbeeld een vloerkleed onder je bed legt kun je beter een groot kleed nemen, waar het bed en je nachtkastjes op passen, en dat nog aan alle kanten onder het bed vandaan komt, dan een kleed dat er net onder ligt, omdat je kamer dan groter lijkt. Ditzelfde geldt ook voor de woonkamer: je vloerkleed hoeft niet per se voor de bank op te houden, het kan prima doorlopen onder de bank en onder je fauteuils. Hoewel je andersom zou verwachten: juist als je een vrij klein kleed neemt lijkt je kamer kleiner.

Een goede tip om te kijken of het formaat dat jij in je hoofd hebt het juiste is is om van oude kranten een vloerkleed te maken. Plak zoveel pagina’s aan elkaar met plakband tot je vel het formaat heeft dat goed bij de kamer past. Het kost even wat moeite, maar het voorkomt wel dat je straks met een kleed zit dat het eigenlijk toch net niet is.

Ook de vorm van het kleed is van belang. Je kunt gaan voor een rond, vierkant of rechthoekig kleed of voor een kleed met een meer organische vorm. Heb je veel rechte vormen in je kamer, zoals een rechthoekige kasten en tafels, dan kan het heel mooi zijn om dat te doorbreken door te kiezen voor een rond vloerkleed. De andere kant op geldt hetzelfde: onder een rond salontafeltje kun je heel goed een rechthoekig vloerkleed leggen.

Materiaalkeuze

 Handgeknoopt blauw/rood Perzisch tapijt. Vintage wollen kleed :  Muren & vloeren door Flat sheep
Flat sheep

Handgeknoopt blauw/rood Perzisch tapijt. Vintage wollen kleed

Flat sheep

Een kleed van echte wol is in aanschaf over het algemeen wat duurder dan een synthetisch kleed, al zijn wollen kleden tegenwoordig ook steeds goedkoper te krijgen. Wol heeft een aantal fantastische eigenschappen: het is water- en vuilafstotend. Goed begin voor een vloerkleed. Daarnaast is wol duurzaam en kun je lang van je kleed genieten. Als het toch vies wordt kun je zo’n kleed laten reinigen. Ten slotte ziet wol er ook heel natuurlijk uit en past het goed in een ‘eerlijk’ interieur en gaat het goed samen met de botanische trend.

Een synthetisch kleed heeft ook voordelen: het is vaak goedkoper, het is heel kleurecht (en verkleurt dus bijna niet) en eenvoudig schoon te maken. Ook zien synthetische vloerkleden er tegenwoordig vaak uit als wol en voelen ze ook als wol.

Je kunt ook denken aan een schapenvacht, een van de grote interieurtrends van de afgelopen tijd. Zo’n schapenvacht is, naast esthetisch verantwoord, ook qua materiaal een goede keuze. De vacht van schapen wordt beschermd door een vettig laagje. Net als bij het wollen kleed wordt de vacht automatisch beschermd tegen vuil en water. Dat wil niet zeggen dat een glas rode wijn zo van je kleedje afglijdt, maar een paar druppen trekken er niet meteen in en stof en viezigheid kleeft minder snel vast in zo’n kleed dan in een synthetisch kleed.

Hoogpolig of laagpolig?

NIGELLA:  Muren & vloeren door BLOOM & STYLE

Sommige geweven kleden hebben een wat grovere structuur. Ze zijn vaak met dikke wol gemaakt, zodat je de verschillende draden kunt zien lopen. Dit geeft een ruwe en authentieke touch aan je interieur. Andere kleden zijn juist heel glad en geven een wat rustiger effect.

Een hoogpolig kleed voelt extra warm en zacht aan je voeten. Ben je benieuwd naar meer ideeën voor een warm winterinterieur? Lees dan dit Ideabook over hoe je je huis warm houdt in de winter.

Kleuren en patronen

The Vintage Collection - Foliage 8370:  Muren & vloeren door louis de poortere
louis de poortere

The Vintage Collection – Foliage 8370

louis de poortere

Naast dat vloerkleden functioneel zijn moeten ze natuurlijk ook goed in de ruimte staan en kunnen ze ook een echte blikvanger zijn. Anno 2015 zijn vloerkleden helemaal hip en zijn er tal van mogelijkheden.

Effen vloerkleden zijn er nog steeds. Deze vloerkleden zijn tijdloos, maar ze kunnen wel een beetje saai zijn. In een kleine ruimte waar al veel gebeurt kan dit wel de beste keuze zijn. Heb je wat meer ruimte dan kun je kiezen voor een kleed met bijvoorbeeld een stoere grafische print of een kleed dat geweven is in verschillende kleuren.

Kijk goed naar je kamer voordat je gaat kiezen: welke kleur en structuur heeft je vloer? Welke kleuren zijn er al in de kamer? Wil ik die versterken of wil ik een nieuwe kleur?

De stijl van je vloerkleed

Vloerkleed Kisses rond met aubergine x-jes:  Slaapkamer door Evelien Lulofs
Evelien Lulofs

Vloerkleed Kisses rond met aubergine x-jes

Evelien Lulofs

Als je uiteindelijk een kleed gaat kiezen let dan goed op of het in de stijl van je woonkamer past. Een oud Perzisch tapijt kan het geweldig doen in een modern interieur, maar het kan ook heel erg vloeken. Let vooral op hoe kleur en materiaal matchen bij de rest van de woonkamer. Een kleurcontrast kan heel leuk staan, maar het kan ook vloeken. Je kunt ook een vloerkleed laten maken door een professional dan heb je een bijzonder, handgemaakt item in je kamer, precies in de gewenste stijl.

Als je een vloerkleed hebt gekocht leg het dan voorzichtig neer, zonder het vies te maken, om te kijken of het wat is. Valt het toch tegen? Breng het dan terug, anders moet je er nog jaren tegenaan kijken!

Weet jij al wat voor vloerkleed je gaat kopen?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!