Mijn huis klaarmaken voor bezichtigingen

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Mijn huis klaarmaken voor bezichtigingen

Sanne Sanne
The Post:  Slaapkamer door Wiel Arets Architects
Loading admin actions …

Het is zover. Je huis staat te koop en de eerste bezichtigingen staan gepland of er komt een open huis aan. Iedereen heeft wel eens gehoord van die beroemde geur van verse appeltaart, maar verder bereiden veel mensen zich helemaal niet voor op bezichtigingen, op een rondje stofzuigen en opruimen na. Veel makelaars nemen ook niet de moeite om verkopers hierin te begeleiden. Niet zelden zie je huizenfoto's langskomen waar veel verbetering mogelijk was. Tevens valt hier (ook voor makelaars) veel winst uit te slepen. Hoe meer mensen er geïnteresseerd zijn, des te sneller een huis wordt verkocht en des te hoger zal de prijs zijn. Verkoper blij en makelaar blij. Lees dus dit Ideabook door en ruim op, maak schoon, klus, verf en bak de sterren van de hemel. Je zult zien dat je huis plots heel anders oogt en dat het misschien ook wel gemakkelijker verkocht wordt.

Laat geen rommel slingeren

Zorg voor een opgeruimd huis. Hoe leuk al die kaarsjes en kussentjes en verzameling antieke blikken ook staan: ruim het op. Stop het in een kasje, doe het in een doos op zolder of maak van de gelegenheid gebruik en houd meteen een grote opruiming; dat scheelt ook weer als je straks zelf gaat verhuizen. Veel spullen kan potentiële kopers afschrikken. Niet iedereen kan zich goed voorstellen hoe een huis er zonder alle spullen uit zal zien. Het beste is om de broodnodige dingen wel in huis te hebben staan – een leeg huis is ook weer niet goed – maar al het overbodige weg te halen. Hier en daar een klein accentje is oké, maar houd het zo rustig mogelijk. De mensen die je huis bezichtigen kunnen zich dan meteen indenken hoe hun spullen in het huis zouden staan en hoeveel ruimte er is voor hun spullen.

Doe kleine klusjes

Stalen deurklink:  Ramen & deuren door Exclusive Steel
Exclusive Steel

Stalen deurklink

Exclusive Steel

Werk achterstallig onderhoud weg. Denk aan krukken van deuren die niet goed vast zitten, drempels die los zitten of beschadigd zijn, een stopcontact dat niet meer goed vast zit, een plank in de vloer met een grote deuk, een raamhendel die stuk is… Stuk voor stuk simpele klusjes. Zo simpel dat je ze vaak al niet meer ziet. Je bent al helemaal gewend aan die haperende deurkruk van de badkamer. Vooral als er veel van dit soort klusjes zijn blijven liggen kan een huis er wat karig uitziet, terwijl het verder misschien in prima staat is. Even aanpakken dus!

Check de leidingen en afvoeren

Eigentijdse bungalow:  Badkamer door Lab32 architecten
Lab32 architecten

Eigentijdse bungalow

Lab32 architecten

Zorg ervoor dat er nergens lekkages zijn, dat er geen kranen druppelen en regenpijpen lekken. Hiervoor geldt hetzelfde als voor de hierboven beschreven klusjes. Het staat erg jammer en het is vaak een kleine moeite om dit soort dingen op te lossen. Bovendien moeten leidingen en afvoeren in orde zijn voor de verkoop. Als je niet meldt dat het niet oké is en een maand na de verkoop van je huis blijkt er een lekkage te zijn is dit een vervelend bericht met misschien vervelende gevolgen. Altijd even checken dus.

Zet verse bloemen op tafel

Een vers bosje anjers doet wonderen! Houd je huis lekker rustig, licht en wit en voeg een beetje kleur toe door een bos bloemen neer te zetten. Het voordeel is dat je tóch wat kleur toevoegt, maar op zo'n manier dat bijna iedereen het mooi vindt. Want wie heeft er nou een hekel aan bloemen? Het staat bovendien fris. Alsof je het huis heel goed onderhoudt en zelfs nog de moeite neemt en tijd hebt om bloemen neer te zetten. Dit moet wel een huis zijn dat goed op orde is, denkt de potentiële koper.

Vervang kapotte pitten

De nieuwe houten Woodpecker lamp:  Woonkamer door Snowpuppe
Snowpuppe

De nieuwe houten Woodpecker lamp

Snowpuppe

Een hele simpele tip, maar daarom niet minder onbelangrijk: vervang kapotte peertjes. Dit is een zeer eenvoudig klusje, maar het staat heel slordig als lampen niet werken. Mensen kunnen dan gaan denken: als de lampen het zelfs al niet doen, hoe zit het dan met..? Dit kun je zo gemakkelijk voorkomen, dat het echt zonde is om het niet te doen.

Maak de tuin netjes

WWOO Concrete Outdoor Kitchen:  Tuin door NewLook Brasschaat Keukens
NewLook Brasschaat Keukens

WWOO Concrete Outdoor Kitchen

NewLook Brasschaat Keukens

Ruim de tuin op en neem de moeite om te brede struiken en bomen te snoeien. Een tuin kan heel klein lijken met veel beplanting en de meeste mensen willen het liefst een grote tuin, die bovendien onderhoudsvriendelijk is. Als er heel veel bloemen en planten staan kunnen mensen zomaar eens van de koop afzien. Trek dus een weekendje uit om de tuin gereed voor de verkoop te maken. Zet overbodige spullen weg (in de schuur of stal ze voorlopig bij iemand anders), haal een bezem door de tuin en zet een goede tuinset neer om te laten zien dat het hier goed toeven is bij mooi weer. Leen desnoods voor de gelegenheid de tuinset van de buren (met toestemming natuurlijk).

Als het niet zomer is kun je je ook bezighouden met de tuin. Kijk hier bijvoorbeeld voor herfsttips.

Breng een likje verf aan

Smoezelige muren in off white en beige tinten doen je kamer kleiner lijken. Als dat dan ook nog wordt gecombineerd met een donkere vloer schrik je mensen zeker af. Je woonkamer kan zo een paar meter groter lijken door de muren even een likje verf te geven. Het kost je misschien een middagje werk, maar als je daardoor je huis verkoopt is dat het natuurlijk meer dan waard.

Kies het liefst voor lichte kleuren (RAL 9001 of RAL 9010, echt wit en 'zuiver wit'). Ga vooral geen wanden donker schilderen, hoe mooi het misschien ook zal staan. Voor de verkoop is het alleen maar belangrijk om het huis zo groot en licht mogelijk te laten ogen. Accenten aanbrengen kunnen de nieuwe bewoners zelf wel doen. Ook felle kleuren kunnen afschrikken, doordat sommige mensen hier niet doorheen kunnen kijken en zich niet goed kunnen voorstellen hoe het huis er uit zou zien met witte muren. Wit is altijd een goede basis.

Schakel eventueel een schilder in als je zelf geen zin of tijd hebt.

Zorg voor een lekkere geur

Woonhuis Bergen :  Woonkamer door By Lenny
By Lenny

Woonhuis Bergen

By Lenny

Het is algemeen bekend dat de verse appeltaart wonderen doet bij de verkoop van een huis. Bij een open huis heb je ook nog een goede reden, want dan kun je je taart ook meteen kwijt aan de mensen die je huis komen bezichtigen.

Er zijn nog meer manieren om je huis lekker te laten ruiken. Maak bijvoorbeeld goed schoon. Je wilt niet dat je huis naar schoonmaakmiddel ruikt, maar een fris toilet en een frisse badkamer doen wonderen. Om de woonkamer een lekker geurtje mee te geven kun je een geurkaars branden of wastabletten smelten. Zorg er wel voor dat er niet een te sterke, te uitgesproken geur in je huis hangt, want dat kan mensen juist weer afschrikken. Kies voor neutrale geuren, die de meeste mensen lekker vinden ruiken.

Wat doe jij om je huis er aantrekkelijk uit te laten zien bij bezichtigingen? Deel je geheimen!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!